6 vragen aan Paul Bruseker (Lodi Planting.com)

Vragen stellen, luisteren naar anderen en de dialoog aangaan is voor mij een manier om iets te leren. Daarom stel ik telkens 6 vragen aan een succesvolle freelancer. Dit keer is het Paul Bruseker.

1. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Paul Bruseker, 30 jaar en woonachtig in Rotterdam. Ik heb de opleiding tot registercontroller (RC) gevolgd aan de VU in Amsterdam. Daarna in de financiële wereld gewerkt bij AllSecur en ABN AMRO om vervolgens te starten met het ondernemen.

Dat was een wens die ik eigenlijk al van kleins af aan had en begin dit jaar is die dus eindelijk uitgekomen.

Ik had een goede baan bij ABN AMRO, maar merkte dat ik hier toch te weinig voldoening uit haalde. Er was te weinig afwisseling voor me.

Reizen is een grote hobby van me. De vrijheid die je daarbij hebt om te gaan en staan waar je wilt, het avontuur, het onbekende, dat zijn dingen die hem erg aanspreken. En tijdens het reizen is dan ook het idee ontstaan van JobByBid.

Met JobByBid wil ik het voor iedereen mogelijk maken om te werken waar, wanneer en hoeveel jij zelf wilt. Of je nu af en toe een project doet vanaf het strand van Thailand, of dagelijks vanuit huis, jij bepaalt.

Paul Bruseker (LodiPlanting.com)

Daarnaast helpt JobByBid startende/kleine ondernemers om projecten sneller te realiseren, zonder de risico’s van het inhuren van vast personeel. Een win-win situatie voor iedereen.

2. Welke twijfels had je voordat je begon?

Zoals gezegd droomde ik van kleins af aan altijd al van een eigen onderneming. En toch heb ik de keuze verschillende keren uitgesteld.

De voornaamste reden: de zekerheid die je inlevert.
En eigenlijk is dit juist het mooiste van het ondernemen.

Maar toch knaagt het aan je als je daadwerkelijk je baan op gaat zeggen.

Toen ik uiteindelijk toch de stap gemaakt heb gaf dit zo een bevrijdend gevoel dat ik kan zeggen dat het nog steeds een van de beste dingen is die ik heb besloten in mijn leven.

Wat ik wel als tip mee kan geven: Probeer een zo goed mogelijk plan te maken voordat je jouw baan opzegt. Achteraf gezien had ik nog meer kunnen doen naast mijn vorige baan.

Doe een goede analyse naar je concurrentie en maak een marketingplan waarmee jouw bedrijf zichtbaar wordt.

Het allerbelangrijkste hierbij is om je netwerk te laten weten wat je van plan bent te gaan doen. Zij kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat je nieuwe opdrachten of klanten krijgt.

En je plan zal zeker wijzigen gedurende het traject. Maar dat geeft niet. Het gaat er om dat je bepaalde doelen stelt waar je naar toe kan werken.

3. Wat is dé uitdaging op dit moment?

De grootste uitdaging op dit moment is om gevonden te worden door potentiele klanten. Het aanbod op internet is zo groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Je moet je onderscheiden van je concurrenten. Social media is erg populair en kan je ook helpen om je zichtbaarheid te vergroten. Maar je moet dan wel weten waar jouw klanten zich bevinden. Want zo maar met losse flodders schieten werkt niet.

Dit is overigens ook een van de redenen waarom ik met JobByBid ben gestart. Voor (startende) freelancers is het erg lastig om gevonden te worden. JobByBid geeft freelancers de mogelijkheid zichzelf te presenteren in een gratis persoonlijk profiel met portfolio. Zo kom je direct in ‘the picture’ bij opdrachtgevers.

4. Hoe kijk jij naar personal branding?

Zoals eerder gezegd is jezelf onderscheiden het allerbelangrijkste. Wat zijn jouw unique selling points en hoe presenteer je die aan jouw klanten?

Zorg dat je een elevator pitch hebt waarin je binnen 30 seconden kan uitleggen waarom klanten voor jou moeten kiezen en niet voor een concurrent.

Ben jij beter, goedkoper of lever jij een unieke dienst die andere niet kunnen leveren? Draag dit uit en blijf het herhalen.

5. Wat doe jij om jezelf te promoten / te vermarkten?

Ik maak veel gebruik van mijn eigen netwerk, social media en een eigen website. Een eigen website heeft als voordeel dat je jezelf kan presenteren precies zoals jij zou willen.

Er gaat echter veel tijd/geld zitten in het vindbaar maken van jouw website. Het is de vraag of je daar als beginnend freelancer jouw tijd in wilt steken, of dat andere zaken belangrijker zijn.

LinkedIn is natuurlijk een uitstekend medium om jouw professionele netwerk in te zetten om nieuwe opdrachten te verkrijgen. En je bent daarmee ook direct vindbaar voor klanten.

6.Welke tip wil jij (startende) freelancers meegeven?

Eigenlijk heb ik het antwoord al een beetje gegeven bij vraag 2. Maar wat mij betreft is het plannen en doelen stellen toch het allerbelangrijkste wat je kan doen als startend freelancer.

Denk er niet te makkelijk over. Bekijk de markt. Waar liggen de kansen? Welke problemen kan je tegenkomen? Wat wil je bereikt hebben over 1 jaar? En wat over 3 jaar? Wat ga je doen als je een tijdje geen inkomsten hebt? Is er een alternatief?

Maak scenario’s en schets deze niet te rooskleurig in. Ondernemer gaat met pieken en dalen. Iedereen komt in een periode waarin je denkt waarom ben ik hieraan begonnen.

Zorg dat je vooraf een plan hebt wat je in deze periode kan doen om toch te overleven. Want vergeet niet dat de meeste ondernemers het einde van het eerste jaar niet eens halen.

Dit waren de antwoorden van Paul Bruseker.
Bedankt Paul voor jouw heldere inzichten en antwoorden.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke 2 weken praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]