Gratis stockfoto’s- Alle opties op een rijtje! (www.LodiPlanting.com)

Gratis stockfoto’s? Alle opties op een rijtje!

Lodi Planting Algemeen 4 Comments

Afbeeldingen en stockfoto’s je hebt ze in allerlei soorten, maten en prijzen. In dit artikel krijg je een overzicht van websites met gratis stockfoto’s. Voeg ook zeker jouw optie toe voor gratis stockfoto’s!

Waarom zou je stockfoto’s gebruiken?

Het plaatsen van een afbeelding bij een artikel wordt tegenwoordig door veel bloggers aangeprezen. Er zijn wel honderden redenen te bedenken om foto’s, afbeeldingen of stockfoto’s te gebruiken. De belangrijkste reden is om de tekst van je artikel te versterken. Andere redenen zijn het verdelen van content in meer hapklare stukken of meerdere personen aan te spreken met jouw artikel. Wat je reden ook is, de vraag is vaak: waar vind je goede kwalitatieve en vooral gratis stockfoto’s?

gratis_stockfotos

Het overzicht met gratis stockfoto’s

Je kunt uiteraard zelf foto’s nemen. Dat is de meest unieke oplossing. Hier heb je echter niet altijd de tijd voor. Stockfoto’s bieden dan een uitkomst. Hieronder een overzicht met alle opties (in geheel on-chronologische volgorde). Al deze sites hebben één ding gemeenschappelijk: je kunt de foto’s zo downloaden van de website (zonder e-mailadres te na te laten!).

1. Superfamous

Op Superfamous vind je voornamelijk hoge resoluties foto’s van de Amerikaanse natuur. Van deze site heb ik zelf nog geen foto’s gebruikt.

2. New Old Stock

Op New Old Stock vind je stockfoto’s die al wat ouder zijn. Echte vintage beelden dus. Ook van deze site heb ik zelf nog geen foto’s gebruikt.

3. Pic Jumbo

Op Pic Jumbo vind je alledaagse Amerikaanse foto’s met scherpe kleurcontrasten. Ik heb me ingeschreven voor hun nieuwsbrief en om de zoveel dagen krijg je de laatste downloadbare stockfoto’s opgestuurd.

4. Gratisography

Op Gratisography vind je zeer ludieke stockfoto’s die je gratis mag gebruiken. Ik vind deze site geweldig en gebruik hun gratis stockfoto’s voor één van mijn klanten.

5. Real Life Photo’s

Op Real Life Photo’s vind je foto’s genomen met een mobiele telefoon. Deze foto’s zijn ideaal voor reisblogs en komen zoals de titel van de site al aangeeft voor in alledaagse situaties.

6. IM creator

Op IM creator vind je zeer veel gratis kwalitatieve stockfoto’s in meerdere categorieën. Een erg mooi overzicht. Als je specifiek op zoek bent naar een bepaalde foto’s, dan is deze site ideaal. Anders raak je zoek in het aantal.

7. Jay Mantri

Jay Mantri biedt elke donderdag 7 nieuwe foto’s van voornamelijk landschappen terug. De foto’s worden voornamelijk als panorama getrokken waardoor ze ideaal zijn voor grote covers.

8. Public Domain Archive

Op Public Domain Archive vind je elke week nieuwe kwalitatieve stockfoto’s die je gratis kunt downloaden. Ook van deze site heb ik zelf nog geen gebruik gemaakt.

9. Magdeleine

Op Magdeleine vind je foto’s van landschappen terug. Deze site wordt dagelijks aangevuld met een nieuwe foto. Er zijn meerdere fotografen die meewerken aan deze gratis stockfoto website.

10. Bucketlisty

Op Bucketlisty vind je foto’s die je allemaal wilt toevoegen aan je bucket list. Adembenemende foto’s die je hartslag doen stilstaan. Ideaal voor mensen die een soortgelijke blog hebben als ikzelf of die foto’s nodig hebben van reisbestemmingen.

11. Picography

Op Picography vind je typische stadsfoto’s die je gratis kunt downloaden. Veel van deze foto’s zijn in close-up getrokken waardoor bepaalde details erg mooi worden uitvergroot.

12. Raumrot

Op Raumrot vind je prachtige detail foto’s van a-typische dingen. Deze stockfoto’s zijn ideaal voor een diverse blog. Hier bieden ze ook speciale sets aan.

13. Isorepublic

Op Isorepublic  vind je ook prachtige detail foto’s van dingen die je in een stad terugvindt. Al bieden zij ook gratis stockfoto’s aan in andere categorieën.

14. Free Images

Op Free Images vind je tal van stockfoto’s. Het leuke van deze site is dat je als fotograaf ook jouw stockfoto’s beschikbaar kunt stellen. Qua vormgeving valt de website wel een beetje tegen.

15. PhotoFunia

Op PhotoFunia vind je zeer veel categorieën met foto’s. Deze website heb ik nog niet gebruikt omdat ik graag op zoek ga naar stockfoto’s die beter aansluiten bij mijn interesses.

16. Free Media Goo

Op Free Media Goo vind je gratis royalty foto’s. Deze site specialiseert zich in financiën, strand en concrete objecten. Qua kleurschakeringen neigen alle foto’s richting grijs/blauw.

17. Compfight

Op Compfight kun je Flickr foto’s doorzoeken die rechtenvrij zijn. Dit is een handige website omdat je andermans foto’s kunt doorzoeken. Wat je ook zoekt, je zal het hier terugvinden.

18. Site Builder Report

Site Builder Report is een andere handige website waar je gratis stockfoto’s kunt doorzoeken. Deze tool doorzoekt 17 stockfoto websites dus als je jouw afbeelding hier niet vindt, dan vind je het online niet terug.

19. Death to Stock

Death to Stock is mijn favoriet. In die zin dat alle foto’s op deze website via deze site komen. Misschien niet helemaal terecht in deze lijst omdat je een e-mailadres moet nalaten, maar ik kreeg de laatste tijd te veel vragen waar mijn foto’s vandaan kwamen.

20. Unplash

Op Unplash vind je 10 nieuwe foto’s elke 10 dagen. De foto’s worden ter beschikking gesteld door meerdere fotograven. Indien gewenst kun je deze foto’s ook laten toesturen via e-mail.

21. Little Visuals

Op Little Visuals vind je voornamelijk foto’s van landschappen. Alle foto’s worden aangeboden in een pakketje die je integraal kunt downloaden. Ik heb van deze site nog geen gebruik gemaakt.

22. Splashbase

Op Splashbase vind je foto’s terug die in sets thuishoren. Ik heb nog geen gebruikt gemaakt van deze website. De grootste reden is dat ik andere favoriete stockfoto websites heb.

23. Start Up Stockphoto

Op Start Up Stockphoto kunnen Start-Ups terecht voor al hun gratis stockfoto’s. Verwacht je vooral aan laptops, mobiele telefoons en andere typische Start-Up toestellen van Apple.

24. Moveast

Moveast volgt de avonturen van een Portugese fotograaf. Hij publiceert om de zoveel tijd een nieuw setje met foto’s die jij gratis kunt gebruiken. Hier komen verschillende onderwerpen aan bod.

25. Travel Coffee Book

Op Travel Coffee Book krijg je elke 10 dagen 10 nieuwe gratis stockfoto’s. Deze foto’s zijn ideaal voor mensen die een reisblog bijhouden of reisfoto’s moeten gebruiken.

26. Designer Pics

Op Designer Pics vind je foto’s terug die je als designer van producten kunt gebruiken. Deze website heb ik zelf nog niet gebruikt. De reden hiervoor is dat ik weinig tot geen producten gebruik.

27. Mazwai

Mazwai is een bijzondere site. Op deze website vind je bewegende foto’s. Hier zitten soms echt geniale foto’s tussen. Niet altijd even geschikt voor elke gelegenheid, maar wel echt fijn!

28. Jeshoots

Op Jeshoots vind je heel veel verschillende soorten categorieën met foto’s. Deze website ben ik mijn zoektocht voor dit artikel tegen gekomen. De foto’s vind ik persoonlijk mooi en zal ik binnenkort ook gaan gebruiken.

29. Life of Pix

Ook op Life of Pix krijg je om de 10 dagen 10 nieuwe foto’s die je kunt gebruiken. Een blik op deze site leert me dat de 10 foto’s vaak samenhangend zijn, maar onderling erg van elkaar verschillen.

30. Kaboom Pics

Kaboom Pics biedt een grote database met gratis stockfoto’s aan. De foto’s zijn zodanig verschillend dat het erg lastig is om er een stempel op te plakken.

31. Stokpic

StokPic is zo’n andere database met stockfoto’s. Je kunt hier foto’s zoeken die je wilt en de laatste 20 stockfoto’s staan telkens op de homepage.

32. Lock and Stock Photo’s

Op Lock and Stock Photo’s vind je close-up foto’s van verschillende objecten. Dit zijn ideale foto’s om de focus te leggen op accenten. Is er een lijn te trekken in objecten? Neen!

33. Foodies Feed

Op Foodies Feed vind je stockfoto’s die je kunt downloaden gerelateerd aan voeding. Ik wacht nog steeds op mijn eerste blog die ik wijd over de Bourgondiër die ik ben. In dat geval doe ik beroep op deze site.

34. MMT

Op MMT vind je typisch, maar mooie, close-up foto’s die je gratis kunt gebruiken. Elke week verschijnen hier nieuwe foto’s op.

35. Pexels

De foto’s op Pexels zijn een mooie mengelmoes van allerlei soorten en dingen. Hier worden elke dag 5 nieuwe foto’s gepost.

36. Stocksnap

Stocksnap biedt wekelijks honderden nieuwe stockfoto’s. Vaak zijn dit wat klassiekere foto’s.

37. Cupcake

Cupcake is een heerlijk toetje voor iedereen die op zoek is naar foto’s die buiten zijn genomen. Volledig gratis te gebruiken. Uiteraard.

38. Splitshire

Op Splitshare krijg je bijzondere en mooie foto’s genomen door de eigenaar van de website.

39. Snapograpic

Op Snapograpic krijg je zeer mooie architectuur, landschap en natuur foto’s. Ga door de categorieën en download ze allemaal.

40. Gaderinge

Op Gaderinge (deze site bestaat niet meer) vind je allerlei rechtenvrije foto’s die je vrij kunt gebruiken. Doe hier je voordeel mee.

41. Stocksnap

Op Stocksnap vind je een grote database terug met stockfoto’s. Hier worden dagelijks nieuwe foto’s aan toegevoegd.

42. Pickup Image

De foto’s op Pickup Image mag je vrij gebruiken en zelfs bewerken. Ook voor commercieel gebruik.

43. 500px

Niet alle foto’s op 500px zijn vrij te gebruiken. Ook niet alle foto’s zijn 500px. Het voordeel hier is dat zij een grote database hebben.

44. Albumarium

Op Albumarium krijg je een groot aanbod van vele categorieën met foto’s onderverdeeld per album.

45. Ancestry Images

Zoals de naam al doet vermoeden vind je op Ancestry Images zeer oude foto’s terug die je vrij mag gebruiken.

46. Big Foto

Op Big Foto krijg je foto’s van amateurfotografen die niets liever willen, dan dat jij hun foto’s gebruikt.

47. Camarama (bestaat niet langer)

Op Camara vind je tal van foto’s terug die in de buitenlucht zijn geschoten. Alle foto’s zijn vrij te gebruiken.

48. Crow The Stone (bestaat niet langer)

Crow the Stone is een zeer simpele website, maar met zeer mooie en grote stockfoto’s die je kunt gebruiken.

49. Epicantus

Epicantus is een Tumblr blog die je elke week een nieuwe dosis stockfoto’s bezorgd.

50. Every Stock Foto

Zoals de naam doet vermoeden vind je op Every Stock Foto een zeer grote database terug van allerlei stockfoto’s.

51. Free Nature Stock

Op Free Nature Stock krijg alleen maar natuurfoto’s. Hier zitten soms erg mooie foto’s tussen.

55. Pixalbay

Op Pixalbay kun je gratis hoge resolutie afbeeldingen downloaden die je overal vrij kunt gebruiken.

Tot slot nog een bijzondere website: All The Free Stock. Deze naam mag je vrij letterlijk nemen. De meeste van bovenstaande opties vind je ook terug op deze site. Ook als je op zoek bent naar iconen, dan kan deze site je helpen.

Waar haal jij jouw gratis stockfoto’s vandaan?

Dit waren de opties voor gratis stockfoto’s die ik heb kunnen vinden. Ontbreken er nog sites aan de lijst? Voeg ze toe als reactie en ik zal de lijst updaten.

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

Een betere freelancer worden?

Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.

 

Over Lodi Planting

Lodi Planting

Twitter Google+

Hallo, ik ben Lodi Planting. Ik help freelancers met hun online personal branding. Ook ben ik eindbaas bij Younicorn Branding. Ik wil uiteindelijk 10.000 freelancers succesvol maken. Word ook een betere freelancer!

Comments 4

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Dank je Miranda. Deze ben ik tegengekomen in mijn zoektocht, maar gratis en rechtenvrije deel vond ik te klein voor de zoekopdrachten die ik heb gedaan. Daarom heeft die het niet geschopt tot op de lijst. Toch erg bedankt om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *