Bejing een prachtige hoofdstad

Lodi Planting Reizen (Backpacker/Digital Nomad) Leave a Comment

Beijing was het eindstation van ons tweede Trans Mongolie Express deel. Dit deel, van UB naar Beijing, was veel korter dan het eerste deel (logisch ook gezien de afstand) en bovendien veel mooier. China kent duidelijk geen Nomadencultuur. Integendeel China houdt van akkerbouw en groenten verkassen. Na een keer slapen kwamen we iets na 14u aan op het centrale station van Beijing. Vrij indrukwekkend, maar niet zo groot of gesofistiqueerd zoals bij ons. Met die Chinezen hadden we het ons anders voorgesteld. Nadat we ons een weg naar buiten hadden gewaand liepen we naar de taxistand om ons naar het uitgezochte hostel te brengen. Het hostel (waar we in totaal 6 nachten zijn gebleven) ligt middenin een Hutong. Beijing heeft meerdere Hutongs en zij maken Beijing authentiek. Een Hutong is namelijk een wijk in de binnenstad bestaande uit smalle straatjes met hostels, toeristenkraampjes, eettentjes, zwervers, tuktuk’s enzovoort. Dag en nacht fun!

De bezienswaardigen

Beijing is een bijzondere stad waar oud en nieuw mooi samenkomen. Enerzijds heb je de Hutongs en langs de andere kant nieuwbouw winkelcentra’s. Behalve de Hutongs heb je ook prachtige oude gebouwen, kloosters en zelfs steden. Dit laatste is een verwijzing naar de verboden stad die we hebben bezocht. Daarnaast hebben we de Chinese muur gezien en bewandeld. Dit was werkelijk indrukwekkend en wordt met recht een van de 7 wereldwonderen genoemd. Het nieuwe zomerpaleis stond ook op het programma en dit was eerder rustgevend. Als ik koning was zou ik ook wel weten waar ik mijn zomertijd zou spenderen. Tot slot hebben we ook nog heleboel andere gebouwen en tempels bezocht (voorbeeld: Lama Temple, Temple of Heaven, Tiananmen Square, Mausoleum, …). Beijing kent (zelfs met zijn grijze uitstraling: de zon schijnt maar je ziet hem niet) ook veel groen. Dat was na UB ook een verademing. We hebben dan ook veel parken bezocht.

De Chinese toerist

Het frappante is dat Chinezen voor alles entreegelden vragen (zelfs voor parken). Ergens begrijpelijk (als de zot het wilt betalen) met de opkomst van de “nieuwe toerist”: de Chinees zelf (dan gaat het spreekwoord nog meer gelden). China en vooral Beijing worden overstelpt met Chinezen. Toeristen uit en in eigen land tonen de financiele groei van de Chinees. Hier is een “nieuwe” wereldmacht in aantocht. Dat de gemiddelde Chinees rijker is dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden zie je niet meteen aan de auto’s, kledij of huizen. Het viel ons in elk geval niet op.

Willen wij op de foto?

Wat ons wel opviel dat wij bijna een toeristische bezienswaardigheid zijn voor de Chinees. Met 1 procent blanken in China zijn wij duidelijk in de minderheid, wat maakt dat iedereen met ons op de foto wil. We zijn uiteindelijk met geld vragen begonnen (als tip van andere backpackers). Maar dit zorgt er tot nu toe alleen maar voor dat de Chinees zogenaamd een gebouw fotografeert wat “toevallig” net achter ons ligt. Soms zeer leuk, maar meestal zeer irritant: zijn dit onze sterallures al?

Reizen door Beijing

Vast niet want heb jij ooit al een celebrity op de fiets gezien? Dat is het leuke aan Beijing want je kunt het op verschillende manieren bezichtigen. We hebben veel gewandeld, een dagje gefietst, de fietstaxi genomen, maar er is ook een metro, bussen (ook die niet naar de muur gaan) enzovoort. Echt zeer leuk.

Eten in Beijing

Kwa eten zit je ook goed in Beijing. Je hebt er verschillende traditionele gerechten als Peking eend, hotpot, enzovoorts. Helaas houdt Lodi niet van eend en had Valerie er geen zin in. Er komen nog kansen genoeg. De hotpot hebben we wel gegeten en laat zich het best vergelijken met fondue. Alleen is het dan Chinees en met Chinese smaken. Niet echt ons ding, maar wellicht hadden we ons de verkeerde smaken laten voorschrijven. Daarnaast hadden we ook allerbei voor het eerst de behoeften aan Westers eten. Zo hebben we geloof het of niet, bij de MC Donalds gegeten. Ja echt waar! En de dag erna zijn we in een meer Europees hostel met prijzen die meer naar China neigden. Dit was zeker lekker voor een keertje. Zoals geschreven sliepen we in een typisch Chinese Hutong met allerlei typische eetkraampjes. Daar hebben we de overige maaltijden genuttigd: chicken kebeb, dumplings, noodles, lams kebab, bum, gefrituurde courgette, etc. echt heel erg lekker.

Wat na Beijing?

Na Beijing wacht ons het lot in Datong. Dit wordt onze eerste stop richting het zuiden. Met als tussen (eind)bestemming Hong Kong. Al was het maar om de gemiste tablet (Ipad) te kopen. Maar nu eerst de foto’s van Beijing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *