Een persoonlijk statuut

Lodi Planting Persoonlijke ontwikkeling 6 Comments

Een persoonlijk statuut. Wat is dat? Na het lezen van “de zeven eigenschappen van effectief leiderschap”, geschreven door S. Covey, ben ik daarachter. Een persoonlijk statuut vergelijk ik met een persoonlijke Bijbel. Hierin staat alles wat je belangrijk vindt; waarvoor je leeft; wat je wilt bereiken; je doelen; je normen en waarden; hoe je tegen belangrijke zaken aankijkt; hoe je in het leven wilt staan; wat jouw manier van leven is; waar je waarde aan hecht; enzovoorts.

Antwoorden op de vraag: “waarom is het belangrijk een dergelijk persoonlijk statuut?”, is even zinloos als een antwoord formuleren op de psychologie van mensen en hun geloof in een God. Het antwoord is altijd persoonlijk en daarom subjectief. Niettemin, krijg je vaak dezelfde reacties. “Het geeft richting aan je leven”. “Houvast”. “Het stuurt me”. “Het dirigeert”. Hoewel mijn persoonlijk statuut niets, ik herhaal niets, te maken heeft met het geloven in een God, zijn hierboven genoemde redenen exact de redenen waarom ik bezig ben mijn persoonlijk statuut te perfectioneren door zaken aan te passen en mijn goede voornemens te verwerken. Daarom dus.

Belangrijk hierbij is dat je dit alles (alles slaat op gehele opsomming in de eerste alinea) opschrijft, want dan – zo wordt gezegd – is er een hoger slagingspercentage. Maar het zijn toch geen exacte wetenschappen? Alsof wanneer je iets opschrijft het in één keer realiteit is/wordt. Dat klinkt toch absurd? Onrealistisch? Te simpel? Toch zal elke motivatiegoeroe je zeggen je doelen op te schrijven én deze op een plek te bewaren waar je ze dagelijks ziet. Dit om de simpele reden dat, wanneer je het (bijna) dagelijks leest, je hier dan naar gaat leven.

Geloven jullie hierin? Vinden jullie het hebben van een statuut belangrijk? Of vinden jullie het onzinnig en zonde van jullie tijd?

Comments 6

 1. Is dat niet het in dienst stellen van een ‘self-fullfilling prophecy’? Verpakt in een blinkend kado verpakking?

  De ideologie is wel interesant, voor het vinden van uitdagingen. Maar is het niet zo dat als je je teveel aan vasthoud dat je afschermen van ‘blinke vlekken’?

  Ik stel veel vragen en geef geen antwoord op uw vraag. Bij deze: nee. Laat ik het ander stellen: Oftewel, ik noteer ze nergens. Ik ben wel bewust van hetgeen dat ik WIl bereiken en HOE ik het ga bereiken en WELKE middelen ik hiervoor nodig heb.

 2. Zo had ik het nog niet bekeken, maar ik denk dat je gelijk hebt door te stellen dat het hier om een self-fulfilling prophecy gaat. Misschien is het zelfs een placebo. Niettemin is het belangrijk om over je doelen ed. na te denken, want anders blijf je een stuurloos wezen. Wat ik probeerde te benadrukken is dat het proces belangrijk is, maar dat proces heb jij al doorgemaakt. Chapeau! Wat wil jij bereiken?

  Wat bedoel je met blinde vlekken? Hoe kan ik iets afschermen wat ik niet zie?

 3. een mens weet niet dat wij hij niet weet dat hij niet weet…..maw…je kan alleen maar leren als je weet wat je niet weet…al het andere is niet bekend en zal ook nooit bekend worden…zo werkt het nu eenmaal…dus de blinde vlekken is een verzonnen iets je weet immers niet dat ze er zijn….

  groet, van Change

 4. @Bob: ik ben het deels met je eens. Moest ik je goed kennen dan kan ik toch wijzen op zaken die jij miscchien niet weet? En dat zijn toch blinde vlekken?

  Ps. Schrijf jij ook op een blog?

 5. Pingback: Goede voornemens zijn uit, maar ik heb mijn persoonlijk statuut - Lodi Planting

 6. Pingback: Inspiratie: De 7 eigenschappen van effectief leiderschap - Lodi Planting - Doe elke dag wat je het liefste doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *