Freelancers zonder website bestaan niet! (LodiPlanting.com)

Freelancers zonder website bestaan niet!

Lodi Planting Personal Branding 2 Comments

Freelancers zonder website, of zij die hun website als digitaal visitekaartje gebruiken, bestaan anno 2016 niet meer. In dit artikel lees je hoe je jouw website beter kunt gebruiken.

De wereld is aan het veranderen

Freelancers zonder een website bestaan niet.

Misschien heb je een goed reden om geen website te hebben. Misschien ook niet.

Feit is dat het internet de wereld verandert. Het internet verandert hoe we zaken doen, hoe we met elkaar omgaan en hoe we op zoek gaan naar informatie.

Vroeger namen we de Gouden Gids om een telefoonnummer van een specifiek bedrijf op te zoeken. Anno 2016 Googlen we een omschrijving van datgene wat we zoeken.

Vind ik je niet terug op de eerste twee pagina’s van de zoekresultaten, dan is de kans groot dat ik jouw aanbod (hoe goed het ook is) nooit zal leren kennen.

Dat is doodzonde.

Het is dus tijd voor freelancers om te begrijpen dat het internet met bijbehorende kanalen en mogelijkheden niet meer weg gaat.

Meer nog het is tijd om al deze digitale opportuniteiten te omarmen. Doe je dit niet dan bestaat de kans dat jij, net als Kodak, ten onder gaan.

Een website is jouw digitaal visitekaartje

In de tijd van de Gouden Gids liet je ook visitekaartjes drukken.

Na een (kort) gesprek met iemand, bijvoorbeeld tijdens een netwerkevent, gaf je jouw visitekaartje aan de persoon met wie je potentieel business kon doen.

Dit visitekaartje was een verpersoonlijking van jou als bedrijf en het was jouw ticket naar jouw volgende opdracht.

Anno 2016 werkt het visitekaartje nog steeds, maar het heeft 1 zeer grote beperking: je kunt maar een visitekaartje uitdelen aan diegene wie je hand kunt schudden.

Een website is jouw digitaal visitekaartje (LodiPlanting.com)

Zelf heb ik geen visitekaartjes meer.

Mijn website is mijn digitaal visitekaartje geworden. Een website is een digitaal visitekaartje in het kwadraat:

 • Een website vertelt iets over jouw bedrijf.
 • Een website vertelt wat je aanbiedt of doet.
 • Een website legt uit waar je goed in bent (jouw USP).
 • Een website zegt hoe men jou kan contacteren.
 • Een website doet dit allemaal 24/7 zonder moeite.

Oftewel een website geeft jouw potentiële klanten (net als het visitekaartje) een eerste indruk op het moment dat hen uitkomt (en dat is een groot verschil!).

Een website is meer dan een digitaal visitekaartje

Een bijkomend “dingetje” is dat een visitekaartje iets statisch is. Het verandert zelden en verdwijnt meestal in een lade, een mapje of prullenbak.

Of wat doe jij met de verkregen kaartjes?

Maar zelfs in de gevallen dat de visitekaartjes netjes worden bijgehouden, worden deze er slechts bijgenomen op het moment dat men aan jou of jouw aanbod denkt.

Dat maakt het afgeven van jouw visitekaartje een lucky shot. Hetzelfde geldt voor freelancers die hun website als iets statisch gebruiken.

Freelancers die het potentieel van hun website gebruiken vergroten de kans op die volgende interessante en kwalitatieve opdracht.

Maar wat is dan het potentieel van een website?

Het potentieel van je website

Je wil voorkomen dat jouw website in de lade, map of prullenbak verdwijnt. Neen, je wil dat mensen jouw website bezoeken om jouw aanbod te bekijken.

Helaas komen potentiële opdrachtgevers nog niet vanzelf naar je website. Zij hebben immers 1000-den soortgelijke keuzes. Je moet de mensen dus helpen.

Het grote verschil met een visitekaartje is dat je een website kunt laten leven.

Het potentieel van je website (LodiPlanting.com

Zo kun je jouw website continu onder de aandacht brengen door op regelmatige basis (elke maand, twee weken of week) nieuwe dingen aan je website toe te voegen.

Dit doe je door het inzetten van online marketing activiteiten. Dergelijke activiteiten vergroten je vijver. De vijver met potentiële opdrachten waar iedereen op aast.

Hoe kun je jouw vijver vergroten?

Uiteraard kun je gaan vissen waar iedereen vist. Bijvoorbeeld door te reageren op opdrachten die verschijnen op job boards.

Maar freelancers die willen concurreren op kwaliteit (selectiever willen worden in welke vis je vangt) in plaats van op prijs moeten werken aan hun online branding.

Werken aan je online branding is je eigen vijver maken of je bestaande vijver vergroten. Een goede, maar tijdsintensieve manier, is om te starten met bloggen.

Hieronder worden de belangrijkste voordelen van bloggen nog eens uitgelegd.

1. Bloggen vergroot je zichtbaarheid

Freelancers die regelmatig een blog schrijven vergroten hun zichtbaarheid.

In eerste instantie op je eigen website.

Maar als de blog leuk is geschreven en voldoende waarde geeft, dan is de kans groot dat deze wordt gedeeld via sociale media.

Je kunt natuurlijk ook zelf je blogs delen via jouw sociale media kanalen. Als je dit telkens doet vanuit je website, dan zal het uiteindelijk ook meer bezoekers opleveren.

Soms helpt het ook om een aparte versie van jouw blog te schrijven als gastblog voor iemands anders zijn of haar website.

Elke blog en ingezet kanaal vergroot jouw vijver, waardoor je meer mensen kunt bereiken en steeds meer (grotere) vissen kunt vangen.

2. Bloggen vergroot je vindbaarheid

Freelancers die werken aan hun online branding schrijven niet alleen blogs om hun zichtbaarheid te vergroten, maar ook hun vindbaarheid.

Zonder al te technisch te worden kun je middels bloggen je positie in zoekmachines als Google vergroten. Uiteindelijk wil je op pagina 1 of 2 staan van de resultaten.

Zolang je dit op een natuurlijke manier (met veel waarde in je blog!) doet is er niets aan de hand.

Daarnaast maakt bloggen jouw website niet-statisch (en dus minder een visitekaartje).

3. Bloggen geeft je een expertstatus

Elke blog moet informatie bevatten die waardevol en nuttig is voor je doelpubliek.

Als je niet continu waarde stopt in jouw blogs, dan werk je niet aan je vind- en zichtbaarheid noch aan je expertstatus. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar.

Een ideale manier om waarde toe te voegen is te laten blijken dat jij een oplossing hebt voor een probleem waar iemand anders last van heeft.

4. Bloggen is je prospectietool.

Dat maakt dat bloggen ook een vorm van prospecteren is.

Je geeft oplossingen voor problemen waar jouw doelgroep last van heeft.

Wanneer zij dan nog behoefte hebben aan een extra uitleg, coaching, bemiddeling, begeleiding, training, … dan weten ze dat ze bij jou terecht kunnen.

Jij weet immers waarover je spreekt en meer nog: de mensen hebben de indruk dat ze jou al een beetje kennen.

Moet je gebruik maken van andere platformen?

Bloggen en blogs delen op andere platformen juich ik toe.

Maar als freelancer zijn er 101 kanalen waar jij jouw diensten of aanbod op kunt aanbieden en potentiële klanten met jou kunt laten kennismaken.

Je kan dan al snel het bos door de bomen niet meer zien. Of veel tijd verliezen aan het onderhouden van al deze platformen en sociale media.

Elk kanaal kan een potentiële leadgenerator zijn. Maar het inzetten van deze kanalen heeft pas zin als jouw doelgroep (ideale klant) er zich bevindt.

Eén ding is zeker. Al deze kanalen vergroten het bereik enorm, maar ze hebben ook allemaal één groot nadeel: je bouwt niet op je eigen grond.

Met elke update die je deelt op Facebook, LinkedIn, Twitter en alle andere kanalen versterk je hun merk. En slechts in sommige gevallen draagt het bij aan die van jou.

Ik had hier onlangs een interessante discussie op Twitter over met Jon Westenberg.

Gebruik maken van andermans platformen en andermans grond is dus zeker niet slecht, maar ik blijf erbij dat het veel beter is om jouw website het centrale punt te laten zijn.

Zo breng je verkeer via al die kanalen naar je website. Dit wil je omdat jouw website de meest complete informatie biedt van je aanbod.

Dit wil je ook omdat het jouw merk versterkt en dat bepaalt uiteindelijk of jij die interessante opdracht wel of niet krijgt.

Als je nog geen website hebt of nog niet blogt, dan heb je nu hopelijk voldoende argumenten om er wel één te starten (eventueel met hulp).

Wil je een winstgevende website?

Overtuig klanten via jouw website om met jou samen te werken. Laat de website het werk voor jou doen. Dat wil je toch ook?

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

Over Lodi Planting

Lodi Planting

Twitter Google+

Hallo, ik ben Lodi Planting. Ik help freelancers met hun online personal branding. Ook ben ik eindbaas bij Younicorn Branding. Ik wil uiteindelijk 10.000 freelancers succesvol maken. Word ook een betere freelancer!

Comments 2

 1. Helemaal eens Lodi. Je website heb je helemaal zelf in de hand, dus als ondernemer of onderneming heb je tegenwoordig gewoon een website. Al moet ik zeggen dat ik een kleine uitzondering wil maken. Interimmers en freelancers die niet per se hoeven te acquireren, kunnen ook wel zonder. Als jij echt projecten doet, heb je met een website niet per se wat extra’s te bieden. Dan kun je met goed beheer van je LinkedIn prima wegkomen.

  Ja, door te bloggen voegen ook deze mensen wat toe aan hun waarde. Ik begrijp echter ook dat sommige van hen daar de tijd niet voor hebben. En dan kun je beter geen website hebben dan een achterhaalde website.

  Alle andere ondernemingen en ondernemers die echt gevonden willen worden door klanten, zullen dat moeten doen met een website. Daar hebben ze alles zelf in de hand en dragen ze hun identiteit uit. En door hun kennis te delen (dat kan uiteraard ook met podcasts en vlogs 🙂 ), bouwwen ze aan hun identiteit, naamsbekendheid en autoriteit. Ik merk zelf dat het zo werkt 🙂

  1. Post
   Author

   Dank je wel Nathan voor je reactie!

   Goed punt voor de interimmers en freelancers die niet hoeven te acquireren. Maar wat merk je vaak? Hun ‘andere’ marketingmachine valt stil en dan verwachten zij ineens wonderen van hun website (die ze snel hebben laten ontwikkelen). Succes boeken met je website is van lange adem en zorgt ervoor dat je niet meer hoeft te aqcuireren als je het goed doet! Kijk maar naar jezelf! 😉

   Maar je hebt gelijk: het is betere of geen website te hebben dan een achterhaalde website. Al zou ik in dit geval gewoon het blog/nieuws gedeelte weghalen en mijn website als digitaal visitekaartje gebruiken. Iets wat overigens ook interessant is voor de interimmers en freelancers. Al is het maar om een professioneel e-mail adres te (kunnen) gebruiken! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *