Boek: Giacomo Casanova

Lodi Planting Inspiratie Leave a Comment

Wat had ik graag in de achttiende eeuw geleefd! Tot deze conclusie kom ik na het lezen van “De geschiedenis van mijn leven” waarbij Arthur Japin de beste passages over het leven van Giacomo Casanova heeft geselecteerd. De beste passages geselecteerd? Casanova was een kunstig schrijver en heeft zowat heel zijn leven in memoires opgeschreven. Uit de ruim 6000 pagina’s heeft A. Japin een selectie gemaakt met de mooiste, beste en grappigste anekdotes.

Helaas heb ik te weinig over Casanova gelezen om te oordelen of dit effectief de beste, mooiste en grappigste anekdotes waren, maar dat neemt niet weg dat ik Casanova een bijzonder interessant personage vind. Hij heeft zich opgewerkt en gehandhaafd in een hoogstaand elitair milieu waar hij o.a. Mozart heeft ontmoet. Daarnaast eer ik vooral zijn manier van schrijven (lees: spreken). De aaneenschakeling van chique en dure woorden, zonder daarbij in herhaling te vallen, en tegelijkertijd de andere partij (of het nu om een zakendeal gaat of om een vrouw versieren) compleet inpalmt acht ik grandioos. Tot slot vind ik het prachtig dat Casanova ongelovig was (én dat in die tijd!).

Terug naar het boek. “De geschiedenis van mijn leven” toont de prachtige tijdsgeest aan evenals de principes die heersten. Denk hierbij aan: diensters, iemand het hof maken, een degen trekken, souperen, de hand vragen, klederdracht, gentlemen agreements, enzovoorts. Dit zijn boeiende facetten van het verhaal neergeschreven door Casanova. Een geschiedkundig figuur vol van avontuur. En tot op heden is Casanova een gerespecteerd en alom vertegenwoordigt figuur. Wanneer heb jij voor het laatst iemand vrouwenversieder genoemd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *