Mijn eerste ervaring met JCI: “iets sekte-achtig”

Lodi Planting Algemeen Leave a Comment

Ik ben inmiddels al ruim een jaar passief lid (lees: ik ontvang de wekelijkse e-mails) op aanraden van Katrin Derboven. Echter een nieuw jaar geeft nieuwe voornemens en een JCI activiteit bijwonen was daar één van. Afgelopen vrijdag ben ik daarom naar de nieuwjaarsreceptie van JCI Antwerpen geweest.

Ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Als ik aan buitenstaanders vroeg wat JCI is, dan denkt de éné helft dat het gaat om rijkelui kinderen. De andere helft zegt dat het gaat om ondernemende mensen. Ik weet nu dat het zeker dat het laatste waar is. Mensen die zich aansluiten bij JCI zijn zeker ondernemende mensen. Hun motieven verschillen echter.

Of het inderdaad om rijkelui kinderen gaat ben ik nog niet achter. De ondernemende motieven om deel te nemen passen perfect in mijn plaatje, maar heel de JCI avond heeft ook iets mysterieus. Iets abstracts. Iets sekte-achtig. Iedereen praat vol lof over anderen; niemand kan echt uitleggen wat JCI is of doet; alles een specifieke benaming; je kunt niet zomaar lid worden; en alles kost geld (weliswaar niet veel maar toch).

Tijdens de nieuwjaarsreceptie werden er ook verschillende speeches gehouden. Eén door de voorzitter en een ander door een oud-sympathisant (JCI zal het anders noemen) en hij sprak over zijn 10 levenslessen als ondernemer. Ik heb notities gemaakt:

  1. Volg je passie en doe wat je graag doet
  2. Leer rekenen (lees code Buysse) / maak een business plan
  3. Doe niet alles zelf
  4. Check uw klanten (leer voorschotfactureren)
  5. Maak duidelijke afspraken op papier
  6. Communiceer veel en correct
  7. Factureer onmiddellijk
  8. Wees niet hebzuchtig
  9. Ga uit van je eigen kracht/ voor zij die willen zal het ook lukken
  10. Zorg voor een eigen netwerk: als je vrienden wil zorg dan dat ze je nodig hebt

Dit soort verhalen zijn natuurlijk altijd bewonderenswaardig ook al worden er geen nieuwe zaken verteld. Het zijn wel zaken die we, al dan niet bewust, vaak vergeten.

Al bij al heb ik een bijzonder fijne avond gehad, heb ik met een aantal interessante mensen gesproken en heb ik een eerste idee gevormd rond JCI. Ik kan echter nog geen definitief oordeel vellen of ik nu actief deel wil nemen. Er zijn zeker aspecten zoals het internationale karakter die mij aanspreken, maar zoals gezegd zijn er ook nog een aantal onduidelijkheden. Ik zal dus eens een vergadering moeten bijwonen. Elke eerste donderdag van de maand is mij verteld. Staat genoteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *