Communication Management College dag 2

Lodi Planting Persoonlijke ontwikkeling Leave a Comment

In februari was de eerste dag van communcation management college georganiseerd door het UBA (Unie van Belgische Adverteerders). Vorige week was de tweede dag met vier hoorcolleges over het communicatieproces.

Wat is strategie?

Het eerste college was onder leiding van Veerle Devos die sprak over “integrated strategic planning” en aan ons vroeg wat strategie was. Geen makkelijke vraag en zeker niet om half negen ’s morgens. Volgens Veerle is strategie 1 woord van herkenning bij de consument. Bijvoorbeeld in de automobielsector: veiligheid is … juist ja, Volvo!

Deze 1-woordstrategie heeft invloed op de positionering van de organisatie en moet wel doordacht zijn omdat mensen geen reclame (meer) willen. Helaas werd hier niet verder op gegaan vanwege een technische storing. In tussentijd mochten wij een case uit de Telecom sector voorbereiden. Een interessante oefening.

Welke media zet je in om de strategie te communiceren?

De tweede spreker was Wout Dockx. Hij sprak over een zender (organisatie) en ontvanger (consument) die via verschillende media (direct, interaction en conversation) kan communiceren. Maar wat zien we de laatste tijd dat er nog andere consumenten langs het medium komen te staan en ook zij pushen hun boodschappen om meer invloed te krijgen.

Om de strategie dus juist te communiceren naar je doelgroep is het belangrijk om de juiste media te kiezen en hiervoor is mediaplanning belangrijk. Mediaplanning is het juist kiezen van de drager (voor het totale bereik), de selectiviteit (wordt met de drager de juiste doelgroep bereikt?) en kost per 1000 (hoeveel kost het en wat levert het op?).

Het verschil tussen media strategie en creativiteit

Dominique De Ville was de derde spreker en zij heeft ons de rollen van een media agentschap uitgelegd. Vandaag de dag verandert de rol van dergelijke agentschappen. Het is niet louter en alleen adviseren en kopen, maar meer het geven van neutrale en objectieve expertise. Hier hebben we te maken met bought media, deze kan overgaan naar owned media, maar het beste (tenminste vandaag de dag) is earned media. Waarbij mensen over jouw merk/organisatie spreken al dan niet met een tussenkomst van een media agentschap. Om in deze laatste categorie te belanden is creativiteit belangrijk. Bijvoorbeeld de reclame campagne van Duval Guillaume voor IKKI NV met de huilende factuur.

Hoe bind je uiteindelijk mensen aan jouw merk/organisatie?

De vierde en laatste spreker was Stephan Smets. Hij heeft ons de filosofie en methodologie uitgelegd hoe we van een brand activation naar een brand community kunnen gaan. Hierbij is het noodzakelijk dat:

1) jij als organisatie/merk bent waar de consumenten zijn;

2) er gebruikt wordt gemaakt van een cross channel vision;

3) dat de consument centraal staat;

4) en dat er voldoende content en conversatie plaatsvindt.

Bij deze vier punten komt de filosofie kijken die is gebaseerd op 4 i’s: “involvement” (luister naar de consument), “interaction” (interageer met de brand lovers en fans), “intimacy” (ben daar waar jouw consument zit) en “influance” (creëer fans en ambassadeurs).

Ook de methodologie speelt hierbij een rol. Allereerst moeten de juiste objectieven worden bepaald. Vervolgens moet er naar “the activation wheel” worden gekeken waarbij het product of dienst centraal staat en er wordt gekeken naar de mechanismen en kanalen die ingezet kunnen worden.

Hierboven las je mijn interpretatie van de gehoorde leerstof. Het was wederom een interessante dag met veel nieuwe kennis. De volgende zitting is op 8 april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *