Fiji: Hula Loop

Lodi Planting Reizen (Backpacker/Digital Nomad) Leave a Comment

Fiji here I come, dat moet ik gedacht hebben toen ik de atlas open deed en zag hoe ‘dichtbij’ Fiji lag. Daar komt bij dat ik zeer goede verhalen over Fiji had gehoord en daar bovenop had mijn reisagente een zeer overtuigende persoonlijkheid. Enigszins hals over de kop en volledig “last minute” vertrok ik vanuit Nieuw-Zeeland naar Fiji met een, stressvolle ochtend achter de rug vanwege mijn, geannuleerde vlucht … (kan Murphy’s law over meerdere dagen gelden?) Eenmaal aangekomen en in een hostel gestopt kon mijn “Feejee” avontuur de dag erna beginnen!

De eerste dag van de “Hula Loop” bracht ons van Nadi via: Nadi zelf, het “Natadola Beach” met een licht verteerbare barbeque, een culturele onderdompeling in een Fijiaans dorpje, om te eindigen met het “sandboarden”. Niet te vergeten: de “Feejee bus” kwam vast te zitten in de modder en dat betekende dat wij allen een grote bus uit de stront moesten duwen. Eenmaal aangekomen in “Mango Beach Resort”, en ingechekt, gedoucht, stonden er ons nog een aantal lokale activiteiten op ons te wachten te beginnen met de “Kava”. Kava is Fiji’s nationale drank (zonder alcohol) gebaseerd op goed geloof en magische spreuken. Eerlijkheidhalve moet ik bekennen dat het er als modderwater uitziet en naar zoethout smaakt. Niet geheel mijn smaak, maar lang leve traditie! Daarnaast stonden er een twintigtal kinderen klaar om voor ons, de ‘rijke’ toerist, hun dans- en zangkunsten te tonen. Geraakt tot het binnenste van mijn … vond ik het bijzonder mooi! Al bij al was het een varierende dag vol activiteiten die, als bijkomstigheid, in het teken stond van de ‘Feejee familie’. Daarbij kon ik voor het eerst mijn “boardshort” dragen omdat het weer het toeliet!

Dag twee stond volop in het teken van een verbluffende “hike” over 10 kilometer, dat begon met een ‘autorit’ in een open laadbak naar de startplaats en eindigde met een “longboat” vaartocht van ongeveer een uur. Tussendoor klommen we bergop en daalden we bergaf, liepen we door riviertjes, velden en regenwoud, sprongen in watervallen, dreven op “tubes”, hielden watergevechten onder een stralende zon en hadden bovenal de grootste lol wanneer ik voor de derde keer (!) onderuit schoof. Indrukwekkend! Groots!

De derde dag stond in het teken van een culturele onderdompeling in de Fijiaanse cultuur. We bezochten een lokale “boarding school” waar ongeveer een 200-tal jongeren schoolgaande zijn en waar er naar Fijiaanse normen goed les wordt gegeven. Deze trip was absoluut mijn ‘eyeopener’ inzake iemands levenstandaard en ik ben verheugd dat een ‘x-bedrag’ van mijn “Feejee Experience” naar deze ontwikkelprojecten gaat. Amazing! Nadien bezochten we “Wailotua village” waar de “chief” ons stond op te wachten voor een echte “kava” ceremonie waarin we om toestemming vroegen de rivier te mogen gebruiken voor het “Bilibili rafting”. Oftewel: op een viertal dikke bamboestengels de rivier afdrijven! Leuk, maar niet in verhoudingen met de voorgaande activiteiten.

De laatste dag van de “Hula Loop” en mijn Fijiaans avontuur bestond uit een zeer relaxte morgen dankzij het water dat ik de avond voorheen had gedronken en niet had moeten doen! Terwijl iedereen heerlijk aan duiken, snorkelen en/of zeekayakken was luisterde ik naar mijn muziek en organiseerde mijn foto’s … Gelukkig hebben we de foto’s nog (cit. ‘Dit was het nieuws’, Ned 2.)! Na deze wateractiviteiten vetrokken we richting Nadi, de plaats waaruit we waren vertrokken, maar niet vooraleer we hebben geluncht in een Indiaans restaurant en absolute highlight de “Mudpools” en “Hot Pools”!

Alle avonden waren gevuld met typische Fijiaanse dansen, speeches en “happy hours”, zodat we niet alleen een cultureel beeld konden vormen van Fiji maar eveneens in de mogelijkheid waren om de andere passagiers beter te leren kennen.

Ik kan niets anders zeggen dan” check de foto’s op Facebook en ben bewust dat alle foto’s van de “boarding school” getrokken zijn door de jongeren zelf, nadat ik mijn camera aan hun had gegeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *