Hoe stel je doelen als een freelancer- (LodiPlanting.com)

Het is 1 januari. Het nieuwe jaar is officieel begonnen en dan is het tijd voor nieuwe lijstjes, voornemens en doelstellingen. Vaak blijft er al na twee weken niets meer van de goede intenties over. Hoe komt dat en hoe maak je als freelancer doelstellingen voor het nieuwe jaar die je wel haalt?

Stel jij doelen?

Freelancers werken niet altijd met targets of doelen. Als jij tot deze categorie van freelancers behoort, dan vraag ik me af waarom niet. Het stellen van doelen geeft je richting en zin om te ondernemen, het bepaalt je motivatie (ook als het even tegenzit) en het maakt je verantwoordelijk. Dus een eerste vraag die je jezelf kunt stellen is: stel jij doelen? Waarom wel of waarom niet?

Heb jij jouw doelen voor 2015 gehaald?

Als je wel tot de categorie van freelancers behoort die doelen stelt, dan ben ik benieuwd of je ze voor 2015 hebt behaald? Zo ja, dan wil ik je feliciteren (!) en vragen hoe je dat hebt gedaan. Wat is jouw kritische succesfactor geweest? Zo nee, dan vind je in dit artikel voldoende tips om je doelen voor 2016 wel te behalen.

Ga na waarom jij je doelen niet haalt

Waanzin is altijd hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten” – Einstein

Wanneer je moeite hebt met het behalen van je doelen, dan is het belangrijk na te gaan waarom je dit niet is gelukt. Doe je dat niet, dan ga je exact dezelfde resultaten als het jaar ervoor behalen. Pas als je de oorzaak kent, kun je er iets aan doen en kom je uiteindelijk tot een proces en structuur die voor jou wel werkt!

Doelen stellen versus voornemens maken

Misschien heb je geen doelen gesteld, maar heb je voornemens gemaakt. De meeste goede voornemens zijn nog voor de blauwe maandag verbroken. Vaak omdat ze geen actief element bevatten of omdat ze niet meetbaar zijn. Laat jou dit niet gebeuren. Laat de doelen onderdeel zijn van je leven.

blue_monday

De twee entiteiten van een freelancer

Een freelancer heeft namelijk een persoonlijke en zakelijke entiteit. Deze twee kunnen niet los van mekaar worden aanzien. Hier moet je als freelancer rekening mee houden bij het maken van je doelen. Iemand die hier heel goed in is, en waar ik veel van heb geleerd, is Chris Guillebeau. Hij spendeert jaarlijks een week aan het plannen van zijn leven voor het komende jaar.

Houdt een Annual Review

Chris noemt dit een Annual Review. De idee is niet om alle dagen tot in detail te plannen. De idee is wel om richting te geven aan zijn leven en na te denken over de dingen die voor hem echt belangrijk zijn. Iets waar ik me volledig in kan vinden. De volledige uitleg vind je op Chris zijn website, maar hieronder deel ik de voor mij interessante lessen.

  1. Stel jezelf deze twee vragen en noteer de antwoorden

De eerste stap is jezelf twee vragen stellen:

  • Wat ging er dit jaar goed? Bijvoorbeeld: dit jaar heb ik 6 maanden kunnen reizen en ben ik in landen geweest waar ik nog niet eerder was.
  • Wat ging er dit jaar niet zo goed? Bijvoorbeeld: het werken tijdens het reizen is niet altijd even eenvoudig, omdat ik me niet altijd evengoed had voorbereid op de locaties waar ik heen ging.

Probeer voor elke vraag 6 tot 8 antwoorden op te schrijven.

Let wel dat je zelf hebt kunnen uitoefenen op het resultaat. Dingen die buiten je schuld of cirkel van invloed liggen laat je best buiten beschouwing. Vind je het eenvoudig om deze vragen te beantwoorden? Waarom wel of niet? Noteer de antwoorden zodat je ze volgend jaar opnieuw kunt bekijken en vergelijken.

  1. Bepaal je doelen per categorie

De tweede stap is het plannen van je doelen. Je doelen kun je in verschillende categorieën indelen.

Writing, Business, Friends & Family, Service, Travel, Spiritual, Health, Learning, Financial (Earning), Financial (Giving), Financial (Saving) – Chris Guillebeau

Voor elke categorie kun je meerdere meetbare doelen inplannen. Zelf beperk ik me altijd tot 3 doelen (zie hieronder) verdeeld over 3 categorieën: werk, gezondheid en reizen. Deze categorieën werken voor mij omdat ik ze allemaal even belangrijk vind.

  1. Plan acties in en bepaal de volgende stappen

Als je jouw doelen voor het komende jaar heb bepaald, dan kun je nagaan welke stappen of acties je moet ondernemen om tot het gewenste resultaat te komen. Wat moet je doen om je doel te behalen? Dit is een belangrijke vraag. Freelancers die dit niet doen zullen hoogstwaarschijnlijk volgend jaar moeten bekennen dat zij hun doelen niet hebben behaald.

Het bepalen van de actie of de volgende stap zorgt er namelijk voor dat je heel gericht naar een deadline kunt toewerken. Het zorgt ook voor een beter overzicht omdat je de doelen in kleinere stappen kunt onderverdelen. Zo deel ik mijn 3 doelen in subdoelen op verdeeld over een tijdsspanne van 12 weken.

Gedurende het jaar kun je herinneringen instellen. Voorgeprogrammeerde berichten die je helpen focussen om te werken aan datgene wat echt belangrijk voor je is.

Reflecteer regelmatig

Deze drie stappen werken goed. Chris doet het al meer dan 7 jaar. Maar volgens mij moet er nog een 4de stap aan worden toegevoegd. De stap van regelmatige reflectie over het handelen en doen. Zo denk ik regelmatig na over het grotere plaatje, over de zaken die wel en niet goed gaan en probeer ik in plaats van problemen in oplossingen te denken. Hierin schuilt mijn inziens de sleutel tot een succesvolle freelancer.

Wat is jouw toegevoegde waarde (LodiPlanting.com)

Creëer de juiste mindset

Regelmatig reflecteren is een cruciaal element. Hierdoor kun je als freelancer leren van de dingen die goed en niet goed gaan. Zo heb ik geleerd dat ik liever werk voor zaken waar ik energie van krijg én waar ik geld mee kan verdienen. Geld is slechts het ruilmiddel dat we betalen om leuke dingen mee te kunnen doen.

Tijd om te spenderen aan dingen, ervaringen en momenten die ik leuk vind. Daarom heb ik het afgelopen jaar stappen ondernomen om mijn privé- en zakelijk leven zo te organiseren dat ik veel tijd overhoud. In die zin is het uitbesteden van zoveel mogelijk zaken een nieuwe hobby geworden en koop ik indirect dus extra tijd met het geld wat ik verdien.

Enkel werken aan die dingen waar je echt waarde toevoegt is hierbij het devies en de sleutel tot succes is discipline, doorzettingsvermogen en de uitvoering.

Mijn doelen voor 2016

Ik houd van een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarnaast vind ik het leuk om jou te inspireren Dat is de reden waarom ik in 2014 en in 2015 mijn doelen publiekelijk heb gemaakt. Voor dit jaar is dat niet anders. Mijn drie (persoonlijke) uitdagingen (of doelen) voor 2016 zijn:

  1. Ik wil gemiddeld 10% lichaamsvet hebben en max 14% op mijn buik.
  2. Ik wil 10 (nieuwe) landen aandoen.
  3. Ik wil minstens 50.000 euro netto omzet hebben & slechts 4u per dag werken.

Ga jij me helpen om mijn doelen te behalen?

Nu jullie mijn doelen voor 2016 weten kunnen jullie mij medeverantwoordelijk houden en/of zelfs helpen. Met jullie hulp én de hulp van de gelijkgestemde ondernemers van de MastermindJohan, Ilse en Jan – weet ik zeker dat ik de vooropgestelde doelen ga halen.

Deel jouw doelen hieronder. Vertel me ook wat jouw grootste uitdaging of probleem is om jouw doel te behalen. Ik beantwoord alle reacties persoonlijk!

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.