Inleiding: de zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Lodi Planting Inspiratie 1 Comment

Ik ben onlangs begonnen met het herlezen van Stephen R. Covey’s boek: de zeven eigenschappen van effectief leiderschap (35ste druk van het origineel uit 1989). Het is een boek dat is bedoeld voor diegene – zowel professioneel als persoonlijk – net dát beetje meer willen. Zij die bereid zijn in zichzelf te investeren en daarvoor concessies willen sluiten. In ruil daarvoor begeleidt “de zeven eigenschappen van effectief leiderschap” de lezer om het ultieme doel te bereiken. Dit doet vermoeden dat hier om een “goedkoop” zelfhulpboek gaat, dat elk individu over één kam scheert; dat iedereen op dezelfde manier benadert; en dat iedereen met hetzelfde referentiekader vergelijkt, maar dit is juist het magnifieke en contradictoire tegelijkertijd.

Er wordt inderdaad een referentiekader geschept door de auteur, dat zich uit in de zeven – zelf aan te leren of te verbeteren – eigenschappen van het boek. Wat indirect impliceert dat elk individu inderdaad over één kam wordt geschoren en op dezelfde manier wordt benaderd, maar dankzij de individuele uniformiteit wordt het argument “goedkoop” zelfhulpboek weerlegt. Met individuele uniformiteit bedoel ik enerzijds dat juist het referentiekader de oplossing is. Met andere woorden: het probleem is tevens de oplossing van het probleem. En anderzijds bedoel ik de relatie van het individu in verhouding met de zeven eigenschappen. Ofwel, het is de energie, tijd en oprechtheid van het individu dat het verschil maakt ten opzichte van het gedrukte exemplaar. Het boek. Het gemiddelde resultaat. De modus. Een groepstherapieles. Dankzij deze individuele uniformiteit ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen leven, wat voor de contradictoire diversiteit zorgt en zoals gezegd dat maakt het boek juist fantastisch. Net dat beetje meer.

Hoewel ik pas net ben begonnen met het herlezen ervan – de eerste keer ontbrak mij de wijsheid en ervaringen die nodig zijn, om alles als een spons tot me te nemen – vind ik het boek daarom enorm fascinerend en leerrijk. Eens te meer omdat het boek mij al oplossingen en/of antwoorden hebben gegeven op mijn vragen in de breedste zin van het woord. Het moge duidelijk zijn dat deze tekst vanuit mijn subjectiviteit is geschreven met als doel een inleiding te geven. Een inleiding tot de zeven eigenschappen – toegepast op mezelf – die wellicht in mijn nabije Blog toekomst meer aan bod komen.

Comments 1

  1. Pingback: Inleiding [2]: De grondgedachten van effectief leiderschap - Lodi Planting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *