Boek: Free (Chris Anderson)

Lodi Planting Inspiratie 6 Comments

Ruim twee jaar na publicatie heb ik ‘eindelijk’ het gratis boek “Free” van Chris Anderson gelezen. Chris Anderson is auteur van het wereldwijd verkochte boek ‘The Long Tail” en is hoofredacteur van het magazine Wired. Geen nieuwkomer dus!

Chris betoogt op zeer aantrekkelijke wijze een nieuw businessmodel. Het businessmodel dat op gratis is gebaseerd. Het komt er op neer dat er een verschuiving plaatsvindt van de atomen-industrie naar de bites-industrie waardoor bijvoorbeeld het bijhouden van een blog, processen en/of bandbreedte steeds goedkoper wordt. “En dit zal steeds goedkoper worden” zegt Chris Anderson, “dit impliceert echter niet dat alles gratis zal worden”. Er zullen derde derde partijen voor de kosten opdraaien.

Niettemin zijn de kosten om zaken op internet te produceren en te verdelen vrijwel nihil. Dit heeft alles te maken met economische modellen. Simpel gezegd komt het er op neer dat je maar een klein aantal bereidwillige nodig hebt die betalen voor de aangeboden dienst/product , zodat je de rest gratis kunt weggeven. Anderson noemt dit het Freemium model.

Daarnaast bestaat er de Gift Economy. Dit is een model waarbij mensen bereid zijn gratis een bijdrage te leveren in ruil voor naamsbekendheid, reputatie en zelfexpressie. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Wikipedia. Zij draaien uitsluitend op ditsoort vrijwilligers.

Met zowel het Freemium model en de Gift Economy lopen er twee nieuwe business modellen parallel met de traditionele economie. En hat mag duidelijk zijn dat de traditionele economie op geen enkele manier kan wedijveren met de bandbreedte, de verwerkingssnelheid en de opslagruimte van internet.

Anderson laat daarom zien hoe je kunt concurreren met je concurrenten wanneer zij weggeven wat jij probeert te verkopen, en demonstreert hoe Gratis in het belang kan zijn van zowel consument als bedrijf. Uiteindelijk zijn er toch altijd wel mensen die wel bereid zijn te betalen, zegt Anderson, en wel om volgende redenen:

1. om tijd te besparen
2. om risico’s te verminderen
3. voor zaken waarvan ze houden
4. voor status
5. wanneer je ze verplicht, omdat ze niet meer zonder je product kunnen

Ik vond het een erg interessant betoog dat zeker de moeite waard is om te lezen. Dit verklaard mijn inziens ook meteen het success van een aantal zaken op internet zoals Flickr en zelfs Google. Ik raad het boek dan ook ten zeerste aan voor economen en mensen die (in)direct te maken hebben met het internet. Hieronder vind je het boek in slidevorm. Als je het boek graag zelf in je bezit hebt, dan kun je van de lifehacking.nl website downloaden.