Free Agent Nation van Daniel Pink [review]

Lodi Planting Inspiratie Leave a Comment

Ik heb op aanraden van @koenvanexem en @lucgaloppin het boek Free Agent Nation gelezen. Dit boek, geschreven door Daniel H. Pink, is één van de interessantste boeken die ik heb gelezen in tijden. Ik vind het bewonderenswaardig dat 10 jaar na de eerste publicatie het geprezen gedachtegoed nog steeds geldig is. Sterker nog in Europa,  tenminste in België en Nederland, komt het gedachtegoed pas net kijken. Dit boek is een antidote voor de zogenaamde “Organizational Man” en daarom is het een aanrader voor iedereen die freelancer is, overweegt dit te worden of de kracht van sociale netwerken aan het werk wil zien.

Ik schrijf freelancer, maar een Free Agent is eigenlijk geen freelancer. Een Free Agent is iemand die ongebonden is aan een organisatie en actief werkt/managet aan zijn eigen toekomst. Hier zijn dan 3 typen te onderscheiden, namelijk: soloist, temps en microbusinesses. Al deze typen, oftewel de Free Agent, gaan uit van een nieuwe werkethiek dat bestaat uit 4 delen: vrijheid, authenticiteit, verantwoordelijkheid en zelf bepalend succes. Geld is dus zeker niet hun grootste drijfveer, maar plezier is hun motivatie. “My size fits mein plaats van “One size fits all”.  Dit betekent ook dat begrippen als loyaliteit en zekerheid een andere invulling krijgen. Het zogenaamde “horizontal loyaulity”, dat gepaard gaat met een nieuwe indeling in tijd. Iederaan bepaald zijn/haar eigen agenda en neemt daardoor het recht in eigen handen.

Een andere ontwikkeling dat je stilaan ook vaker ziet opduiken zijn F.A.N clubs en communities. IKKI is hier een uitstekend voorbeeld van.  De idee van onbevooroordeeld geven heerst sterk in dergelijke gemeenschappen. Je krijgt vanzelf terug wat je erin stopt.

Deze nieuwe manier van met elkaar omgaan kent nog meer implicaties volgens Pink.

De Starbucks dient allang niet meer alleen om een te dure koffie te gaan halen, maar heeft een sociale functie gekregen in de vorm van een vergaderruimte met gratis internet.

De kracht om … ligt niet langer bij organisaties maar bij het individu. Daarnaast is het werk emotioneler geworden (je doet het tenslotte heel erg graag / passie). Hierdoor zijn er nieuwe rollen ontstaan in de vorm van matchmakers, agents en coaches.

De scheidslijn tussen werk en privé is in een Free Agent Nation dunner dan ooit te voren. Pink spreekt hierover blending, omdat Free Agents niet langer een “commuter marriage” willen. Een huwelijk waarbij je je best moet doen om elkaar nog te zien tussen alle afspraken door.

Free Agents zullen ook minder snel met pensioen gaan.  Zij zullen gebruik maken van   e-tirement. Het zelfstandigen statuut aannemen na een normale loopbaan (geldt vooral voor generaties ouder dan Y). Generatie Y daarentegen zullen vaker niet-werkende projecten tussen opdrachten hebben.

Uiteindelijk kent de Free Agent Nation ook nog andere implicaties. Denk hierbij aan scholing, handel, carrières, het bouwen van netwerken of een nieuwe politieke beweging.

Het is logisch dat niet alles van een leien dakje gaat. Pink beschrijf dan ook een aantal roadblocks. Neem de hospitalisatieverzekering. Momenteel ben je afhankelijk van je werkgever of je er één krijgt en als je de werkgever na een bepaalde periode weer verlaat dan ben je deze weer kwijt. In feite wordt je aan je werkgever vastgepind (geldt vnl. in de Verenigde Staten). Als er één zeker is, dan is het wel dat niemand meer voor één werkgever werkt of wil werken gedurende zijn/haar carrière. Andere roadblocks zijn de belastingen en zoning.

Pink bescheef in eerste instantie een beweging die hij waarnam eind vorige eeuw. Vervolgens is hij gaan nadenken, aan de hand van de gesprekken die hij voerde, over mogelijk implicaties en welke de impact zou kunnen zijn op meer traditionele instituten in het land. Mijn inziens is Daniel Pink een visionair die bijna perfect beschreef wat er momenteel in Nederland, en in iets mindere mate België, plaatsvindt. Zijn uitleg is als de spijker op zijn kop slaan. Hoe de uitwerking zich uitrolt of welke Europese roadblocks er zullen plaatsvinden is een kwestie van tijd.

deze blog is eerder verschenen op www.ikki.be / voor een interessant filmpje van Daniel verwijs ik je naar een eerder geschreven blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *