Interview met succesvolle freelancer- Karine Van Oosterbos

Vragen stellen, luisteren naar anderen en de dialoog aangaan is voor mij een manier om iets te leren. Daarom stel ik telkens 6 vragen aan een succesvolle freelancer. Dit keer is het Karine Van Oosterbos.

1. Wie ben je en wat doe je?

Hoi, ik ben Karine Van Oosterbos, single mama van een geweldig leuke 13 jarige dochter en sedert 2007 voltijds zelfstandige.

Karine Van Oosterbos (LodiPlanting.com)

Wat is mijn missie ? Jou helpen om te durven kiezen voor wie jij wil zijn en de regisseur te worden van jouw leven.

Hoe doe ik dat? Als psychotherapeut en life coach begeleid ik cliënten die kampen met stress of burn-out. Of ik help hen om te leren omgaan met hoogsensitiviteit, zodat ze dit als een kwalitatieve eigenschap kunnen zien en inzetten. Als erkend loopbaancoach kunnen diezelfde cliënten na een persoonlijke traject ook doorstromen naar loopbaancoaching toe.

Ik werk daarbij integratief, holistisch en procesgericht. Mijn jarenlange ervaring en methodiek geef ik ook graag door aan professionals via mijn jaaropleidingen opleiding tot coach, met verdiepingsmodules naar stresscoach of loopbaancoach toe. Mijn organisatie heet K-onsult en wordt versterkt door freelance psychotherapeuten en loopbaancoaches.

2. Welke twijfels had je voordat je begon?

Wel, ik ben eerder impulsief gestart.  Een contract van bepaalde duur liep in mei 2007 ten einde en ik gaf mezelf 3 weken om te kijken of mensen met mij, op freelance basis, zouden willen samenwerken. Op dat moment was mijn loopbaan nog vooral HR gerelateerd en effectief, op 3 weken tijd was mijn agenda volgeboekt tot het einde van dat jaar. Het ergste wat er had kunnen gebeuren? Tja, terug een job zoeken in loondienst.

Vooral mijn omgeving had twijfels. De klassieker “Je bent een single mama, hoe ga je dat combineren met zelfstandige zijn?” heb ik vaak gehoord. Terwijl ik net zelfstandige werd om vaker aan de schoolpoort te kunnen staan en meer vrije tijd te genereren.  

Echter, amper een jaar later kreeg ik een dubbele hernia en werd ik uiteindelijk geopereerd.  Een uitkering als zelfstandige, zonder verzekering gewaarborgd inkomen, tja dat stelt dus niks voor. En ik had enkele maanden voordien net een huis gekocht.  Die financiële onrust woog in die tijd wel zwaar. Gelukkig is alles goed gekomen.

Het freelancen veranderde na verschillende jaren stilaan naar het opstarten van mijn eigen organisatie, met enkele freelancers.  Toch combineer ik nog steeds, wanneer de partnerorganisatie dezelfde filosofie en missie heeft en ik een meerwaarde kan betekenen. Dan heb ik er geen enkel probleem mee om het petje van een concullega op te zetten om in diens naam een workshop, training of lezing te gaan geven.

3. Wat is op dit moment dé uitdaging?

Gefocust blijven.

Op privé vlak bevindt mijn leven zich momenteel tijdelijk in een wat moeilijker en woelig parcours. Kunst (én uitdaging) is om dat te parkeren zodat ik mijn volle aandacht aan mijn cliënten en klanten kan geven. Gelukkig ben ik een eeuwige optimist en blijf ik in vertrouwen staan.

Verschillende balletjes in de lucht houden, als alleenstaande mama met een eigen zaak, dat vergt dan weer een strak timemanagement. Ik tracht een gemiddelde van 25 uur per week te werken, zodat er voldoende work/life balans is en ik zowel kwalitatief kan werken als tijd kan maken voor mijn dochter, vrienden en mezelf. Weekends aan zee helpen mij om dit evenwicht te bewaren. Ik neem ook steevast de helft van elke schoolvakantie vrij.

Sedert enkele jaren zeg ik ook bewust nee tegen klanten of opdrachten waar ik niet blij van word. Ik wens mijn energie enkel nog te richten op wat mij gelukkig maakt.

4. Hoe kijk jij naar personal branding?

Ik ben daar jarenlang niet mee bezig geweest. Pas twee jaar geleden nam ik een copywriter en graficus onder de arm, op zoek naar “het beeld” voor mijn organisatie. Plots was het daar!

We hebben maandenlang gewerkt aan een logo, leaflets, brochure, banners, … . En momenteel wordt mijn website www.k-onsult.be herwerkt en word ikzelf terug meer in de kijker geplaatst, in plaats van mijn team. Ik heb onlangs besloten om meer naar buiten te komen als Karine, niet enkel als K-onsult. Ook mijn eerste boek is in de maak en kan zeker een belangrijke meerwaarde zijn op vlak van een persoonlijke brand.   

Eigenlijk hecht ik vooral waarde aan referenties, aan mond tot mond reclame. Ik werk zo graag met mensen en wanneer ik hen kan inspireren om voor zichzelf te kiezen, hun leven in eigen handen te nemen, dan krijg ik instant energie. En uiteindelijk doe ik dat vooral door authentiek te zijn, door “walk the talk” hoog in het vaandel te dragen. Want als single mama, met een eigen zaak en eigen huis laat ik zien dat alles mogelijk is. En dat je daarvoor geen 60 uur per week voor hoeft te werken.

5. Wat doe je om jezelf te promoten / te vermarkten?

Ik ben een “facebook mens”, dus daarop vind je posts, polls, aankondigingen van events, … . Ik blog en volgde net een opleiding om te leren spreken voor de camera, omdat ik me daar tot nog toe niet aan durfde te wagen. Mijn dochter heeft me nu dus beloofd dat ze een youtube kanaal voor haar mama gaat maken. Tja, die technologie is me allemaal vreemd, dus ik heb daarvoor de hulp van anderen nodig. Daarnaast ga ik in op vragen als spreker, die meer zichtbaarheid genereren en schrijf ik af en toe voor een magazine. Er zijn zoveel mogelijkheden, ik zoek daar eigenlijk nog steeds mijn weg een beetje in.  

6. Welke tip wil jij (startende) freelancers meegeven?

Durf kiezen! Of je nu uit een ondernemersnest komt of niet, als het kriebelt, ga er dan voor. Werk je idee uit, maak tijd voor een businessplan, toets het af met anderen en doe het gewoon. Als gouden tip, laat je coachen, van bij het begin. Vind een goede ondernemerscoach die begrijpt waarmee jij bezig bent. 

Vind concullega’s, die op dezelfde lijn zitten en dezelfde visie delen en maak gebruik van dat netwerk. Ook online vind je tal van groepen voor ondernemers, die vaak een meerwaarde kunnen betekenen. Samen weet je meer dan alleen en je hebt ook echt wel eens een klankbord nodig.  

Vertrouw op jezelf en wees kritisch aangaande samenwerkingsverbanden. Zet alles op papier en laat ook juridisch alles nakijken.  Het kan je veel stress en geld besparen. 

Neem ook geregeld even afstand van je werk. Uiteraard kan je elke dag 16 uur werken, maar je hoeft dat niet te doen. Slim werken en een juiste prijszetting, maakt dat je een goede work/life balans kan creeëren. Doe wat je graag doet en sla niet in paniek bij financiële onrust. Yes you can !

Dit waren de antwoorden van de Karine Van Oosterbos. 
Bedankt Karine voor jouw inzichten en antwoorden.

 

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke 2 weken praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]