Vragen stellen, luisteren naar anderen en de dialoog aangaan is voor mij een manier om iets te leren. Daarom stel ik telkens 6 vragen aan een succesvolle freelancer. Dit keer is het Cathy Camertijn.

1. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Cathy Camertijn. Ik ben Stiltefluisteraar. Mijn missie is om meer stilte in ons leven te brengen. Op 27 jan 2018 heb ik mijn driejarig bestaan gevierd.

Ik begeleid starters en recent gestarte zelfstandigen in de invulling van hun onafhankelijk leven. Ik doe dit op 4 manieren: via mijn eigen videokanaal en wekelijkse tips rond” hoe ondernemen vanuit flow en vertrouwen”, anderzijds ben ik carrièrecoach voor zelfstandigen via loopbaancheques en tot slot neem ik de ondernemer mee uit zijn comfortzone en organiseer ik verschillende activiteiten waarin ik “Stilte” inzet als leer en business ontwikkelingsmethodiek.

Cathy Camertijn (LodiPlanting.com)

Tot slot ben ik mentor bij de Start Up Factory van Thomas More waar we een 100 tal jonge studenten klaar maken om te gaan ondernemen! Een goede mindset en voorbereiding maken dat je blijft gaan en je jezelf de tijd en leerperiode gunt om door de eerste 3 jaar te geraken.

In mijn werk en omgang met mensen sta ik voor discretie, pragmatiek, commitment, creativiteit en avontuur.

2. Welke twijfels had je voordat je begon?

Na 12 jaar werken, een collectief ontslag achter de rug en jaren mijn carrière op de rem gehouden te hebben voor de zorg en support van mijn ex-vrouw in burn-out, wilde ik gaan voor mijn eigen droom: zelfstandige worden! Ik had mijn plan maar deze uitvoeren, bracht heel wat nieuwe vragen met zich mee. “Waar moest ik beginnen? Wat zou het snelst geld opleveren?”Hoe doe je je marketing?”: dit waren de vragen die ik mezelf stelde.

Mijn grootste barrière was dat ik bij mijn opstart er plots alleen voor stond. Mijn vrouw, ex-vrouw ging niet mee in mijn droom: te risicovol. Daar stond ik dan in volledige opstart drive met een echtscheiding voor mijn neus en de support die je in die periode kan gebruiken, dat plots wegviel. Mijn dochter was op dat moment 1.5 jaar. Ik moest opstarten onder zware financiële en emotionele druk want dubbele kosten en lage inkomsten werken niet echt ontspannend. Ook mijn sociaal netwerk begreep niet waarom ik perse wilde gaan ondernemen en vonden mijn stap te heftig en een stap tegen mijn moederschapsrol! Terwijl ik het net deed om op termijn meer vrijheid en autonomie te krijgen.

Daarnaast weet ik dat ik het ongelooflijk spannend vond de eerste keer dat ik mijn nieuwsbrief naar buiten ging sturen. Ik heb namelijk een trauma op schrijven, iets wat gecreëerd is in de middelbare school en ik later nog veel opmerkingen op gekregen heb. Ik weet wat mijn sterkte is maar ook wat mijn zwakte hierin is. Ik was doodsbang dat er een ‘dt’ fout zou instaan of letters zou omdraaien. Ik ben dat type dat dit gewoon niet ziet, maakt niet uit hoeveel ik het ook nalees. Maar ook de angst om mij te laten zien via mijn schrijven was heel sterk. Ik weet nog dat ik nadat ik op de sent knop had gedrukt, ik wilde wegkruipen onder mijn buro. Mogelijks herken je dit gevoel wel? Ik ben letterlijk even buiten gaan wandelen en heb twee dagen niet naar mijn mailchimp durven kijken: wie heeft hem gelezen, hoeveel ed ? Brrr zo spannend. Deze stress gaat over hoor!

3. Wat is op dit moment dé uitdaging?

Vorig jaar heb ik een onverwachte total reset moeten doen. Ik was bezig aan de start up van een tweede bedrijf en een nieuw leven, toen hier abrupt een einde aan werd gesteld. Daarnaast was mijn basis bedrijf LEFNow toe aan een evaluatie. Iets wat ik even vooruit had geschoven naar het najaar 2017, gezien de andere start up waar ik mee bezig was.

De twee kwamen nu echter op elkaar gevallen wat me als ondernemer in een uitdagende positie heeft gezet in het begin van de zomer. Na zelf enkele drastische en snelle beslissingen te hebben genomen om uit deze heel uitdagende situatie te komen, kan ik nu, 10 maand later, zeggen dat ik de juiste zaden geplant heb voor de toekomst.

Ik heb mijn ondernemen heringericht naar de wensen en noden van mijn hart en nieuwe woonlocatie. Less is more, zegt men. Na 3,5 jaar heb ik mijn identiteit als ondernemer gevonden en zijn de waarden waarbinnen ik werk me heel helder geworden. Ik werk vanuit gelijkwaardigheid en waardering.

Na 3 jaar heb ik een keuze gemaakt waarop ik ga inzetten de komende jaren en dat is de methodiek van “Stilte” meer bekend te gaan maken. Ik merk dat ik de juiste mensen op mijn pad krijg en we aan het verkennen zijn om leuke samenwerkingen op te zetten voor de komende jaren. Go with the flow, find your uniqueness and connect from there, is nu mijn motto.

4. Hoe kijk jij naar personal branding?

In de uitwerking van LEFNow ben ik heel bewust bezig geweest met mijn logo, de kleuren, de energie die ik wil uitstralen. Zo heb ik bewust voor zwart gekozen omdat het staat voor mystiek en kracht, geel voor creativiteit en blauw voor vertrouwen. Achter alles wat ik doe zit een verhaal, een reden waarom.

Zo heb ik niet voor niet een forel als mijn logo genomen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de voorbij jaren niet bewust met mijn imago ben bezig geweest. Ik was nog naar mijn eigen stijl aan het zoeken, mijn boodschap en mijn aanbod. Een zoek en vind-fase van elke startende ondernemer binnen de diensten en service sector.

Ik heb wel altijd gekozen voor transparantie en via mijn nieuwsbrieven heel open geweest over het zoeken, vinden, hilarische verhalen en het verwerken van faalervaringen als ondernemer. Mijn oneindige creativiteit, nieuwe projecten en het lef om nieuwe zaken te doen, de verfrissende stijl, worden het meest geapprecieerd.

Wat ik geleerd heb is dat het belangrijk is om te weten met welk thema je naar buiten komt en waarvoor mensen bij jou terecht kunnen. Daardat mijn thema nu meer duidelijker geworden is, let ik meer op mijn thematische communicatie. Daar heb je zelf invloed op.

5. Wat doe je om jezelf te promoten / te vermarkten?

Ik maak een wekelijkse video rond een specifiek thema nl ondernemen vanuit flow en vertrouwen. Hier krijg ik heel goede reacties op. Als ondernemer zitten we nog teveel vast in een ego, controle en actie modus. Hierdoor rijden we onszelf soms vast en verliezen we veel van onze broodnodige energie.

Daarnaast ga ik naar netwerkevents, schrijf ik nieuwsbrieven en blogs, heb uiteraard een eigen pagina op facebook van zowel mijn bedrijf als mijn public speaking activiteiten.

Ik ben recent gestart met webinars, waarbij ik nog voorbij enkele technische uitdagingen moet geraken. Tips zijn welkom :-)

6. Welke tip wil jij (startende) freelancers meegeven?

Mijn boodschap aan de startende freelancer: laat je branding groeien samen met je identiteit als freelancer. Geef jezelf een experimenteer- en vindperiode. Let wel op de kleuren die je gebruikt en voel of deze overeenkomen met de persoonlijkheid die je wilt uitstralen.

Durf neen te zeggen op projecten die niet goed voelen want voor je het weet wordt je tijd helemaal ingevuld met zaken die je niet voeden. Aanvaard dat je verkeerde keuzes gaat maken. Wees erop voorzien dat je VEEL leergeld gaat moeten betalen.

Breng niet te snel verschillende producten op de markt. Begin met 1, bouw je marktbekendheid op en ga dan naar twee. Ikzelf zat in zo’n creativiteitsboost dat ik te snel, teveel verschillende content op de markt gebracht heb, alvorens ik mij echt in de markt gezet had. Een beginners enthousiasme fout!

Werk pas samen aan een nieuw project, als je eerste project er staat en test vooral de samenwerking eerst in een klein project. Overleven jullie je eerste conflict, dan heb je kans op slagen.

Een laatste boodschap dat ik jou wil meegeven is: ga in de startup flow maar blijf goed voelen of je soms niet wat gas moet terugnemen. Alles heeft zijn eigen tijd en het gras groeit niet door eraan te trekken maar door het de juiste voeding te geven!

Heel veel succes gewenst en geniet van het hobbelige en wonderlijke parcours. Keep working towards your dream!!

Dit waren de antwoorden van de Cathy Camertijn. 
Bedankt Cathy voor jouw inzichten en antwoorden.

 

Ken je een freelancer die moeten worden geïnterviewd?
Laat het me dan weten via hallo@lodiplanting.com en ik neem contact op.

Met enthousiaste groeten,

Lodi Planting
Personal Branding Consultant

PS. Ontvang jij de freelance updates al? 
Zo krijg je al mijn adviezen en tips zonder bullsh*t over hoe jij een succesvolle freelancer wordt.