Schrijf de perfecte blogpost in 5 stappen (LodiPlanting.com)

Hoe schrijf je de perfecte blogpost voor zoekmachines? In dit artikel krijg je 5 stappen in detail uitgelegd. Zo kun je ook scoren in Google.

Waarom zou je gaan bloggen?

Elke reden om te bloggen is een goede reden.

Wanneer je jouw eigen website hebt gemaakt en teksten hebt geschreven voor de zes belangrijkste pagina’s van een freelance website, dan begint het echte werk pas.

Hoe ziet een typische freelance website er uit- (LodiPlanting.com)

Achterover leunen en denken dat de business nu vanzelf gaat is een utopie. Zoals met alles zal je hard moeten werken om succes te boeken.

Wil je een succesvolle website? Dan zal je er dus hard voor moeten werken!

Een kritische vraag die je hier kunt stellen is: wanneer is een website succesvol?

Het antwoord is individueel te bepalen. Er is geen goed of fout.

Maar geld uitgeven of tijd spenderen aan een website die alleen maar online staat, geen bezoekers trekt of niet converteert, lijkt me doodzonde.

Dus hoe krijg je de ideale klant op jouw website?

Het antwoord: door regelmatig blogartikelen te schrijven en te verspreiden.

Wat is de perfecte blogpost?

De titel is prikkelend en heeft je doen klikken.

Waarschijnlijk omdat er een onuitgesproken belofte in zit. Na het lezen van dit artikel kun jij namelijk de perfecte blogpost schrijven.

Maar wat is de perfecte blogpost?

Als ik jou deze vraag stel, dan krijg ik verschillende antwoorden. Laten we de proef op de som nemen. Vertel me in de comments hoe jij de perfecte blogpost ziet.

Toen ik vorige week dezelfde vraag stelde, tijdens een koffieklets, aan een freelancer antwoordde zij iets in de trant van:

“Een artikel is perfect, wanneer het een emotie oproept en je laat nadenken over het onderwerp van de blog of een specifieke handeling laat uitvoeren”.

Dit is een prachtig antwoord, maar verschilt wellicht met jouw antwoord.

Dit komt doordat perfectie een subjectief begrip is. Je beantwoord de vraag vanuit jouw perspectief, ervaring en overtuiging wat perfect(ie) is.

We gaan het in andere woorden nooit eens raken wat een perfecte blogpost is. Dus vertel ik je graag wat ik je gaat leren in dit artikel.

De “perfecte blogpost” voor Google

In dit artikel ligt de nadruk op het schrijven van een blogpost op basis van een woord dat belangrijk is voor jouw business.

Je weet toch welke woorden belangrijk zijn voor jouw business?

De idee is dat je een woord kiest waarmee je op de eerste pagina wilt verschijnen in zoekmachines zoals Google. De perfecte blogpost is het zoekwoord van dit artikel.

Dit gezegd zijnde bestaan er 1001 elementen die invloed hebben op de ranking van jouw woord in zoekmachines. Dit artikel omvat slechts enkele elementen.

Daarnaast zal ik me nooit profileren als SEO-expert.

Zoekmachineoptimalisatie is een echte specialisatie. Maar alle websites die wij opleveren zijn wel voorzien van een aantal standaard elementen die helpen.

De belangrijkste elementen van een blogpost

Een blog is veel meer dan een stuk(je) tekst. Een blog wordt idealiter ondersteund met afbeeldingen of andere elementen zoals een video.

Daarnaast kent een blog:

 • Een (uitgelichte) afbeelding.
 • Een titel.
 • Een inleiding.
 • Meerdere alinea’s.
 • Een call-to-action (CTA).

Hoe schrijf je de perfecte blogpost?

Al deze elementen zijn in, zekere mate, belangrijk voor zoekmachines. Laten we elk element daarom afzonder bekijken. Oftewel hoe je schrijf je die perfecte blog?

Hoe schrijf je de perfecte blogpost (LodiPlanting.com)

 1. Een prikkelende titel

Elke blogpost begint met een titel (H1).

Wil je dat bezoekers en potentiële klanten je blogpost lezen? Dan bedenk je best een prikkelende titel. Een titel die uitnodigt tot het lezen van je artikel.

Zonder prikkelende titel zal je artikel niet worden gelezen en kun je jouw potentiële klant niet aanzetten om iets te doen.

 1. Een geniale inleiding

De inleiding is een belangrijk onderdeel van elke blog. Dus ook voor de perfecte blogpost.

De inleiding geeft kort en bondig uitleg over wat je mag verwachten van het artikel. Idealiter staat het zoekwoord hier vooraan.

De inleiding (H4) mag uit maximaal 3 regels bestaan. Alle regels volgen elkaar op. Dit in tegenstelling tot de alinea’s uit een ideale blog.

 1. De perfecte alinea

In de eerste alinea van de ideale blog vertel je meer over het onderwerp. In dit geval heb ik ook het zoekwoord verwerkt in de subtitel (H2).

Minstens één van de alinea’s bevat idealiter het zoekwoord in de subtitel. Hier wordt nog steeds waarde aan gehecht door zoekmachines zoals Google.

Het verwerken van het zoekwoord in één van de subtitels is dus raadzaam. Het hoeft dus niet perse in de eerste alinea te zijn.

 1. Nog een alinea.

Afhankelijk van het onderwerp voeg je zoveel alinea’s toe als je zelf wenst. Hetzelfde geldt voor de lengte van een alinea.

Zelf houd ik van korte zinnen en alinea’s.

Korte alinea’s lezen namelijk eenvoudiger dan van die ellenlange verhalen zonder interpunctie of verandering van toon en waarbij je moeite moet doen om alles te begrijpen waar het over gaat. Punt bewezen denk ik?

Houdt bij het schrijven van de alinea’s in elk geval rekening dat ze vlot leesbaar zijn. Wissel alinea’s daarom af met tussentitels, afbeeldingen en/of andere elementen.

 1. Wat is de call-to-action (CTA)?

Een CTA heeft weinig te maken met het schrijven van een blogpost voor een zoekmachine. Niettemin bevat de perfecte blogpost een call-to-action.

Uiteindelijk schrijf je geen artikelen voor Google, maar voor je potentiële klanten (de bezoekers van je website). Je wil dat zij een zekere actie ondernemen.

Ik sluit mijn artikelen vaak af met:

Een betere freelancer worden? Schrijf je in voor de wekelijkse updates!

Dit doe ik omdat ik zoveel mogelijk mensen een betere freelancer wil laten worden. Dat is mijn belangrijkste call-to-action.

Afhankelijk van het onderwerp van mijn artikel durf ik ook wel eens een andere CTA te gebruiken. Voel je dus vrij om de CTA af te stemmen op je artikel.

De perfecte blogpost aan de achterkant

Al deze elementen hebben invloed op datgeen de bezoeker ziet.

Maar er zijn nog andere elementen belangrijk voor de vindbaarheid van jouw artikel in Google. Zaken die je via jouw content management systeem kunt beïnvloeden.

Hoe kies je het ideale Content Management Systeem (CMS) voor jouw website- (www.LodiPlanting.com)

Een aantal voorbeelden.

 • Kies een categorie: idealiter heb je max. 5 categorieën die ondersteunend werken voor je business en waar je regelmatig artikelen voor kunt schrijven.
 • Gebruik tags: goede tags zijn synoniemen of verwante woorden van het zoekwoord waarover je het artikel hebt geschreven.
 • Geef het artikel een metadescriptie: dit is het stukje tekst dat je in zoekmachines op voorhand kunt lezen. Zorg er dus voor dat je dit invult en de juiste verwachtingen schept door een korte introductie te geven.

De perfecte blogpost of de ideale pagina?

De 6 stappen zijn geschreven met de idee dat je zo de perfecte blogpost kunt schrijven. Maar je kunt ze ook gebruiken bij het schrijven van de pagina’s voor jouw freelance website.

In de afgelopen weken heb ik je uitgelegd hoe je zelf je eigen website kunt maken en welke pagina’s een typische website heeft.

 • Home
 • Over jou / ons / het product
 • Aanbod (diensten / producten)
 • Referenties / testimonials
 • Blog / nieuws
 • Contact

Deze typische pagina’s vormen een klassieke menustructuur.

Deze structuur helpt de bezoeker (potentiële klant) te navigeren op je website. Maar deze woorden vertellen niets specifieks bijvoorbeeld over jouw aanbod.

Dit terwijl je diensten of producten vaak wel de belangrijkste woorden zijn voor jouw business. Waarom zou je de pagina’s dan niet schrijven en in een submenu stoppen?

Voel je vrij om te experimenteren met het schrijven van de artikelen en pagina’s. Je feedback is hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

Ps. Ben je een (web)designer op zoek naar een WIN-WIN? Neem dan contact met me op. Ben je geen designer? Boek dan je koffieklets!

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.