Fiji: mijn gezoute mening

Lodi Planting Reizen (Backpacker/Digital Nomad) 1 Comment

Tot dusver moet ik hun iedereen gelijk geven met hun fantastische verhalen over Fiji, want voor zover ik Fiji heb ervaren is Fiji, mede dankzij de “Feejee Experience” het land van de postkaarten. Met zijn overweldigende natuur (regenwouden, stranden, … en de eilandenstructuur) hemelsblauwe luchten, enorm vriendelijke mensen (altijd zwaaiende mensen langs de kant van de weg en heel vaak “Bula Bula” (hallo) zeggend wanneer je passeert) en fantastisch (warme) zee is elke foto dat er een om naar huis op te sturen. Kortom elke foto vertelt zijn eigen verhaal en het is aan mij welke verhalen ik wil vertellen of hoeveel postzegels ik wil betalen.

Hoewel mijn eerste indrukken overweldigend waren heeft al het goeds ook vaak een keerzijde. In die zin dat Fiji zondermeer fascinerend is vanwege zijn contrasten. Een voorbeeld: enerzijds heb je Fiji’s ogenschijnlijke rijkdom, en dan bedoel ik niet allleen in natuur, maar eveneens de natuurlijke rijkdom ondergedompeld onder een klein laagje Amerika en anderzijds heb je de modderwegen, de culturele hierarchie, de “ouderwetse” opvoeding en bijbehorende omgangsvormen die niet bij het moderne beeld past wat zij laten uitschijnen (lees: willen laten uitschjnen). Nog een voorbeeld: de oprechte maar over-de-top flirtende gastvriendelijkheid die gepaard gaat met uitstekende service (lees: tot het enge toe) staat haaks op de individuen die van de toeristische vriendelijkheid gebruik maken en hen uitbuiten voor eender welke service. Een laatste voorbeeld: de rijke toerist in een gearconditioneerde bus die dagelijks $50FJD uitgeeft om de mooiste plekken van Fiji te ontdekken en volledig in de watten wordt gelegd versus de (arme) “suger cane” boeren die, wanneer zij tussen 60 en 70 uur per week werken, een $60FJD krijgen en in hutjes wonen of tientallen kilometers te voeten moeten doen.

Deze voorbeelden tonen aan dat Fiji het land van de dromen is, vooral voor mensen zonder geweten die rijkelijk hun “zuur verdiende” centen spenderen in het ‘nirvana’ van moeder Aarde, maar tegelijkertijd zijn zij diegene die de economie van Fiji draaiende houden. Lang leve Fiji en de toerist klinkt wellicht ietwat sarcastisch, maar Fiji is “a must see must do” land!

Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *