Interview met succesvolle freelancer_ Els Deboutte

Vragen stellen, luisteren naar anderen en de dialoog aangaan is voor mij een manier om iets te leren. Daarom stel ik telkens 6 vragen aan een succesvolle freelancer. Dit keer is het Els Deboutte.

1. Wie ben je en wat doe je?

6 vragen aan Els Deboutte (LodiPlanting.com)Ik ben Els Deboutte.

In mijn professioneel leven ben ik oprichter van Make me Fly! een team van coaches en trainers dat gespecialiseerd is in loopbaanoriëntatie en meer plezier in werken en samenwerken.

Ik vervul de rol van coach, trainer en zaakvoerder en schrijf af en toe een boek.

In de andere helft van mijn leven ben ik getrouwd en moeder van 2 knappe tienerzonen. Je kan me ook met regelmaat op de karatemat terugvinden.

2. Welke twijfels had je voordat je begon?

Ik startte mijn zaak, nu 9 jaar geleden, vanuit een burn-out.

Ik had heel eerlijk geen idee waar ik aan begon of waar ik naartoe wilde. Ik wou vrij zijn, niet meer rapporteren aan bazen, mijn eigen weg banen. En mijn ultieme droom was om coach te worden en opleidingen te geven.

Als ik erop terugkijk, was ik bijzonder slecht voorbereid. Ik had geen idee over positionering, ‘branding’, zelfs dat het belangrijk was. Het bleek dan ook het stuk dat ik het meest onderschatte.

Natuurlijk twijfelde ik ook enorm of ik mijn boterham zou kunnen verdienen als zelfstandige. Zou iemand me aan boord nemen? Hoe zou ik opdrachten vinden? Was dit het einde van mijn carrière of het begin van een nieuwe?

3. Wat is op dit moment dé uitdaging?

Momenteel ziet het plaatje er heel anders uit. We hebben een heel fijn en gedreven team. Stuk voor stuk professionals die elke dat het beste geven dat ze te bieden hebben. Dat maakt me enorm blij.

Onze uitdaging is groei en diversificatie van ons aanbod en de inkomstenstromen.

Voor mezelf is en blijft de uitdaging om er niet voor 200% voor te gaan en constant gas te geven. Ik nam net 5 weken gas terug voor een operatie, het heeft me prachtige inzichten gegeven.

Regelmatig gas terugnemen is dus ook een uitdaging, en een noodzaak om je business van op afstand eens kritisch te kunnen bekijken.

4. Hoe kijk jij naar personal branding?

Personal branding is het meest onderschatte onderdeel voor alle starters.

Goed zijn in je vak en een mooie website zijn niet je startpunt, het is je voorbereidende werk.

Het is essentieel om van bij de start en doorheen je traject stil te staan bij ‘waar sta ik voor? Wat bied ik aan de wereld? Wat wil de wereld? Wie is mijn ideale klant? Hoe kan ik die bereiken? Wie wil en kan ik helpen, en wie niet?’.

5. Wat doe je om jezelf te promoten / te vermarkten?

Marketing en promotie zijn cruciale onderdelen in elke business. Het is de eerste fase in de ‘know-like-trust’-cyclus.

Gezien ons bedrijf zich zowel richt op particulieren als op bedrijven, is onze marketing ook gedifferentieerd. We maken gebruik van de sociale media, van onze eigen netwerk en van regelmatige mailings.

Daarin proberen we vooral te informeren en te inspireren. En natuurlijk zijn er ook gewoonweg prospectiegesprekken.

6. Welke tip wil jij (startende) freelancers meegeven?

Weet dat er geen leercurve zo steil en zo boeiend is als het ondernemerschap!

Neem een goeie start door voor je start niet enkel met je vak bezig te zijn, maar ook gestructureerd na te denken, al dan niet met hulp van een coach of mentor, over je marketing. Het is belangrijker dan je denkt.

Zorg voor diverse inkomstenstromen. Je ‘core business’ zal in het begin immers wellicht niet voldoende opbrengen, wees dus bereid en voorbereid om een paar dingen in parallel te doen terwijl je aan je werk timmert.

Hoe minder financiële zorgen je hebt, hoe vrijer en leuker je kan ondernemen.

Schat jezelf naar waarde, vraag een tarief waar je van op z’n minst van kan leven en dat je ook toelaat om in je eigen ontwikkeling te blijven investeren.

Doe het graag, met hart en ziel en verzorg je energie.

 

Dit waren de antwoorden van de Els Deboutte. 
Bedankt Els voor jouw inzichten en antwoorden.

 

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang regelmatig praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]