Boek: The 4-Hour Workweek

Lodi Planting Inspiratie 2 Comments

Ik heb nog nooit ruim 300 pagina’s zo snel gelezen! Sterker nog: ik heb nog nooit een boek zo fascinerend gevonden! “The 4-hour Workweek” is een handleiding. Het is een handleiding om tot de categorie ‘Nieuwe Rijken’ te behoren. ‘De Nieuwe Rijken’? Ja, de ‘Nieuwe Rijken’!

De ‘ Nieuwe Rijken’ zijn zij die niet – of niet noodzakelijk – financieel rijk zijn, maar juist diegene die rijk zijn qua (vrije) tijd en ontspanning. Klinkt dit te abstract? Laat me dan de vraag stellen wat is je ultieme doel om te gaan werken? Of om het in een maatschappelijke filosofische context te plakken: waarom werkt de mens? Antwoord: De mens werkt om zichzelf in een inkomen te voorzien om uiteindelijk – wanneer je pensioengerechtigd bent – je van je dik- en zuurverdiende boterham te eten. Ofwel: de mens werkt om zijn pensioen te spekken.

De hamvraag blijft dan: wat ga jij doen als je met pensioen bent? Volgens “The 4-hour Workweek” staat deze vraag gelijk aan: “Wat zou jij doen met een miljoen” moest je deze onmiddellijk tot je beschikking hebben? Stel jezelf deze vraag eens en wat is dan jou antwoord?

Het boek geeft geen garantie dat je werkelijk een miljoen gaat verdienen, maar het geeft wel – en daar is ie weer – een handleiding om je werk te herleiden tot de essentie wat resulteert in 80 procent meer (vrije) tijd. En deze tijd kun je dan gebruiken om “mini-pensioen” te nemen. Hûh? De dingen doen die je op de vraag hierboven had geantwoord.

Dit klinkt natuurlijk fantastisch, niet? Ik vind in elk geval van wel. Voor mij persoonlijk is dit de antidote tegen de sleur van de maatschappij met al hun regels en conformiteit. Ik heb al vaker geblogd over hoe ik iedereen zie veranderen in mijn nabije omgeving. Dat ik me hier niet thuis in voel (of nog niet klaar voor ben), omdat ik totaal andere plannen heb met mijn leven! Daarom ben ik ergens bijzonder blij dat ik dit boek heb gelezen, zodat mijn ongestructureerde plannen een vorm krijgen d.m.v. een levenswijzigend boek. Een boek dat het beestje in mij een naam geeft. Ik hoop me binnenkort een ‘Nieuwe Rijke’ te voelen en te zijn zonder dat ik domweg alles kopieer wat er in het boek staat. Het is en blijft natuurlijk geschreven door een Amerikaan!

Comments 2

  1. Een miljoen? Lening cancellen + de nieuwe huis met dat geld afbetalen + luekere dingen bijvoegen die nu niet financieel haalbaar zijn = *springt een gat in de lucht*

    BONUS: onmiddelijk stoppen met mijn huidige job, onmiddelijk vertekken naar Dom. Rep. samen met Eylem voor een maand niksen en cocktails drinken + terug optijd zijn voor 3e seizoen van 'Scherson leert frans' en dan 3/5 werken bij een job waar men beschikt over groot keuken met onwijs lekkere soep en moccaccino's.

    Kan is bijzonder groot dat ik simpelweg niet meer terugkomt van Dom. Rep.

    *realiteit, ik ben terug*

  2. Pingback: Boek: The Zero Hour Workweek (Jonathan Mead) : Lodi Planting | en zijn Alter Ego's

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *