Belgische digitalisering in boekensector verloopt meer met respect

Lodi Planting Persoonlijke ontwikkeling Leave a Comment

De opkomst van e-readers en digitale boeken is ons in 2010 niet ontgaan. Ik ben ook een trotse bezitter van een Kindle en heb daar al menig boek op gelezen. Als ik dit vertel tegen familie of vrienden dan ontstaat er altijd een discussie. Deze begint vaak met de voor- en nadelen van digitaal lezen (er zijn geen nadelen aan digitaal lezen) en eindigt daarom altijd met een gevoel. “Nee, ik mis het omslaan van de bladzijde”. “Ik wil een boek kunnen ruiken”. Gelukkig mag iedereen zijn/haar eigen mening hebben over zaken, maar ik vind een gevoel nu niet echt het beste argument.

In elk geval zorgt deze opkomst voor veel verandering in het boekenlandschap en verandering is vaak gemoeid met angst. Ik vermoed dan ook dat dit het probleem is en niet zozeer het digitaal lezen op zichzelf. Dit getuige ook het artikel Belgische digitalisering in boekensector verloopt meer met respect. In dit artikel wordt er met een schuin oog naar de Nederlandse markt gekeken en vooral hoe er daar met elkaar wordt omgegaan. Zoals de titel al zegt gebeurt het in Belgiƫ met meer respect. Ik zal de laatste zijn die zal zeggen dat respect niet goed is, maar dit democratisch respect is wel veel te laat begonnen.

E-readers zijn weliswaar van het jaar, maar in Amerika is het al veel langer groot. Hetzelfde gold destijds voor de digitale muziekindustrie. In het artikel staat dat er in 2012 een uitgewerkt plan is om aan Belgen Nederlandstalige boeken te voorzien waarbij iedereen van lezer tot schrijver gelukkig gaat zijn. Fantastisch natuurlijk, maar waarom kan dit niet eerder?

Mijn inziens lijkt het niet slim om nog 2 jaar te wachten (lees: onderhandelen) aangezien volgend jaar wel eens booming zou kunnen zijn voor de digitale boekenindustrie. Als dit waar zou zijn, dan betekent dat zij enorm veel omzet aan hun neus voorbij zien gaan en dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *