Een kijkje in mijn hoofd: wat beweegt mij?

Lodi Planting Persoonlijke ontwikkeling 1 Comment

Op verzoek van Lianne van Zuthpen, eigenares van het life en job coaching bureau Mooistil, heb ik onderstaande, lange email geschreven. Lianne is een contact op Linkedin en doet momenteel onderzoek naar de beweegredenen en handelingswijzen waarom en hoe individuen hun leven en werk coachen. Aangezien ik me hier momenteel zelf in verdiep leek mij het interessant om mee te werken.

Hierbij mijn inzending voor jouw onderzoek. Ik zal eerst kort vertellen wie ik ben. Mijn naam is Lodi Planting en ik ben nu vijfentwintig jaar, afgestudeerd als Bachelor in Sociaal Werk (vergelijkbaar met Personeel en Arbeid in Nederland) en momenteel werkzaam te Brussel als recruiter voor een bureau gespecialiseerd in IT. Deze gegevens zijn belangrijk voor mijn verhaal. Hoewel ik in de wereld van Human Resources werk, heb ik toch maar met een zeer klein en beperkt deel te maken en dat wringt in mijn gedachten. Ik ben tenslotte maar vijfentwintig en heb het gevoel dat ik niet het maximale uit mijn leven haal. Te weinig persoonlijke voldoening. Er is nog zoveel meer en ook (lees: vooral) naast het werk! Mijn succesverhaal gaat dus over het behalen van mijn persoonlijke doelstellingen. Het realiseren van mijn ambities. Kortom het leven van mijn leven!

Waar is het begonnen? Een aantal jaar geleden kregen mijn ouders bezoek van hun goede vrienden. Ik raakte in vervoering met één van hun en we hebben de hele avond gefilosofeerd over de dingen des levens waaronder werk. Hij vertelde me dat hij onlangs een boek had gelezen (Stephen R. Covey met de zeven eigenschappen van effectief leiderschap) en dat hij mij dat aanraadde ondanks mijn jonge leeftijd.

Doordat ik in vervoering raakte van zijn verhaal had ik het boek onmiddellijk aangeschaft en binnen een drietal weken gelezen. Wat destijds enorm snel voor me was aangezien ik nooit las. Het boek, U wel bekend, is Amerikaans en Amerikaanse boeken moet je meestal met een korrel zout nemen. Ook dit boek. Met andere woorden, je haalt eruit wat voor jou interessant of belangrijk is. Voor mij was dat het gecreëerde bewustzijn om een persoonlijk statuut te schrijven. Ik vond het bijzonder interessant om mezelf een spiegel voor te houden en mezelf de vragen te stellen: wat vind ik nu echt belangrijk en waar wil ik naar toe?

Door mezelf deze vragen (lees: zelfreflectie) te stellen kreeg ik eigenlijk geen antwoorden, maar creëerde ik alleen maar meer vragen onderverdeeld in twee delen. Een persoonlijk en een professioneel deel. Het professionele deel gaat over het werk. Wat wil ik bereiken op het werk? In mijn baan? Wat zijn mijn uiteindelijke doelstellingen gerelateerd aan werk? Wat vind ik belangrijk op het werk? Waar ligt mijn potentieel vanuit een professioneel oogpunt? Waar moet ik nog aan werken? Hoe kan ik mijn werkgerelateerde ambities realiseren? Wanneer wil ik wat gerealiseerd hebben betreffende mijn werk/mijn baan? Waar wil ik werken? Zomaar een aantal vragen die mij te binnen schieten én waar het persoonlijk statuut een antwoord op moet geven. Het persoonlijke deel gaat over alles wat niet-werkgerelateerd is. Waar houd ik me mee bezig naast mijn werk? Waar liggen mijn passies? Wat zijn mijn hobby’s? Wat zou ik graag kunnen? Hoe wil ik dat anderen mij zien? Wat moet ik daarvoor doen? Wat wil ik leren? Kortom alles naast het werk.

Het proces van zelfreflectie of beter het verder ontwikkelen van mijn persoonlijk statuut loopt nog steeds. Naast het knutselen aan de lay-out en vorm (want daarover ben ik nog steeds niet tevreden) wordt het statuut ook vaak aangevuld met nieuw verworven inzichten. Een laatste, maar voor mij zeer interessante en belangrijke, aanvulling kwam na aanleiding van het boek “4-hour Workweek” van Timothy Ferriss. Dit boek heeft pas echt mijn ogen doen openen en gaf een volledig nieuwe dimensie aan mijn persoonlijk statuut.

In plaats van een aantal punten (normen, waarden, ambities, competenties, etc.) op te sommen op een blad papier, ben ik momenteel volop bezig, om het concreet te maken d.m.v. richtlijnen, een howto manual, het financiële gedeelte, tijdslijnen, etc eraan toe te voegen. Dit met als ultiem doel om aan de hand van een persoonlijk neergeschreven statuut te leven! Hoewel ik dus invloedrijke boeken heb gelezen met een volledige handleiding hoe je het zou moeten doen interpreteer ik het als een idee zoals ik het zou kunnen doen. Ik laat mijn scepticisme en kritische gedachten erover gaan vooraleer ik het als waarheid aanneem. En dit alles is grosso modo de fase waarin ik zit. Plannen maken door ze uit te tekenen zowel op privé- als op carrièregebied én ernaar handelen. Hoewel je dit laatste misschien niet bewust meemaakt door hedendaagse perikelen gebeurt het wel degelijk. Daarom is het belangrijk deze op te schrijven. Er een voorstelling van te maken. Het beleven. Al is het maar voor eventjes. Tenminste dit proces werkt voor mij zeer goed, want na het lezen van mijn eerdere versies van het statuut kwam ik erachter dat ik op een half jaar al enorm veel heb gerealiseerd zoals – en dit is voor mij persoonlijk – verschillende citytrips en grote reizen; een groot sociaal netwerk gecreerd, uitgebouwd en gehandhaafd; ik ga een postuniversitaire opleiding beginnen; ik leer: gitaar, Ms. Office en Ms. Windows en Frans; ik ben frequent blogger geworden; en dan is er nog zoveel meer.

Dus:

1. Wat is jou succesverhaal?

Ik ben momenteel volop bezig om mijn succesverhaal op te schrijven en ernaar te leven.


2. Is de motivatie noodzaak of is het idee uit idealisme geboren?

Met honderd procent overgave zeg ik idealisme!

3. Hoe lang was je in gedachte bezig met het idee?

De gedachte hing al een tijdje rond in mijn hersenen en dat zal het ook voor de rest van mijn leven doen.

4. Wie of wat heeft je geïnspireerd?

Volwassen met wie ik als brookie sprak. Daarnaast hebben bepaalde boeken me ook geinspireerd.

5. Wat heeft je uiteindelijk doen bewegen, of hoe heb je de eerste
stap gezet?

Ikzelf aan de hand van getuigenissen en de boeken die ik heb gelezen.

6. Hoeveel tijd zat er tussen het idee, de eerste actie en de totale
uitvoering ervan?

Het is een continue proces dat vrijwel na elk interessant boek, gedachte en/of gesprek wordt herzien. Ik denk niet dat dit ooit veranderd.

7. Mag je succesverhaal evt. later naar buiten gaan? En zo ja,
wil je dit dan onder eigen naam, bedrijfsnaam of anoniem

Dat hangt van de vorm en het te hanteerde medium af. Dus me gelieve vooraf te contacteren vooraleer je er mee naar buiten gaat. Dan zal ik je ook kunnen updaten betreffende te hanteren naam.

Comments 1

 1. Beste Lodi,

  Dank voor je uitgebreide verhaal! Inderdaad steeds meer jonge mensen raken
  geïnspireerd door boeken of films zoals jij door het boek van Covey. Leuk! (ken je ook de 8e eigenschap?)

  Mooi dat je jezelf vragen stelt en het een en ander duidelijk wilt krijgen over jezelf en je toekomst.
  Je schrijft dat je richtlijnen ontwikkeld en deze strikt gaat naleven. Het is inderdaad goed van je om
  voorstellingen van je gewenste toekomst te maken, en dit in gedachte te beleven.
  Maar soms zijn mensen zo op de toekomst gericht dat ze niet meer in het NU kunnen leven.

  Het Nu is de plek waar je kunt creëren, ontmoeten, en echt kunt ervaren!

  Door het strikt naleven van een zelf ontworpen statuut, ontneem je jezelf ook de vrijheid,
  om eens anders te leven, te denken of te kiezen, etc. Het naleven van strakke plannen
  ontneemt je ook de vrijheid om nieuwe, creatieve ideeën en beslissingen, spontaan of
  onbewust te laten gebeuren, leven van moment tot moment en dit accepteren is een geweldige beleving.

  Mijn tip: Naast een helder doel, ook ruimte te creëren, om van moment tot moment te leven!
  Zodat het echte contact met jezelf kan blijven bestaan. Het leven volgens een strak stramien
  Kan je belemmeren in je zelfverantwoordelijkheid.

  Ik wens je veel succes met je plannen.!
  Met Hartelijke groet.
  Lianne van Zutphen
  http://www.mooisil.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *