3 manieren waarop je WEL langer wilt doorwerken (www.LodiPlanting.com)

3 manieren waarop je WEL langer wilt doorwerken

Lodi Planting Persoonlijke ontwikkeling 9 Comments

We zullen met zijn allen langer moeten doorwerken. Of je nu een leuke of een stomme baan hebt. Of je eerder van je pensioen wilt genieten of niet. Je woont immers in België. De vraag is dan: zijn er alternatieven? Natuurlijk zijn er die!

1. Verander van werk!

Werken kan ook voldoening geven. Vind je dat je stom werk hebt of geen voldoening krijgt, dan moet je van werk veranderen. Ga iets doen wat je wel leuk vindt. Iets wat je energie geeft. Iets waarvoor je met plezier vroeg opstaat. En wat je betaalt om de dingen te gaan doen die je leuk vindt.

2. Neem een flexibele loopbaan!

Waarom zou je wachten tot je 67ste om de dingen te gaan doen waarvan je droomt? Iemand van 67 zie ik niet meer snel gaan skydiven, backpacken rond de wereld, de salsa dansen of een cursus Italiaans volgen. Uitzonderingen daargelaten. Daarbij moet je maar hopen dat je 67 wordt.

3. Stop met zeuren!

Het is een voorrecht om in het Westerse België te mogen wonen. Maar ben je het niet eens met het (sociale welvaart) systeem? Dan moet je verhuizen. Bijvoorbeeld naar Amerika. Stop in elk geval je energie in dingen die je kunt veranderen. Deze liggen meestal bij je zelf. En jezelf veranderen betekent verantwoordelijkheid opnemen.

Waarom ik werken leuk vind!

Mijn stip op de horizon was helder genoeg om 9 jaar te werken aan de handleiding of stappenplan voor mijn leven. Nu doe ik elke dag datgene wat ik het liefste doe. Daarom hoop ik dat ik minstens tot mijn 80ste mag blijven doorwerken. Dit betekent namelijk dat ik 80 jaar word en in gezonde toestand verkeer.

Die 9 jaar is vele malen korter dan de meeste van jullie nu nog moeten werken. Daarbij had ik geen handleiding of stappenplan die mij hielp bij mijn keuzes. Neem je tijd om in jezelf te investeren en neem dan verantwoordelijke beslissingen. Elke verandering is moeilijk, maar het leven is te kort om dingen in te doen die je niet leuk vindt!

Wat doe jij om je werk leuk te vinden? Laat jouw reactie hieronder achter!

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

Een betere freelancer worden?

Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.

 

Over Lodi Planting

Lodi Planting

Twitter Google+

Hallo, ik ben Lodi Planting. Ik help freelancers met hun online personal branding. Ook ben ik eindbaas bij Younicorn Branding. Ik wil uiteindelijk 10.000 freelancers succesvol maken. Word ook een betere freelancer!

 

Comments 9

 1. Dag Lodi,

  Knap en inspirerend hoe je je droom realiseert!

  Een interessant inzicht wat mij helpt om met passie te kunnen blijven werken, is het feit dat werk een ‘houdbaarheidsdatum’ heeft. Dat je great, good en bad work hebt, en dat dat geen statisch gegeven is. Dus elk jaar sta ik bewust stil bij wat op dat moment aanvoelt als great, good en bad work, en pas ik mijn takenpakket aan, zodat ik zoveel mogelijk great work kan doen!
  Ik schreef hier eerder artikel over voor Jobat: http://www.jobat.be/nl/artikels/is-jouw-professionele-houdbaarheidsdatum-bijna-verstreken/.

  Groeten,
  Katrin Van de Water
  Passion for Work

  1. Post
   Author

   Dank je wel Katrin. Je hebt een erg waardevol artikel geschreven!

   Zelf bekijk ik ook regelmatig mijn taken en deze beoordeel ik dan aan de hand van leuk – niet leuk. Sommige van de niet leuk taken moeten blijven gebeuren omdat ze noodzakelijk zijn of immens grote waarde hebben voor je klanten. Deze taken probeer ik dan uit te besteden aan bijvoorbeeld een VA. Tenminste dat is het plan. Sinds kort heb ik een wishlist toegevoegd: https://lodiplanting.com/wie-is-lodi-planting/wishlist/ waar het hebben van een VA staat. Werk jij toevallig samen met een VA die je kan aanbevelen? Terug naar jouw input vermoed ik dat dit tot de opties behoord of niet?

   Nogmaals dank voor je input.

   1. Dag Lodi,

    Dank voor je snelle reactie! Ik besteed inderdaad heel veel uit zodat ik me kan focussen op de dingen die me energie geven. Zo werk ik samen met een grafisch vormgever, webbouwer, IT-ondersteuner, VA en heb ik een team van consultants die mee klanten coachen.
    Ik werk voor administratieve ondersteuning samen met Alive: http://www.alive-office.be en kan hen aanbevelen!
    Zelf coach ik ondernemers bij de overgang van werken in hun bedrijf naar werken aan hun bedrijf, en help ik hen te focussen op hun great work zodat ze hun gedroomde levensstijl kunnen realiseren . Info zie http://www.passionforwork.be/vip-coaching-ondernemers/.

    Groetjes,
    katrin

    1. Post
     Author
 2. Ha Lodi,

  je hebt helemaal gelijk: zoals Steve Jobs al zei: The only way to do great work is to love what you do! Die spreuk hangt in mijn werkkamer om me te herinneren. Maar wat is great work? Niet alleen het werk dat de opdrachtgever, afnemer of baas waardeert… Maar vooral ook werk waar je erg goed in bent, veel plezier in hebt en jezelf regelmatig in verliest (flow). Wil je bevlogen werken? Start dan met het uitvinden van je talenten…. Klanten daarmee helpen geeft mij het gevoel dat ik in elk geval zelf “great work” heb!

  1. Post
   Author
 3. Hoi Lodi en mensen,

  Ik ben zo vaak veranderd in de hoop daar de job van mijn leven te vinden – wel – die bestaat niet (alleen maar in mijn hoofd). Ik doe nu de tweede beste job van mijn leven, bij een prima bedrijf.

  Ben ik elke dag gelukkig? Nee, zeker niet – maar ik leer stilaan dingen van mij af te zetten. Zoals hierboven ook al eens beschreven staat moet je alleen maar energie stoppen in hetgeen je zelf kan veranderen. En dat is vooral werken aan jezelf.

  Ik doe dan wel niet helemaal waar ik mijn hele leven voor klaargestoomd heb, maar ik werk met hele leuke mensen en heb veeleisende maar hele fijne klanten. Ik werk dichter bij huis dan ooit tevoren waardoor ik ook mijn kinderen in hun pubertijd zie en af en toe ook wat tijd kan maken voor mijn vrouwtje.

  Ok – de ambitie is nog niet helemaal gerealiseerd, maar daar kan ik mee leven. Ook de second best thing is de moeite waard.

  Bart

  1. Post
   Author

   Mooi Bart. Dank je wel voor je mooie reactie.

   Het belangrijkste is mijn inziens dat je blij, tevreden en/of gelukkig bent. Aangezien je een groot deel van je identiteit aan je werk ontleent hoop ik oprecht dat veel mensen ook blij, tevreden en gelukkig zijn met en op hun werk.

   Het is fijn te lezen dat jij dit een plek hebt kunnen geven. Helaas zijn er nog te veel mensen die dat niet kunnen. Werken kan nochtans zeer leuk zijn. Getuige ook jouw reactie. Waarvoor bedankt!

 4. Pingback: 10 boeiende HR artikelen januari 2015 - Retentiemanagement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *