6 vragen aan Gerrit Vromant (Lodi Planting.com)

Vragen stellen, luisteren naar anderen en de dialoog aangaan is voor mij een manier om iets te leren. Daarom stel ik telkens 6 vragen aan een succesvolle freelancer. Dit keer is het Gerrit Vromant.

1. Wie ben je en wat doe je?

Hallo, ik ben Gerrit Vromant en ik social media coach.

Ik zet 8 jaar ervaring in om nu zo veel mogelijk zelfstandigen te leren hoe ze aan goede social media marketing kunnen doen.

Aan de hand van online programma’s en cursussen geef ik mijn kennis door aan iedereen die er in geïnteresseerd is en die er zelf mee aan de slag wil.

2. Welke twijfels had je voordat je begon?

Ik herinner mij dat ik toen ik afstudeerde even met het idee speelde om zelfstandig te worden. Maar dat idee ging al snel van de baan door de negatieve adviezen die ik kreeg.

Maar 6 jaar later, na wat ervaring op te doen, en ik het wat moeilijk had in mijn job vroeg iemand mij waarom ik niet ging freelancen. “Omdat ik niet denk dat ik dat kan” zei ik… Waarop zij zei: “ba ja, gij kunt da Gerrit”. Ik ben haar daar eeuwig dankbaar voor.

Beetje bij beetje begon ik in te zien dat die gigantische onoverkomelijke rotsen die mij tegenhielden eigenlijk maar gewoon kleine keitjes waren. Voor alles was er wel een oplossing, en vaak was die “oplossing” niet eens nodig want bleek het “probleem” bleek niet eens echt te bestaan.

Ik ken niets van boekhouding en haat administratie → Boekhouding doet de boekhouder en met de juiste tools is administratie super simpel.

Gerrit Vromant

Ik hou van collega’s rondom mij te hebben en samen te werken → Werk ik dan nu zo vaak samen met die collega’s? En als ik het echt mis dan ga ik toch gewoon in een co-working space werken…

Ik ben geen geboren verkoper. En mezelf verkopen kan ik al helemaal niet. → Ik ben een marketeer van opleiding. Ik doe al 6 jaar marketing voor klanten. You got this shit, Gerrit.

Ik moet wel zeggen: mijn vriendin die 2 jaar eerder de stap naar zelfstandigheid had gezet heeft me ook enorm gemotiveerd om er zelf ook voor te gaan.

Het was enorm motiverend om haar te zien groeien en haar haar eigen ding te zien doen. Ze had het niet gemakkelijk, maar ze had het naar haar zin.

3. Wat is dé uitdaging op dit moment?

Ik ben gestart als “freelance social media consultant”. Uren advies verkopen aan klanten.

Mijn uurprijs begon op 65€ per uur, wat niet laag is maar ook niet hoog. Maar naarmate er meer zelfvertrouwen kwam schaalde ik die elke paar maand wat op. Na 6 maand stond die al 85€. Nu richt ik op 100 € per uur. Voor sommige diensten die ik aanbied is dat boven de marktprijs, maar ik krijg het wel verkocht.

Ik heb ook veel “gespeeld” met prijzen. “Wat als ik dit nu eens voor het dubbele van de originele prijs verkoop?” Als de klant het te duur vindt kan je altijd nog wat naar beneden gaan. Maar je zou er versteld van staan hoe vaak het er toch doorkomt.

Want uiteindelijk brengt wat je doet meer op voor je klant dan dat jij ze factureert (laten we toch hopen). En waarschijnlijk is dat het tienvoudige. Daar is dus best wat marge op.

Mijn eerste advies is dus om je uurprijs hoog genoeg te leggen. Een uurprijs van minder dan 50 euro straalt geen kwaliteit uit. En je wil toch niet goedkoop overkomen, right?

Check zeker ook eens https://www.prijsinzicht.be/ om te bekijken welke kosten er allemaal bij komen kijken. Het is waarschijnlijk meer dan je dacht.

Prijsinzicht (LodiPlanting.com)

Mijn tweede advies is om te stoppen met freelancen.

There, I said it. Uren verkopen is niet schaalbaar. Er zijn maar zo veel uur in een dag, en je kan maar zo veel euro per uur vragen.

Bovendien bouw je niets op voor jezelf als freelancer. Je staat altijd in de schaduw van je klanten. Eigenlijk heb je dan 5 of 10 bazen in plaats van 1 in loondienst. En ook nog eens alle risico’s erbij.

Freelancen was voor mij een manier om wat tijd en geld te kopen voor eigen projecten (ook weer een reden om je uurprijs hoog genoeg te leggen, je wil geen 70-uren week werken om rond te komen).

Met www.TeachMe.be begon ik mijn eigen digitale producten aan te bieden aan zelfstandigen (een doelgroep waar amper op ingespeeld wordt door collega social media marketeers). Eigen producten op basis van de kennis die ik de jaren daarvoor had opgedaan, zowel in loondienst als als freelancer.

Ik noem het “service as a product”. In plaats van mijn kennis als dienst aan te bieden verpak ik het in een kant-en-klaar product dat je online kan kopen, en waar ik amper nog werk aan heb. Of er nu 1 persoon of 100 mensen die video cursus kopen, ik heb er niet meer of minder werk aan.

Door de dingen anders aan te pakken kan ik nu iets bieden dat niemand anders doet in deze markt, aan prijzen die voor zelfstandigen aanvaardbaar zijn. En het werkt. Het is natuurlijk helemaal anders als freelancen, maar het is eigenlijk veel leuker.

Door mijn online cursussen en programma’s kan ik tientallen kleinere klanten tegelijk leren hoe ze social media marketing moeten aanpakken.  Van thuis uit. En ik kies zelf mijn uren. En ik verdien er ook mijn boterham mee.

Dus stop met freelancen en word ondernemer.

4. Hoe kijk jij naar personal branding?

Ik onderscheid mezelf van mijn collega’s door het helemaal anders te doen.

Personal branding speelt een hele belangrijke rol in mijn marketing. Volgens mij draait bij personal branding alles om dingen doen en consistentie.

Ik doe dingen. Die dingen worden opgepikt. Mensen praten er over. Mensen zien wat ik doe (iets wat je niet echt kan zeggen als freelancer).

En ik ben er consistent in: Ik richt me specifiek op 1 bepaalde doelgroep en focus me op 1 aspect. Ik wil dat mensen denken: “Ik wil leren hoe ik Facebook kan inzetten, dus ik moet bij Gerrit Vromant zijn”. Ik wil dat mensen mijn naam zeggen als iemand hun advies komt vragen over Facebook marketing.

Dat doe ik door consistent te proberen zijn in mijn branding: kleuren, grafische elementen, foto’s van mezelf.

Maar ook door consistent te zijn in wat ik zeg en schrijf. Ik raad iedereen bijvoorbeeld aan om minstens 1 Facebookpost per dag te doen. Collega social media marketeers debatteren daar soms over, maar ik blijf het als stokpaardje gebruiken.

En ja, soms krijg je shit over je heen. Ja je moet je kop boven het maaiveld uitsteken. Ja dat is scary. Maar ooit wil ik dat heel België mijn naam kent. En dat gaat niet gebeuren door voorzichtig te doen wat al de rest doet.

5. Wat doe jij om jezelf te promoten / te vermarkten?

Ik heb 2 websites. Eentje voor consultancy (www.gerritvromant.be) en eentje voor de online programma’s voor zelfstandigen (www.teachme.be). Dat helpt me onderscheid te maken tussen deze 2 doelgroepen.

De ene is een klassieke “ik ben een consultant en huur mij in-website”, die ik recent nog aangepast heb op basis van jouw framework. De andere is een website met blogposts, met landingspagina’s, met lead magnets, met sales pagina’s waar mensen online kunnen kopen.

Uiteraard heb ik een Facebookpagina, dat moet wel als je advies geeft over Facebook marketing. Maar op deze pagina verkoop ik bijna niets, want dat werkt niet zo goed. Ik gebruik het eerder om een community te vormen.

Daarnaast zet ik veel in op e-mail marketing. Ik mail wekelijks naar mijn hele lijst en in launch periodes soms zelfs gedurende een week elke dag. Voor sommigen is dat wat te veel, en die haken af, da’s ok. Maar het levert me wel verkopen op.

Facebook advertenties gebruik ik om mensen naar mijn website te krijgen en ze te laten registreren op mijn e-mail lijst.

Ik bied ook een gratis 5 daagse “Boost Je Facebook” aan. Daarin leer je op 5 dagen hoe je als zelfstandige je Facebookpagina best gebruikt en wat je dan moet posten. Dat is dus echt super waardevol en een soort van mini-cursus. En daarna volgt dan de optie om je in te schrijven voor mijn (betalende) 30 Dagen Facebook Challenge.

Waar ik nu mee aan het experimenteren ben zijn Facebook groepen, en Facebook live. Ik ben mijn learnings aan het verzamelen om daar in de toekomst ook een online cursus van te maken die ik te koop kan aanbieden :).

6. Welke tip wil jij (startende) freelancers meegeven?

Stop met freelancen. Of gebruik het om te starten met ondernemen.
Maar stop met uurtje factuurtje te werken voor een te lage prijs.
Je bent meer waard dan dat.

Dit waren de antwoorden van Gerrit Vromant.
Bedankt Gerrit voor je tijd en mooie antwoorden.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke 2 weken praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]