8_tips_bij_het_schrijven_van_een_goede_blog_lodiplantingcom

Een goede blog schrijven is een subjectief gegeven. Toch zijn er genoeg richtlijnen en tips bij het schrijven van een goede blog. In dit artikel heb ik er 8 verzameld.

Een blog is subjectief

Een goede blog schrijven is zoals gezegd iets subjectiefs.

Iets wat ik goed vind, hoef jij niet goed te vinden. Dit geldt overigens voor de opmaak, de lay-out als de eigenlijke tekst. Meer nog, het kan zelfs per tekst verschillen.

Een blog, artikel of website is dus een kwestie van smaak. Deze smaak speelt geen rol bij het schrijven voor zoekmachines. Hier zijn namelijk vaste spelregels voor bepaald.

Schrijf de perfecte blogpost in 5 stappen (LodiPlanting.com)

Deze vrijheid maakt dat het schrijven van een goede blog vrijwel onmogelijk is. Hoe kun je immers iets schrijven wat voor iedereen goed is of goed doet.

Toch zijn er een aantal richtlijnen en tips bij het schrijven van een goede blog. Maar voordat je kunt bloggen moet je een website hebben.

Hoe maak je een blog (website)?

Het maken van een blog is makkelijk en moeilijk tegelijk.

Alles begint met het bepalen van je doel van je website. Anno 2017 heb je als freelancer een website nodig. Anders doe je niet meer mee!

Freelancers zonder website bestaan niet! (LodiPlanting.com)

Hetzelfde geldt overigens ook voor elk blogartikel dat je gaat schrijven. Als je niet weet waarover je gaat schrijven, dan kun je moeilijker verwachtingen scheppen.

Vervolgens is het maken van blog (of het bouwen van je eigen website) gewoon het volgen van een aantal stappen.

 1. Kies je platform (wij raden WordPress aan omdat dit van origine een blogplatform is en het je de vrijheid geeft om er veel meer mee te doen).
 2. Kies een domeinnaam
 3. Selecteer een hostingprovider.
 4. Installeer WordPress op je website.
 5. Bloggen maar!

De stappen 1 tot en met 4 kun je zelf binnen 1 uur realiseren. Zeker als je WordPress als Content Management Systemen gebruikt.

Maar tegenwoordig heb je ook volledige websites die zijn gemaakt in WordPress. Het bloggen is dan een fantastische tool om bezoekers op je website te krijgen.

100+ redenen waarom elke freelancer moet bloggen

Een blog is daarnaast perfect om jouw ideeën, gedachten, producten en diensten aan de man te brengen. Tegelijkertijd helpt een blog je om:

 1. je vindbaarheid in zoekmachines te verbeteren.
 2. je invloed te vergroten op basis van je expertise.
 3. je online aanwezigheid te vergroten.
 4. je verhaal te vertellen.
 5. meer volgers en fans te genereren.

Maar in feite is elke reden om te bloggen een geldige reden.

7 redenen waarom elke freelancer moet bloggen

8 tips bij het schrijven van een blog

Goed, het is tijd voor tips bij het schrijven van een goede blog.

 1. Bepaal voor wie je content schrijft.

Je kunt niet voor iedereen schrijven. Het is dus belangrijk dat je een specifieke doelgroep voor ogen neemt en met hen in gedachten je artikelen schrijft.

Zo focus ik mij op (startende) freelancers en probeer ik in mijn artikelen zoveel mogelijk waarde toe te voegen door mijn tips en ervaringen te delen.

In die zin is de inhoud vaak belangrijk dan de stijl. Al wil het oog natuurlijk ook wat.

 1. Behandel 1 onderwerp per artikel.

Om het overzicht te bewaren voor de bezoeker, de lezer of de potentiële klant mag elk artikel slechts 1 onderwerp behandelen. Zo voorkom je verwarring.

Zo ligt de focus in dit artikel op het schrijven van een goede blog. De zijsprongetjes naar het maken van een website, zijn onderdeel van het onderwerp.

Heb je even geen bloginspiratie? Gebruik dan 1 van deze 10 ideeën.

Even geen bloginspiratie- Gebruik deze 10 ideeën! (LodiPlanting.com)

Zelf verzamel ik het hele jaar door onderwerpen, links, stukken tekst, quote’s, etc. om deze uiteindelijk 1 probleem op te lossen in 1 artikel.

 1. Sluit het onderwerp aan bij je activiteit

Het kan interessant zijn om mijn mening te lezen over het vangen van Pokémons, maar welke waarde heeft dat voor jou? En wat levert het mij op?

Een goede blog is dus een blog die enerzijds waarde toevoegt voor de doelgroep en anderzijds een duidelijke link legt met de activiteiten die je aanbiedt.

Om een goede blog te schrijven (het onderwerp van dit artikel) heb je een website of blog nodig. In die zin is er een duidelijk link met mijn aanbod.

 1. Zorg voor een duidelijke structuur

Voordat ik start met het schrijven van een artikel beantwoord ik op aanraden van Paul Jarvis eerst een aantal vragen.

 • What’s the goal of this idea?
 • What’s the reward the audience gets for consuming it?
 • What’s the main point of the story?
 • What makes the point valid?
 • What is the outcome of acting on this point?
 • What headlines (4-8) could you use to draw interest?
 • What’s the next action you want your audience to take?

Het beantwoorden van deze vragen zorgen geven mij een duidelijke structuur.

 1. Schrijf korte actieve alinea’s

Korte actieve zinnen lezen prettiger dan lange zinnen.

Hetzelfde geldt voor alinea’s. Als je toch veel te vertellen hebt in 1 alina, maak dan gebruik van visuele elementen, tussenkopjes, of bullet points ter ondersteuning.

tips-bij-het-schrijven-van-een-goede-blog

Soms krijg ik de vraag: Lodi, hoe lang moet een artikel zijn?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Zelf schrijf ik steeds vaker langere artikelen, omdat ik zo meer waarde kan toevoegen.

Maar uiteindelijk gaat het over de kwaliteit van het artikel. Het aantal woorden kan een foutieve benadering zijn. Tenzij je wilt gevonden voor een specifiek woord.

In dat geval moet het artikel uit minstens 400 woorden (1 A4-tje) bestaan. Google en andere zoekmachines lezen immers tekst. Lees ook dit artikel voor meer informatie.

 1. Link naar andere blogs

“Als je een bepaalde uitspraak doet, bewijs dit dan met praktijkvoorbeelden, cijfers & onderzoeken. Deze versterken namelijk je verhaal.”

Dit kan als een quote, maar kan evengoed via een hyperlink. Zo heb ik ter inspiratie van deze tips veel inspiratie gehaald uit dit artikel.

Door naar andermans blog of website te linken, zorg ik niet alleen voor een correcte bronvermelding, maar bouw ik ook een soort van samenwerking op.

 1. Kies een aantrekkelijk titel

Het kiezen van een aantrekkelijke titel is bepalend of het artikel wordt gelezen en gedeeld. Zelfs als de inhoud ijzersterk is.

Vergeet ook niet dat hoe vaker een artikel wordt gedeeld, hoe interessanter het is voor jouw positie in zoekmachines als Google.

 1. Zet een CTA onderaan

Het schrijven van een goede blog kost je al gauw een paar uur tijd. Je wil dus dat deze wordt gelezen. Roep de lezer daarom op tot het delen van je artikel.

Het kan ook zijn dat je de lezer iets anders wilt laten doen na het lezen van je artikel. Zorg ervoor dat deze actie duidelijk is en slechts is beperkt tot 1 ding.

Mijn call-to-action (CTA), en de reden waarom ik dit artikel schrijf, is om jou het gratis e-boek te laten downloaden zodat je jouw eigen website kunt maken.

Je feedback is hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Je eigen website maken?” message=”Ontvang de gratis handleiding waarmee je jouw eigen website in 1 uur en zonder technische kennis kunt maken.” button_text=”Maak je eigen website!” button_icon=”wordpress” href=”https://lodiplanting.com/wp-website-maken/” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.