Vragen stellen, luisteren naar anderen en de dialoog aangaan is voor mij een manier om iets te leren. Daarom stel ik telkens 6 vragen aan een succesvolle freelancer. Dit keer is het Lien De Pau.

1. Wie ben je en wat doe je?

Hey, ik ben Lien De Pau en ik word elke ochtend wakker zonder wekker.
Wanneer ik mijn ogen open, komt een gedachte in mij op: “Wat wil ik vandaag het allerliefste doen?”

Ik ben serieel onderneemster en dus zaakvoerder van meerdere bedrijven.
Ik richtte in 2014 Zeker Van Haar Zaak op, een netwerk voor en door vrouwelijke ondernemers.

Datzelfde jaar vierde ik ook mijn derde verjaardag als wereldreiziger. Vandaag beantwoord ik jouw vragen vanuit Oost-Timor.

2. Welke twijfels had je voordat je begon?

Mijn beslissing om zelfstandige te worden duurde exact 1 week en 3 dagen en ik nam die tijdens een duikvakantie in Egypte.

Lien De Pau duikt (LodiPlanting.com)

Ondanks al die zogenaamde risico’s (ik had een appartement af te betalen en een heel mooie, goedbetaald job in Brussel) vond ik dat eigenlijk niet zo moeilijk om de stap te zetten.

Mijn enigste zorg was: hoeveel moet ik factureren om op het einde van de rit hetzelfde loon over te houden? Dat heb ik toen laten simuleren door een bevriend boekhouder en toen ik dat getal wist, dacht ik: dat gaat wel mogelijk zijn.

Ik wist niet helemaal hoe, maar had er wel vertrouwen in.
Ik dacht ook dat wanneer het niet zou lukken, ik na een paar maand ook gewoon weer een job zou kunnen zoeken. Dat is ondertussen 7,5 jaar geleden.

3. Wat is op dit moment dé uitdaging?

Voor mij is dat het volgende: ik wil steeds meer impact hebben op steeds meer mensen (lees: groeien op persoonlijk en zakelijk vlak). Maar ik ben niet bereid om mijn levensstijl hiervoor aan te passen (lees: de wereld rondreizen en zoveel mogelijk surfen).

Dus groeien zonder te compromiteren op je levensstijl is voor mij de grootste uitdaging. Ik zet dus volop in op schalen via online ondernemen.

4. Hoe kijk jij naar personal branding?

Goh, ik weet niet of ik daar zoveel vanaf weet. Ik ben daar niet bewust mee bezig.
Ik weet wel dat ‘Lien De Pau’ een brand is, door mijn boek en mijn netwerk.

Get Real By Lien De Pau (LodiPlanting.com)

Maar hoe ik die brand moet ‘managen’ daar ben ik niet mee bezig.
Ik doe vooral mijn eigen ding en hoop dat ik daarmee een paar mensen kan inspireren.

5. Wat doe je om jezelf te promoten / te vermarkten?

Als ondernemer moet je zichtbaar zijn. Ik doe dus continu aan ‘zelfpromotie’.
Als mensen mij niet kennen, kunnen ze ook nooit iets van mij kopen of door mij geinspireerd worden.

Ik gebruik vooral Facebook als medium (persoonlijk en zakelijk) en daarnaast zeg ik JA op de meeste aanvragen voor interviews.

6. Welke tip wil jij (startende) freelancers meegeven?

Ik ben zelf geen freelancer, maar ik werk met heel veel freelancers samen (zowel als zakenpartners als als klanten).
Wat freelancers goed moeten begrijpen, is dat ze hun focus moeten leggen.

En dit op 2 gebieden: wat doe ik juist (in een paar woorden te bevatten en zo niche mogelijk) en voor wie werk ik (idem, zo niche mogelijk).

Freelancers die zowat vanalles doen voor iedereen (en dat is het merendeel van de freelancers jammergenoeg) houden het niet lang vol. De concurrentie is namelijk gigantisch.

Ik geef daar trouwens een cool online Bootcamp over (Business on a Mission, ik ga dat hier even schaamteloos pitchen, want het is echt wel waardevol voor jouw lezers).

Specifiek voor beginnende ondernemers met een missie, die moeite hebben om keuzes te maken en daardoor niet goed hun boterham kunnen verdienen met hun missie…

Dit waren de antwoorden van de Lien De Pau. 
Bedankt Lien voor jouw inzichten en antwoorden.

 

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke 2 weken praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]