Het lijkt alsof het belang van marketing (in al zijn vormen) steeds meer aan belang wint. De vraag die we ons hierbij moeten stellen is: hoe belangrijk is marketing voor freelancers?

Personal branding en marketing voor freelancers

Mijn korte antwoord. Marketing is voor freelancers uitermate belangrijk. Tenminste als personal branding ook onder marketing valt.

Veel freelancers investeren niet meer in een ondernemingsplan en focussen zich louter en alleen op hun eigen marketing. Personal branding is een hot gegeven.

Freelancers danken hun inkomen aan de perceptie die zij hebben.

Zo zullen freelancers die kwaliteit nastreven en echt goed zijn in datgene wat ze doen (op termijn) komen bovendrijven. Zij werken aan hun perceptie middels kwaliteit.

Ga concurreren op kwaliteit in plaats van prijs!(LodiPlanting.com)

Dit in tegenstelling tot diegene die niet op kwaliteit maar op prijs concurreren. Zij zullen zich op andere (cowboy-achtige) manieren moeten werken aan hun perceptie.

Uiteraard is dit slechts een aanname. Wat buiten kijf staat is dat je als freelancer maar zo goed bent als je laatste klant en dat is goed en slecht.

In die zin is de persoonlijke marketing (personal branding) voor freelancers zeer belangrijk. De vraag die dan rijst is: hoe zet je personal branding goed in?

Hoe zet je personal branding in als freelancer?

Freelancers die meer gerichtere klanten willen en meer omzet willen en zich willen focussen op hun marketingplan doen dit best als volgt.

1. Kies een niche

De eerste freelancer die goed in alles is moet ik nog tegenkomen.

Jezelf in de kijker zetten begint met het kiezen van een niche. Dit kan een specifieke taak of een bijzondere doelgroep zijn. Als het maar de een exclusief gegeven is.

Een voorbeeld van een goede niche zou zijn.

“Ik bied WordPress websites voor Nederlandstalige freelancers aan die 10k per maand willen verdienen met datgene wat zij het liefste doen.” – Lodi Planting

In het voorbeeld heb ik het onderscheid gemaakt in het soort websites dat ik aanbied, want ik kon evengoed websites schrijven.

Ook heb ik (weliswaar een klein) in het voorbeeld het onderscheid gemaakt in het type freelancer. Een klein deel van de wereld spreekt immers maar Nederlands.

Hoe specifieker jij je niche maakt, hoe gerichter jij kunt communiceren met jouw doelgroep en (in)direct meer sales kunt genereren.

2. Geef iets gratis weg

Het genereren van sales gebeurt echter alleen als jij ook een duidelijk aantoonbare meerwaarde biedt voor jouw doelgroep.

Je kunt uiteraard overal gepast en ongepast vertellen hoe goed je bent. Maar dit heeft hetzelfde effect als deur-aan-deur verkoop en iedereen vindt dit vervelend.

Een alternatief is de gratis weggever.

Via een gratis weggever kun je kennis delen op grote schaal en laten zien dat jij de expert bent op een specifiek gebied.

In zekere zin doe je dat ook via een blogartikel. In die zin dragen blogartikelen ook bij aan jouw expertise. Maar toch is een gratis weggever iets anders.

Het grote verschil is dat je de gratis weggever pas weggeeft als de geïnteresseerde iets een handeling heeft uitgevoerd.

Het meest bekende voorbeeld van zo’n handeling, is nalaten van zijn of haar e-mailadres in ruil voor de gratis weggever.

Zo bied ik op deze site meerdere e-boeken aan in ruil voor een e-mailadres. Denk maar aan het e-boek: “Doe elke dag datgene wat je het liefste doet en verdien daar geld mee!”.

Doe elke dag datgene wat je het liefste doet en verdien daar geld mee (LodiPlanting.com)

Een ander voorbeeld van zo’n handeling is het delen van een blogartikel alvorens je het hele artikel kunt lezen. Hier heb ik zelf nog niet mee geëxperimenteerd.

Uiteindelijk bepaal je zelf wat je weggeeft evenals de hieraan gekoppelde handeling, maar ik raad freelancers aan om zoveel mogelijk e-mailadressen te verzamelen.

Alle experts zeggen immers dat het geld in de e-maillijst zit. Of dit 100% waar is durf ik niet te zeggen, maar feit is wel dat zij jouw grote fans kunnen worden.

3. Bouw je website

Ik ga in herhaling vallen, maar een freelancer zonder website bestaat anno 2016 niet.

Dat is de reden waarom ik het e-boek: “Hoe maak je een website zonder technische kennis?” heb geschreven. Dit e-boek kun je uiteraard gratis downloaden.

Het e-boek bevat een cadeau ter waarde van 90 EUR dat interessant is voor iedereen met een website. Download het e-boek dus zeker.

[x_prompt type=”left” title=”Wil je een winstgevende website?” message=”Overtuig klanten via jouw website om met jou samen te werken. Laat de website het werk voor jou doen. Dat wil je toch ook?” button_text=”Verkoop jezelf via jouw website” button_icon=”wordpress” href=”https://lodiplanting.com/websites” target=”blank”]

4. Communiceer met je doelgroep

Als je de stappen tot hier hebt gevolgd, dan geef je iets van meerwaarde weg aan een specifieke doelgroep via jouw (zelfgemaakte) website.

Het grote doel is echter om jouw product te verkopen of jouw diensten aan te bieden en dat is eenvoudiger aan een doelgroep waarmee je je verbonden voelt.

Maar hiervoor moeten zij wel weten wat dit is, dat je bestaat en waar ze terecht kunnen. Geïnteresseerden moeten in andere woorden op je website terecht komen.

Content marketing voor freelancers. (LodiPlanting.com)

Dit doe je door rechtstreeks met hen te communiceren in een taal die zij begrijpen.

Dit impliceert dat jij enerzijds moet weten op welke fora zij zich bevinden, via welke sociale media zij communiceren en welke tools zij gebruiken.

Dit impliceert ook anderzijds dat jij moet weten welke taal zij spreken.

Als je dit weet, dan kun jij dezelfde fora, sociale media en tools inzetten in een taal die zij spreken en de geïnteresseerden komen als zoete broodjes op je website.

Via jouw gratis weggever, kun je vervolgens voor de tweede keer waarde toevoegen en geïnteresseerden laten inschrijven voor je nieuwsbrief.

Zo start je een vicieuze cirkel van waarde en verkoop. Maar let op. Het is belangrijk dat jij je er maar goed bij voelt. In die zin moet het authentiek zijn.

Het inzetten van content marketing gerelateerde activiteiten is de dus ideale vorm van marketing voor freelancers. Maar deze kent wel een aantal voorwaarden.

Samengevat komt het hier op neer:

  • Je content marketing activiteiten moeten consistent zijn.
  • Je content marketing activiteiten moeten een doelgroep aanspreken
  • Je content marketing activiteiten moeten een zekere authenticiteit uitstralen.
  • Je content marketing activiteiten moeten waarde toevoegen.

Hoe belangrijk is marketing, personal branding of content marketing voor jouw business? Deel jouw ervaring met andere freelancers!

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.