De Gobi Woestijn

Lodi Planting Reizen (Backpacker/Digital Nomad) Leave a Comment

We dachten dat de Trans Mongolie Express hobbelig was, maar de treinreis verdwijnt qua hobbeligheid in het niets bij onze 7 dagen Gobi Tour. De Gobi Tour bracht ons, via een minibusje, langs de meest prachtige plekken in de Gobi woestijn.

De verkenning van de Gobi woestijn

Elke dag stond er wel iets bijzonders op het programma met bovenal veel kilometers tussendoor. De in totaal 1700 gereden kilometers waren lang niet zo vervelend als in eigen land. De Gobi woestijn kent immers geen files, rode stoplichten of andere hulpmiddelen die nodig zijn om ons in Europa van A naar B te brengen. Integendeel, er bestaan amper geasfalteerde wegen en dat verklaart het gehobbel in de auto. Verder hebben we 7 dagen vrijwel geen tegenliggers gehad. Af en toe een verlaten auto of een auto met autopech, maar voor de rest alleen maar prachtige verschillende landschappen.

De 30 landschappen van de Gobi woestijn

We vermoeden wel zo’n 30 verschillende landschappen te hebben herkend. Natuurlijk niet allemaal met hun officiele namen, maar gaande van zand, steen, dor, berg, groen, sneeuw, ijs, kasseien, gras, rotsen in alle combinaties en in allerlei kleuren. Het geen dit wellicht veroorzaakt (los van de vele kilometers) was de maand waarin we de Gobi Tour of Mongolie aandeden. Mongolie kent namelijk maar 1 maand lente en dat is de maand mei. Dit betetekent dat alle lentetaferelen plaatsvinden in mei zoals: de planten die groen moeten worden alsook het geboren worden van kleine Gobi dieren. Echt zeer fascinerend om zoveel lammetjes, geitjes, kalfjes en kamelenbabytjes te zien. Qua dieren is Mongolie sowieso een veelzijdig land. Zo hebben wij naast bovenstaande ouders ook een mini scorpioen, kevers en torren, spinnen, gieren, adelaars, honden, muizen, marmotten, paarden en zo veel meer gezien.

Het leven bij een Nomadenfamilie en sightseeing activiteiten

Veel van deze dieren leven bij Nomadenfamilies en worden door hen gehoed. Andere komen op speciale plekken voor die wij (daarom) hebben aangedaan. Een voorbeeld hiervan is de Adelaarsvallei of Yolyn Am zoals de Mongolen hetzelf zeggen. Dit is een vallei vol met ijs waar de Yolyn (adelaar) constant bovenvliegt. Andere zeer bijzondere en fotografische plekken die we hebben bezocht waren: Flaming Cliffs (rode zandrotsen), Eredne Zuu (Mongools klooster), Bayanzag (typische Gobi bomen), een ruine klooster in Ongi, de Orkhon Valley … stuk voor stuk prachtige plekken vol mystiek en geschiedenis. Dit zijn tevens de meest bezochte trekpleisters van de Gobi woestijn.

Eten wat de pot schaft: niet altijd goed!

Doordat we (bijna) als Nomaden de Gobi woestijn doorkruisten aten we uiteraard ook datgene wat die ene pot schaft (al dan niet een klein beetje aangepast aan een gemiddelde toerist). En de pot schafte verschillende dingen: schapenpannenkoek, noodlesoup met geitenvlees, rijst met geitenvlees, aardappel met geitenvlees, geit, geit, geit. Het was geit wat de klok sloeg. Op dit moment kunnen wij dan ook geen geitenvlees meer zien. Toch hoorde deze typische keuken bij zo’n authentieke, unieke en wilde trip. De combinatie geit en wild heeft trouwens ook voor een minder leuke ervaring gezorgd. Valerie heeft namelijk een aantal uur in het ziekenhuis in het midden van de Gobi woestijn (wie kan dat nog zeggen?) gelegen vanwege een voedselvergiftiging. Dat was wel heel erg schrikken, maar gelukkig maakt ze het nu weer heel goed!

Slapen in de Gobi woestijn

Authentiek waren ook onze slaapplekken. Zo hebben 2 keer bij een Nomadenfamilie geslapen bij een gertent. De eerste familie hoedde kamelen en dat leverde schitterende foto’s op. Bij de tweede familie speelde het familieaspect een zeer grote rol: spelende kinderen, een starende opa, een kokende huisvrouw, een kuddedrijvende man en een aantal andere die de geiten en koeien molken. Werkelijk waar een unieke beleving gezien we de allereerste toeristen waren die zij ooit hadden gezien. Ook dit leverdeschitterende foto’s op. De andere nachten sliepen we in meer toeristische gerkampen wat gelukkig wel weer typisch Mongools is.

De Gobi Tour een absolute aanrader!

Met dank aan alle facetten van de Gobi Tour hebben we echt het gevoel gehad dat we Mongolie hebben gezien. We hebben velerlei dieren gezien en zijn we via onze gids in contact gekomen met Nomaden. Een absolute aanrader die wil genieten van prachtige natuur en openstaat voor een avontuurlijke reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *