De wereld wordt beheerst door ‘Affluenza’ – Wat is Affluenza? [deel 1]

Lodi Planting Inspiratie, Persoonlijke ontwikkeling 3 Comments

Christchurch, Nieuw-Zeeland. Wachtend op mijn connectievlucht naar Sydney, met mijn Sony Vaio laptop op mijn schoot en ongeduldig kijkend op mijn Zwitsers Tissolt horloge vraag ik me enerzijds af hoe-lang-ik-nog-naar-die-kloteregen-moet-kijken en anderzijds, of ik met het “Affluenza virus” ben besmet?

In het kort. ‘Affluenza’, een boek dat ik momenteel aan het lezen ben en is geschreven door Oliver James, omschrijft de gerezen (typisch 21ste eeuw) en contstante “drang naar meer” (affluenza) als een ziekte, een virus, een gecontroleerd gevangenschap (brainwash) – dat wordt beheerst door adverterende mediamannetjes (sorry, maar numeriek gezien zijn er meer mannen werkzaam in de marketing business), die ons “gek” maken met allerhande reclames. Daarnaast heeft de televisie ook een groot aandeel in het verslechteren van ons bewustzijn, onze ‘vrijheid’ en onze verantwoordelijkheid. Het gaat er niet meer om wat we nodig hebben (“needs”), maar om wat we willen hebben (“wants”) of denken nodig te hebben, en dit gaat ten koste van (1) onze gezondheid, (2) mentale weerbaarheid (lees: emoties), (3) het ietwat abstracte ‘gelukkig zijn’ en (4) daarnaast leidt dit virus tot slechte emotionele relaties, omdat materalisme voorrang en voorkeur heeft op alles wat persoonlijk is. Oliver James noemt al deze punten tesamen “emotional distress” en wordt hier geinterpreteerd als de psychologische problemen die hieruit kunnen voorkomen. Om tot deze beknopte en simplistische samenvatting (lees: stelling) te komen heeft Oliver James in zeven maanden tijd honderden mensen geinterviewd uit England, Nieuw-Zeeland, Rusland, Denenmarken, Signapore en Australie en zijn bevindingen verwerkt en vastgelegd tesamen met wetenschappelijk onderzoeken en eigen meningen in het boek dat nu voor me ligt.

Comments 3

  1. en leg daarnaast het boek NO LOGO van NAOMI KLEIN en je wordt mijn favoriete linkse activist!

    Hoera voor meer raadselachtige maskerades!

  2. Hahaha, is dat boek online te lezen? En ik heb goed nieuws voor onze enige trouwe lezer (de aflluenza reeks bestaat nu al uit tien delen!)

  3. Pingback: Inmiddels in Sydney - Lodi Planting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *