Interview met succesvolle freelancer- Philippe Ruttens

Vragen stellen, luisteren naar anderen en de dialoog aangaan is voor mij een manier om iets te leren. Daarom stel ik telkens 6 vragen aan een succesvolle freelancer. Dit keer is het Philippe Ruttens.

1. Wie ben je en wat doe je?

Philippe Ruttens (LodiPlanting.com)Hallo, ik ben Philippe Ruttens. Na een carrière van 25 jaar als internationale B2B marketing & communications manager en consultant, ben ik nu meer focused op audit/strategie/planning, online, social & augmented B2B marketing (combinatie van pure consulting en automatisatie).

Ik help klanten, van KMOs tot grote bedrijven in de B2B en professional services sectoren, aan meer merkvisibiliteit, leads en conversies. Dit doe ik op drie manieren: 3+ maanden interim manager, korte freelance consulting sprints (10-20 dagen) met bepaalde doelstellingen/resultaten, en ook met de ontwikkeling van The LeadSquad, mijn nieuwe soon-to-be Augmented Marketing Officers start-up, samen met Sébastien Lenaerts.

Voor mij staan focus, energie en passie top of my list.

Mijn plan is om telkens binnen 1-2 maanden strategische impact te creeëren door een business-focused, no-bullshit aanpak.

De evolutie in AI, VR, big data, Human-to-Human marketing, blockchain etc. brengen een nieuwe dimensie voor marketeers met zich mee en het is onze taak om klanten te helpen om deze nieuwe realiteit te begrijpen. We hebben nu zo veel ongelooflijk tools, templates, workflows op onze beschikking om een sneller impact en groei te leveren.

2. Welke twijfels had je voordat je begon?

Mijn carrière spant 25 jaar. Zo heb ik in de GB, Australië en België voor blue chips zoals Accenture en E&Y gewerkt, maar evengoed voor KMOs. Ook ben ik reeds eerder 7 jaar freelancer geweest waar ik sinds september 2016 naar ben teruggekeerd.

Ik ben dus geen “millennial” meer, maar door de juiste mix van body, mind & soul gewoonten zoals Crossfit, yoga en Paleo, voel ik me zeker niet “oud”. Meer nog: ik zie alleen maar toegevoegde waarde als coach, entrepreneur en strategist. Onder andere dankzij mijn business maturiteit, kan ik perfect samen met agencies en andere freelancers werken (recrutering, coordinatie, plannen) en dat geeft me veel energie.

Twijfels gaan daarom meer over time management, de juiste focus kiezen ivm producten, klanten en segmenten, en de beloofde resultaten leveren (nooit evident).

3. Wat is op dit moment dé uitdaging?

De toekomstige visie, missie, focus en richting verder definieren is één. De set-up van back-end systemen, productontwikkeling en de juiste positionering zijn ook grootste uitdagingen momenteel.

Mijn focus ligt op een meer persoonlijke aanpak (human). Maar de uitdaging is: hoe kan ik mijn “pay per hour” diensten met producten/programmen en automatisatie combineren voor zowel mijn productiviteit als de impact voor klanten.

Dit is niet zo evident. Zeker in functie van de beschikbare tijd. Er is immers constant “learning”, testing & optimalisatie nodig. Maar ik voel veel voor een mix van interessante projecten, zowel als freelance consultant als start-up entrepreneur. Dit geeft me veel energie, creativiteit en nieuwe inzichten. 

4. Hoe kijk jij naar personal branding?

Dit speelt een heel belangrijke rol. Sowiezo is iemands persoonlijkheid, presence en reputatie de sleutel voor een freelancer. Maar de look & feel, campagnes en brand strategie moeten ook duidelijk tot uiting komen.

Bovenaan de lijst van activiteiten staat netwerken. Deze dienen zowel online als face-to-face te gebeuren. Zelfs met AI en digitale, blijven we in een people-to-people business en de beste logo gaat: “only go so far”. Ga de kamer uit, praat met mensen en creër opportuniteiten.

5. Wat doe je om jezelf te promoten / te vermarkten?

Netwerken op LinkedIn en in 1-1 meetings hebben mijn voorkeur. De laatste tijd komen hier ook vaker virtuele meetings op Zoom, Facetime of Whatsapp bijkijken, omdat ik zowel in Antwerpen als Lissabon mijn leven wil uitbouwen.

Ik heb net Frametales gebruikt om mijn brandverhaal en corporate identity te hernieuwen. Alle kanalen (website, social, business karten etc) zullen midden november gelanceerd zijn. Ik wil me ook meer als spreker profileren. Dus ben ik ook bezig met Speakersbase.com Watch this space ;)

6. Welke tip wil jij (startende) freelancers meegeven?

Mijn top 5 tips:

1- Be, feel, think, do. Alles binnen een duidelijke en energie-gevend “why”, missie en scope

2- De juiste focus, klanten, segment en positionering definieren

3- Uw product/package, systeem en business model ontwikkelen… met constant leren van de beste

4- Netwerken, netwerken, netwerken

5- Be real, authentiek, bold

Dit waren de antwoorden van de Philippe Ruttens. 
Bedankt Philippe voor jouw inzichten en antwoorden.

 

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang regelmatig praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]