Een Mastermind organiseren- 9 tips die je kunnen helpen! (www.LodiPlanting.com)

Een Mastermind organiseren? 9 tips die je kunnen helpen!

Lodi Planting Freelancen (geld verdienen) Leave a Comment

Nu je de voordelen kent en weet hoe je je eigen Mastermind groep start, is het tijd voor aantal tips. In dit artikel krijg je 9 tips bij het organiseren van je eigen Mastermind.

Hoe organiseer je een goede Mastermind?

Een Mastermind organiseren vraagt veel voorbereiding, verantwoordelijkheid en tijd. Je kunt niet zomaar 4 mensen bij elkaar zetten en kijken wat er gebeurd. Dat is tijdsverlies. Je weet dat je eerst 5 stappen moet afvinken vooraleer je kunt starten met het organiseren van je eigen Mastermind.

De 9 tips bij het organiseren van je eigen Mastermind

Laten we nu eens kijken wat er allemaal bij het organiseren van een Mastermind komt kijken. Wat zijn specifieke punten?

1. Duid een leider aan

Een van de belangrijkste dingen is dat er een leider moet worden aangeduid. Net zoals binnen een team moet er iemand verantwoordelijk zijn voor de organisatie van alle sessies. De leider is naast praktisch zaken, zoals het opstellen van de agenda’s en het wekelijks versturen van de uitnodiging, ook verantwoordelijk voor gelijke spreektijd. Iedereen moet zijn of haar zegje kunnen doen. Meestal is de organisator ook de leider, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ook komt het soms voor dat de leider wekelijks wisselt.

2. Leg de gezamenlijke doelstelling vast

Als de leider is aangeduid moet de groep het eens worden over de gezamenlijke doelstelling. Vaak is hier op voorhand al over nagedacht (en eventueel gescreend), maar het is belangrijk dat iedereen ongeveer dezelfde gezamenlijke doelstelling voor ogen heeft. Zo zou elke deelnemer in één zin moeten kunnen zeggen wat de reden van de Mastermind is.

3. Bepaal de basisregels voor een sessie

De leider is aangeduid en de gezamenlijke doelstelling ligt vast. Dan is het tijd om de regels voor elke Mastermind sessie vast te leggen. Uiteraard bepaalt de groep zelf in welke mate de regels moeten worden opgevolgd, maar er moeten een minimum aantal basisregels zijn:

  • Je moet wekelijks tijd vrijmaken. Aanwezigheid is essentieel. Zonder alle leden is er immers geen Mastermind. De generale regel luidt: drie keer afwezig en je ligt uit de groep.
  • Je moet de verkregen informatie voor je houden. Vertrouwen is zeer belangrijk. Dit zorgt ervoor dat iedereen meer open durft te zijn en dat je elkaar uiteindelijk beter kunt helpen.
4. Kies de tijdsduur van een sessie

Behalve de basisregels moet de groep ook overeenkomen hoe lang de sessie elke week gaat duren. Op basis van de tijdsduur kan er namelijk een structuur worden bepaald (zie hieronder) en de data worden vastgelegd. Een Mastermind duurt meestal tussen de 60 en 90 minuten.

5. Structureer elke sessie

Als de basisregels zijn bepaald (al dan niet aangevuld) en de tijdsduur van een sessie is bepaald, dan moet de structuur van een sessie worden bepaald. In andere woorden elke sessie moet op dezelfde manier verlopen. Elke groep structureert zijn eigen sessie, maar hieronder vind je een succesvol voorbeeld.

  • Start elke sessie met korte updates door alle deelnemers 1 minuut te laten vertellen wat er is gebeurd sinds de laatste samenkomst.
  • Vervolgens krijgt 1 deelnemer het woord en hij of zij legt zijn of haar uitdaging voor. Deze uitdaging is voorbereid door de deelnemer en omvat iets waar hij of zij graag input van de andere deelnemers over wil.
  • Dan is het woord aan de andere deelnemers om te discussiëren over de uitdaging. Tijdens de discussie kunnen adviezen, tips, feedback, … allemaal aan bod komen.
  • Tot slot eindigt elke sessie met een statement van iedere deelnemer. Dit statement bevat het doel wat hij of zij voor volgende week wil afwerken/afronden.
6. Bereid een aantal documenten voor

Om een goede Mastermind te organiseren moet bovenstaande input worden vastgelegd in een aantal documenten. Denk hierbij aan de gezamenlijke doelstelling (punt 2), de regels die jullie hebben vastgelegd (punt 3), een deelnemerslijst met contactinformatie, de structuur van elke sessie (punt 5) en de data voor de verschillende sessies en wie wanneer langer het woord krijgt. Deze documenten dienen voor de start van de eerste sessie te zijn voorbereid, zodat men hier telkens naar kan refereren en verwijzen. Dit is vaak een taak van de leider (punt 1). De meest eenvoudige manier om deze documenten op te maken en te delen is een folder in Google Drive, Dropbox of iets dergelijks.

De documenten wij gebruiken bij onze Masterminds krijg je toegestuurd als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief. Dit is één van de tips uit de reeks. Schrijf je dus in!

7. Deel een dag op voorhand de agenda

De dag voordat de Mastermind sessie plaatsvind, moet de leider een herinnering uitsturen naar alle deelnemers van de groep. In de herinnering staat wie die week extra spreektijd krijgt en wat zijn of haar onderwerp is. Zo kunnen de anderen zich al een klein beetje voorbereiden. Dit betekent ook dat de diegene met extra spreektijd, niet tot het laatste moment kan wacht met zijn of haar voorbereiding. Ook wordt in de herinnering de tijd en datum nog eens benadrukt van de sessie.

8. Blijf communiceren tussen de sessies

Doordat je elke week (virtueel) samenkomt, betekent niet dat je tussendoor niet met elkaar kunt communiceren. De idee is dat je elkaar continu ondersteunt en helpt bij het realiseren van elkaars doelstellingen. Stuur elkaar dus gerust een e-mail of word lid van een speciale en privé Facebookgroep.

9. Beoordeel de werking groep (af en toe)

Zo af en toe moet de werking van de groep ook kritisch worden bevraagd. Zijn de sessies nog steeds voor iedereen even waardevol? Welke aanpassingen moeten er eventueel gebeuren? Deze beoordeling zou ook vastgelegd kunnen worden in het agendadocument (punt 6).

Wat is jouw ervaring met een Mastermind? Welke tips heb jij nog als het gaat om een Mastermind organiseren? Laat je input hieronder achter!
Wil je ook jezelf en je business laten groeien? Download het e-boek zodat je jouw eigen Mastermind kunt organiseren. 

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

Een betere freelancer worden?

Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.

 

Over Lodi Planting

Lodi Planting

Twitter Google+

Hallo, ik ben Lodi Planting. Ik help freelancers met hun online personal branding. Ook ben ik eindbaas bij Younicorn Branding. Ik wil uiteindelijk 10.000 freelancers succesvol maken. Word ook een betere freelancer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *