Interview met succesvolle freelancer_ Els Foerts

Vragen stellen, luisteren naar anderen en de dialoog aangaan is voor mij een manier om iets te leren. Daarom stel ik telkens 6 vragen aan een succesvolle freelancer. Dit keer is het Els Foerts.

1. Wie ben je en wat doe je?

Els Foerts (LodiPlanting.com)Ik, Els Foerts, startte in 2012 met ElseOrganizing.be vanuit de visie dat de standaard IT trainingen en VA ondersteuning te weinig aansloot bij de behoeften van welzijnscoaches.

Ondertussen is dit uitgegroeid tot een academie met gelijkgestemde trainers nl. www.TechnologyMadeEasy.be

Waarom welzijnscoaches? Als creatieve generalist combineer ik twee uiteenlopende diploma’s en bijhorende werkervaring nl. Bachelor Gezinswetenschappen en Boekhouden Informatica.

Door de ervaring die ik in beide sectoren had, kon ik mij enerzijds inleven in de noden en tegelijkertijd ook technologische alternatieven bieden die ook effectief ondersteunen. Ik vind het dan ook belangrijk om als brugfiguur op te treden en de communicatie te verbeteren tussen twee schijnbaar heel uiteenlopende sectoren.

Want in de kern is er naar mijn mening een belangrijke gemeenschappelijke factor nl. zowel IT’rs als welzijnscoaches brengen de huidige context/ behoeftes in kaart om dan samen opzoek te gaan naar wat werkt en vooral mee in mogelijkheden denken voor wat de client zelf anders kan doen.

Tenminste zo zou het naar mijn mening moeten gaan. Ik besef uiteraard ook dat er ook vaak te oplossingsgericht gecommuniceerd wordt zonder goed af te stemmen.

Bekijk bv. zeker even mijn LI artikel over waarom je persoonlijke Fuck IT List een typische coaching tool de basis dient te zijn om technologie bewust in te zetten daar ga ik dieper in op de gemeenschappelijke punten.

Technologie wordt naar mijn mening nl. te vaak gezien als een slaafs te volgen tool dat stress veroorzaakt. Mijn ervaring leert echter dat ik door de mogelijkheden bewust te benutten net een gezondere balans kon creëren voor mij en mijn zoontje Simon (ondertussen 5j). Uiteraard wens ik anderen dezelfde positieve ervaring toe.

Door de trainingen uit hun klassiek kader te halen en de solo-ondernemer bij de hand te nemen op hun eigen toestel, krijg je als klant onmiddellijk resultaat van de verworven kennis. En dit alles liefst in een natuurrijke omgeving zodat leren ook gewoon fun en ontspanning kan zijn.

Langzaamaan leerde ik andere technologie experten kennen die vanuit dezelfde visie mensen opnieuw bewust willen helpen leven DANKZIJ en MET de nieuwe mogelijkheden.

Voor ik het goed en wel besefte had ik een partner in crime nl. Keesy White en ontstond de academie Technology Made Easy om coaches op een laagdrempelige en resultaatgerichte manier in contact te brengen met al deze gelijkgestemde experten.

We zijn ondertussen achter de schermen met een vaste kern van 7 leden.

2. Welke twijfels had je voordat je begon?

De grootste barrière was waarschijnlijk de ervaring dat mijn ouders failliet gingen en mijn box plots thuis stond i.p.v. wat ik tot op dat moment het magazijn en de winkel als thuis en ruim speelterrein ervaarde.

Ik zelf vond het als kleuter een godsgeschenk want nu hadden we als gezin plots meer tijd en rust. Voor mijn minimum 10j oudere broers en zus was dit waarschijnlijk confronterender.

Het besef dat ik als alleenstaande moeder hetzelfde risico wou aangaan blokkeerde me wel. Op een gegeven moment draaide ik de knop om. Ervaringen in het verleden zijn momentopnames en zijn niet per definitie goede raadgevers.

De context was ook compleet anders. Er zijn trouwens minstens zoveel ondernemers wel succesvol met een gezonde gezin en werk combinatie.

“De vraag wat is het ergste dat je kan overkomen? – en heb ik het ervoor over.” Helpt me ook. Die doemscenario’s erkennen en tegelijkertijd beseffen dat de kans zeer klein is dat ze zich voordoen stelt me gerust. Beter benoemen en een plek geven dat ontkennen en parkeren is mijn visie.

Uiteraard – de klassieker- de omgeving die je wil beschermen en je afraad om te ondernemen heb ik ook ondervonden. Al blijf ik erbij je bent vaak je eigen grootste criticus. Bewust stilstaan en werken aan je mindset is geen overbodige luxe.

3. Wat is op dit moment dé uitdaging?

Van nature ben ik iemand die graag samenwerkt.

Zeker als alleenstaande moeder stelt het me gerust om te kunnen terugvallen op een team.

Bij TechnologeMadeEasy zijn we ondertussen met 7 en worden we begeleid door Keesy White om vanuit TEAL principes samen te werken. Best wel even zoeken om zo organisch van onder uit samen te groeien en toch resultaatgericht te beslissen vanuit gelijkwaardigheid i.p.v. bovenaf opgelegde macht structuren.

Het gaat iets logger je krijgt echter enorm veel feedback mensen voelen zich echt betrokken. Uit beleefdheid knikken en er dan het zijne van denken is bij ons zeker niet aan de orde!

Bewust stil staan en tijd nemen voor jezelf en gezin blijft uiteraard een uitdaging al blijf ik erbij dat ik het NU veel makkelijker heb dan in loondienst.

4. Hoe kijk jij naar personal branding?

Ik ben niet bewust met vormgeving bezig.

Wel probeer ik op sociale media heel consequent en behulpzaam op te treden. Het is nog nooit zo gemakkelijk en overzichtelijk geweest om te netwerken en anderen te matchen.

Qua taalgebruik en stijl maak ik er ook een punt van dat ik net hetzelfde communiceer on en offline. Al vraagt online soms wel een woordje extra om het gebrek aan lichaamstaal en dus interpretatieruimte op te vangen.

Puur visueel gebruik ik vnl. dezelfde pasfoto is ondertussen gekender dan mijn logo ;-) en uiteindelijk is het vooral die herkenbaarheid die me helpt.

Ik voel me ook niet verplicht meer om offline te netwerken op saaie klassieke evenementen. Die tijdswinst gebruik ik om tijdig aan de schoolpoort te staan en lezen van boeken.

Up-to-date blijven en minder organisatorische druk geeft ook weer een positief effect op hoe ik de dingen aanpak of omga met de minder leuke kanten van ondernemen. Het is niet alleen maar rozegeur en maneschijn ;-) .

Naar de academie toe staan we wel bewuster stil bij branding. Logisch ook we dienen elkaars visie en stijl te ondersteunen en tegelijkertijd ook uniform naar onze doelgroep te communiceren.

5. Wat doe je om jezelf te promoten / te vermarkten?

Ik heb momenteel twee websites mijn persoonlijk aanbod als solo-ondernemer en de website van de academie.

Wat voor mij vooral werkte is een gratis weggever. Mijn allereerste was een outlook training met een eigen youtube filmpje om de lezers persoonlijk te verwelkomen en te bedanken. Hoewel dit enkele jaren op 24/12 gelanceerd werd, blijft het nog steeds één van de meest succesvolle lanceringen. Kan ik zeker aanraden.

Daarnaast heb ik nog wel FB pagina’s en een groep dit vraagt echter consequente opvolging wat niet altijd even goed te combineren is. Alhoewel je al wel wat tools hebt om vooraf te plannen. Reageren op FB vragen lijkt me nog altijd het best dat je dit zo snel mogelijk persoonlijk doet.

6. Welke tip wil jij (startende) freelancers meegeven?

Neem jezelf niet te serieus! Onlangs hoorde ik de uitspraak je hebt enkel één zekerheid ooit gaat het mis …. :-) en dat klopt en is ook nodig om bij te leren. Terug op staan is dan de boodschap, bijsturen en rustig verder doen.

Met openheid en eerlijkheid geraak je veel verder dan verborgen agenda’s. Je kan beter een conflict benoemen dan op veilig spelen en het onder de mat schuiven. Vroeg of laat wreekt zich dit toch. Altijd beter omdan zelf de timing ervan in handen te nemen in plaats van hopen op het beste.

Oh en start zo snel mogelijk met het automatiseren van je facturen. Het geeft je een motiverend en geruststellend inzicht als je beseft hoeveel je maandelijks verdiend zonder zelf tijdrovende excelletjes te onderhouden.

Het gaat me niet zozeer om de omzet wel dat je bewuster strategische keuzes kan maken in een minimum aan tijd.

Ook de opvolging van wanbetalers gaat een stuk consequenter, zelfs als je op vakantie bent.

Je beseft het ook sneller zodat je korter op de bal kan spelen. Zeker als starter telt elke cent en kan je het niet permitteren om bank te spelen voor een andere firma enkel en alleen omdat men merkt dat je de tijd mist om op te volgen en na te bellen.

Dit waren de antwoorden van de Els Foert. 
Bedankt Els voor jouw inzichten en antwoorden.

 

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang regelmatig praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]