Het leven begint bij …

Lodi Planting Persoonlijke ontwikkeling 8 Comments

Je geboorte. Toch? Niettemin wordt dit nooit omschreven als het werkelijke begin. Men spreekt ofwel over de “oerknal” dat gepaard ging met het leven ‘pur sang’ ofwel begint het leven vanaf een bepaalde leeftijd (meestal tijdens of kort na je studie).

Deze laatste vind je vaak terug in familiale kringen. “Ja, papa’s studententijd, dat was nog eens een dolle boel, jongen”. Ik, pasafgestudeerd, kan niets anders concluderen dat er een kern van waarheid in schuilt: het leven begint vanaf je 18e, waar je voor vaak voor het eerst in contact komt met alle zaken die G*d verboden heeft. In mijn geval mijn ouders. Maar vergeten we dan de eerste 18 jaar van ons leven niet? Of zien we deze bewustwillig over het hoofd?

Gezien de biologische vorming van een baby-, peuter-, (…) kleuterfase en veel later de puberteit, die vaak tot ongeveer het 18e levensjaar loopt, getuigt dit ironisch genoeg wel op ‘leven’, maar dit wordt niet veronderstelt het echte leven te zijn. (weer dat begrip echt) Dit is veeleer de vormingsfase om ons als individu klaar te stomen voor de “volwassenwereld”, die hier inhoudelijk wordt gedefinieerd als het leven.

Tegelijkertijd hebben die ‘gelovigen’ (in beide betekenissen) in de oerknal, al dan niet met G*ds hulp, ook een argument door te stellen dat het leven toen is begonnen. Empirisch onderzocht, wetenschappelijke bewezen en oud-filosofisch gedachtegoed doordrenkt met de voorloper van religie tonen aan dat er toen voor het eerst leven op aarde kwam. Bacterien zo klein als … (niet te vergelijken). Later. Veel later onstond het mensenrijk en ontwikkelde zich tot hetgeen we ons nu zien en voelen.

In de bloei van mijn leven streef ik naar het echte leven, maar dan enkel en alleen zoals die is gedefinieerd in mijn hoofd. Mijn idee. Mijn utopie. Mijn wijsheid. Deze laatste zegt tegerlijktijd: of je nu Christelijk, Atheist, (…) of aanhanger van de Islam bent, iedereen heeft gelijk, want ook hier geldt het principe van subjectiviteit. Echter dit keer is het de letterlijke of figuurlijke opvatting die de subjectiviteit bepaald en niet vice versa.

Comments 8

 1. Ik begrijp het bericht helemaal, maar ik vind dat die asterisk tekens overbodig zijn.
  Is er soms iets mis met het woord God?

 2. @zai zui zoi: … ik ben verwikkeld in gedachtenstromen die betrekking hebben op de diepere betekenis van het leven en die ik toepas op mezelf. Ofwel dit zijn uiterlijke tekenen van mijn ontwikkeling die ik momenteel doormaak of nog beter inleid.

  Daarnaast vind ik het leuk om ‘iets’ op te gooien en tegerlijk zelf weer helemaal af te breken. Bezie het als amusement. Een spelletje. Mijn spelletje.

  @Simurgh: je hebt gelijk door te stellen dat er ‘niets’ mis is met het woord God en dat bijgevolg die Asterik-tekens overbodig zijn, maar juist omdat ik sceptisch sta tegenover het (lees: elk) geloof – behalve in jezelf – wil ik dat uitten en daarom gebruik ik Asterik-tekens.

  Ben jij gelovig?

 3. Volgens mij moet je niet in een bepaalde godsdienst geloven om gelovig te zijn, iedereen is gelovig.

  Ik geloof dat er in de wetenschap en in die godsdiensten waarheden zijn.
  Het hangt ervanaf hoe je het allemaal interpreteert.

  Ik zeg niet dat ‘alles’ waar is, zelfs in de wetenschap zijn er foutjes.
  Zie maar naar de geschiedenis van de astronomie.

  We proberen alles zo juist mogelijk te benaderen, maar we moeten in ons achterhoofd houden dat het fout of onvolledig kan zijn.

  Ik geloof (vooral in de wetenschap), maar ik houd in mijn achterhoofd dat het anders kan zijn, zelfs bij geloven in jezelf.

 4. @Simurgh: ik kom nog terug op je reactie god versus de wetenschap

  Zoals gestelt in mijn blogtekst streef ik naar het echte leven zoals gedefinieerd in mijn hoofd. Dit betekent dat ik niets verwacht, maar ernaar streef, tegelijk ben ik enorm zoekende naar hetgeen waarnaar ik streef. Een lastige vraag voor iemand die kennelijk in een “pre-lifecrisis” zit. (hahaha)

 5. Geloof is een extern moraal nodig door de zwakkeren die zichzelf geen moraal kunnen opleggen.
  G*d is een scheldwoord net zoals kak pis prot!

  En mensen die wetenschap en geloof op eenzelfde peiler zetten zijn hetzelfde soort mensen die ervoor gezorgd hebben dat de Middeleeuwen ook wel de donkere tijd genoemd worden.

  In de woorden van een gelovige: god maakt de aarde, de wetenschap legt uit wat gemaakt is.
  Ofwel banaliseer je jouw god tot een stomme thesis; ofwel verhef je iets menselijk (nieuwsgierigheid) tot een goddelijke deugd.

 6. Pingback: Goddelijke waarheden - Lodi Planting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *