De eerste stappen naar geluk

Lodi Planting Reizen (Backpacker/Digital Nomad) Leave a Comment

Naast mijn wens alias filosofische invulling (zie: De verwelkoming van mijn wens: Australië & Nieuw-Zeeland) van mijn idee – die mijn inziens tegelijkertijd zijn geboren als ikzelf – en het financieel gedekt zijn, is er veel meer nodig om effectief op reis te kunnen.

[Alle richtlijnen voor komende informatie heb ik mij eigen gemaakt – buiten het Internet – via de non-commerciële vakantiebeurs Gostrange te Antwerpen (begin oktober)of via de infosessie van Activity International te Amsterdam (half juli)]

Mijn concrete voorbereidingen begonnen in week 42/2007. Daar iedere reis met een geldig reisdocument begint, was mijn eerste wapenfeit pasfoto’s laten nemen. Twintig in totaal (!), want ik begin stilaan de hierarchische cultuur (lees: ook hypocrisie) van het Belgische ambtenaren-leven te kennen. [kosten: €16,50]

Vooraf aan mijn bezoek aan het Consulaat der Nederlanden had ik de website van het consulaat geraadpleegd en tevens het online paspoortaanvraag document ingevuld om onnodig tijdsverlies te vermijden en/of een extra ritje Antwerpen te voorkomen. Met mijn pasfoto’s, contant geld, mijn huidig paspoort en mijn verblijfsvergunning op zak ging ik op weg (week 43/2007) naar het Nederlandse consulaat te Antwerpen, om mijn paspoort nieuw leven in te blazen.

Maar ik was nog niet binnen of ik stond alweer buiten met ongeldige pasfoto’s (?!) Waarschijnlijk heeft het Consulaat der Nederlanden aandelen bij fotograaf DOMUS (Photo Design, Statiestraat 14, Antwerpen Berchem), want de pasfoto’s die ik had laten nemen bij een erkende fotograaf in Mechelen voldeden niet aan de eisen.

Mezelf niet laten kennen en zelfs schouderkloppend op mijn eigen schouder – ik had immers gelijk met de bureaucratische Belgen – heb ik uiteindelijk mijn paspoortaanvraag ingediend met geldige foto’s en gevraagd of ze mijn nieuw paspoort [kosten: 55,90] aangetekend wilden versturen naar mijn thuisadres. Dit zal me een halve dag pendelen besparen tussen Mechelen en Antwerpen [kosten: €6,50].

Nu is het slechts nog wachten op mijn toegezonden en vernieuwd paspoort, zodat ik als de wiedeweerga mijn visum in orde kan maken. Hoewel ook dit nog – vanuit een werkperspectief – een heikel punt zal worden!

[TIP: voor Nederlanders die in België wonen en bijgevolg hun paspoort op het Consulaat der Nederlanden te Antwerpen moeten laten maken, ga linea recta naar DOMUS voor je pasfoto’s]

FYI: in diezelfde week (43) ben ik ook naar de dienst bevolking van Mechelen (= woonplaats) gegaan om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Zoals jullie weten of niet is een Belgisch (lees: Europees) rijbewijs enkel geldig in de landen van de Europese Unie en aangezien Australië niet binnen de EU ligt, heb ik een internationaal rijbewijs nodig voor mijn plannen. Plannen? Ik wil in Australië een tweedehandse auto – het liefst een oud VW-busje, waar ik mijn surfplank bovenop kan leggen – kopen om zodoende het land in volle vrijheid te kunnen exploreren en bovenal om de kosten van hostels en jeugdherbergen te besparen.

Tevens kreeg ik op diezelfde dienst uitleg over een document dat bijlage 18 noemt. Dit document bestaat voor mensen zonder Belgische nationaliteit – die weliswaar in België wonen – om aan te geven dat ik – als inwoner van Mechelen – een jaar in het buitenland zal verblijven. Met andere woorden: administratie om niet zonder wil uit België te worden uitgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *