Freelancers die interessante opdrachten willen aantrekken differentiëren zich beter op basis van kwaliteit dan prijs. Concurreren op kwaliteit heeft veel meer (langdurig) effect. Hoe je dat doet lees je in dit artikel!
Concurrentie is belangrijk
Ik begin met een statement. Laat me onderaan weten of je het eens of oneens bent.
Freelancers die zich onderscheiden op basis van kwaliteit, begrijpen dat concurrentie belangrijk is en juichen dit van harte toe!
Concurrentie is belangrijk omdat het ondernemerschap, efficiëntie, meer keuze, lagere prijzen en betere kwaliteit stimuleert.
Dat is toch hetgeen we als consument allemaal willen? Jouw (potentiële) klanten willen dat dus ook!
Concurrentie zorgt (in)direct dus dat het kaf van het koren wordt gescheden.
Freelancers die dit begrijpen, omarmen de idee van concurrentie. Zij hebben immers niets te vrezen. Zij weten hoe zij die interessante opdracht krijgen toegespeeld.
Veel freelancers blijven echter met de boze vinger naar de toenemende concurrentie wijzen. Het enige dat zij zien is het aantal freelancers dat met de dag groeit.
Zij beseffen of (h)erkennen niet dat elke freelancer uniek is en dat de markt groot genoeg is. Daarom kiezen zij vaak voor een weinig effectieve prijsstrategie.
Concurreren op prijs is niet duurzaam
Het reageren op elke opdracht en het concurreren op prijs helpt je niet om die interessante opdracht binnen te halen. Het heeft vaak een averechts effect.
“If you pay peanuts, you get monkeys” – James Goldsmith
Daarnaast wil je als freelancer niet worden gekozen omdat je de goedkoopste was. Je wilt bewust worden gekozen.
Het waarom verschilt per freelancer, maar hopelijk heeft het iets te maken met de kwaliteit van je product of dienst of op zijn minst met wie jij bent.
Kiest de opdrachtgever uiteindelijk niet voor jou. Geen zorgen. Je bent dan loyaal aan jezelf gebleven en je kunt jezelf recht in de spiegel aankijken.
Maar ik begrijp ook dat principieel zijn je niet noodzakelijk aan nieuwe opdrachten helpt. Dus wat kun je nog doen om die interessante opdracht binnen te halen?
Ga concurreren op kwaliteit in plaats van prijs!
Het antwoord is: ga concurreren op kwaliteit in plaats van op prijs!
Elke freelancers zou kwaliteit moeten nastreven. Helaas is dit niet altijd het geval.
Kwakzalvers, luchtverkopers en andere negatieve synoniemen komen voor in elke branche, sector en industrie. Dat terwijl je als freelancer maar zo goed bent als je laatste opdracht.
Het wordt tijd dat het kaf van het koren wordt gescheiden. Kwaliteit kent zijn prijs. Dus freelancers stop alsjeblieft met het concurreren op prijs.
Concurreren op kwaliteit betekent overigens niet dat je extravagante prijzen moet vragen. Het betekent wel dat je kunt vragen wat jouw dienst of product waard is.
Hoe kun je een hogere prijs vragen?
De grap is dat freelancers die gaan concurreren op kwaliteit kunnen doorgaans hogere prijzen vragen dan hun collega’s die op prijs concurreren.
Dit komt doordat freelancers die voor kwaliteit gaan zich dusdanig profileren. De klant weet wat ze krijgen in ruil voor het bedrag dat de freelancer vraagt.
Het resultaat wordt ondersteund door referenties van andere klanten, fans op sociale media en andere publiekelijke zichtbare publicaties.
Dit gezegd zijn, de belangrijkste voorwaarde voor het vragen van een hogere prijs is niet de kwaliteit van je product of dienst, maar wel het feit of de klant het verschil ziet tussen de twee producten of diensten.
Het verschil kan zich bevinden in het specifieke probleem dat je oplost, hoe je het leven sneller, beter of eenvoudiger maakt, een betere garantie of klantenservice, etc.
Dus als jij gaat concurreren op basis van kwaliteit en een hogere prijs wilt vragen voor jouw dienst of product is het belangrijk dat je nadenkt over jouw unieke propositie.
Hoe herken je freelancers die concurreren op kwaliteit?
De kwaliteit zit overigens niet alleen in je product of dienst. Jouw kwaliteiten moeten altijd en overal naar boven komen. Dat is de ultieme vorm van personal branding.
Freelancer die op basis van kwaliteit concurreren herken je aan een aantal ijzersterke kenmerken.
- Zij tonen hun persoonlijkheid in alles wat ze doen. Bijvoorbeeld in de vorm van verhalen (storytelling).
- Zij handelen vanuit de drie essentiële waarden voor freelancers: vrijheid, integriteit en zelfverwezenlijking;
- Zij hebben een (virtuele) mentor, rolmodel of iemand die ze als voorbeeld gebruiken;
- Zij kennen hun Unique Selling Point (USP) en denken continu na over de toegevoegde waarde die zij leveren;
- Zij stellen elk jaar nieuwe doelen;
- enzovoort.
Hoe vergroot je jouw concurrentievoordeel?
Freelancers die concurreren op kwaliteit in plaats van prijs geloven dus in zichzelf, in hun onderscheidend vermogen en vertrouwen op hun persoonlijkheid.
Dit laatste is het ultieme concurrentievoordeel. Maar hoe kun je deze vergroten?
1. Ken jezelf
Veel freelancers weten niet waar zij echt goed in zijn. Zij weten niet wat hun onderscheidt van hun collega-freelancers. Of zij willen het niet weten.
Helaas weten ook veel freelancers niet waarom zij zijn gaan ondernemen.
“People don’t buy what you do, they buy why you do it.” – Simon Sinek
Dit is doodzonde. Het is namelijk de basis van een gelukkig (freelance) leven. Daarom dat ik hier in de 3 stappen veel aandacht aan besteed.
[x_prompt type=”left” title=”Verdien geld in 3 stappen” message=”Schrijf je in voor een reeks van gratis e-mails en oefeningen. Ik leg je uit hoe je in 3 stappen geld kunt verdienen met datgene wat je het liefste doet. Wil jij dit ook?” button_text=”Word freelancer en verdien geld in 3 stappen!” button_icon=”envelope-o” href=”http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]
2. Benoem je concurrentievoordeel
Om concurrerend te blijven, moet je weten wat jouw als persoon of jouw product of dienst uniek maakt. Dit doe je door in eerste plaats naar jezelf te kijken.
“Regardless of your skillset or who you know, 99% of what you do is the same as your competition. Web designers are all skilled at web design. Writers all know how to write. The remaining 1% is unique to you. That’s what sets you apart.” – Paul Jarvis
Freelancers die hun waarom weten en hun 1% kennen waar Paul Jarvis over spreekt, profiteren van hun onderscheiden vermogen en behalen een concurrentieel voordeel.
Dus wat maakt jou bijzonder? Waarvoor komen anderen telkens weer bij jou aankloppen? Wat is jouw 1%?
In tweede plaats is het soms aangewezen om te kijken wat je concurrent doet. Leg hem of haar onder de microscoop. Bekijk alles van A tot Z.
Bedenk vervolgens op welke punt jij het anders of beter kunt doen. Ga dan niet voor de veelgebruikte kwalificaties, maar voor datgene wat je echt uniek maakt.
Zo kom je tot een simpele, sterke, nauwkeurige en overtuigende propositie. Iets in de trant van:
“Ik wil freelancers 10k per maand laten verdienen met datgene wat zij het liefste doen, door hun te leren hoe zij kwalitatieve opdrachten kunnen aantrekken, via hun eigen website en dankzij hun personal branding.” – Lodi Planting
3. Communiceer je concurrentievoordeel
Freelancers die zichzelf kennen en weten waarom klanten met hun zaken doen, weten ook wat zij moeten communiceren om een potentiële klant te overtuigen.
De belangrijkste vraag die zij namelijk hebben is: “what’s in it for me?”. Als je niet kan antwoorden op deze vraag, dan kun je niemand overtuigen.
Het is dan slechts een kwestie van jouw concurrentievoordeel te communiceren.
De absolute nummer 1 plek is je website. Dit zou het startpunt van al je communicatie moeten zijn. Je website is een 24/7 digitaal visitekaartje.
Behalve je website kun je ook denken aan jouw sociale media kanalen, jouw artikelen jouw nieuwsbrief, enzovoort.
Kortom op alle platformen die jij (zelf) beheert. Het moet één duidelijk kwalitatief verhaal zijn. Vertel jij zo’n verhaal?
Ben jij een freelancer die reeds concurreert op basis van kwaliteit?
Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.
[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]
[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!