Elke zichzelf respecterende freelancer moet een portfolio maken. In dit artikel leg ik uit hoe je een portfolio maakt en waarom het belangrijk is.
Wat is een portfolio?
Of je nu een freelance copywriter, fotograaf, of designer bent. Het hebben van een portfolio is enorm belangrijk voor creatieve freelancers.
Een portfolio is namelijk een verzameling van werken of verwezenlijkingen van een persoon of organisatie. Het laat je werk uit het verleden zien.
Maar ook voor niet-creatieve freelancers is het hebben van een portfolio belangrijk. Alleen is er geen enkele opdrachtgever die om jouw portfolio vraagt.
Zij vragen veel eerder achter jouw Curriculum Vitae (CV) of vragen om testimonials van vorige opdrachtgevers. Dit laat immers ook jouw werk uit het verleden zien.
Waarom is een portfolio belangrijk?
Maar dit verklaart nog niet waarom een portfolio maken belangrijk is.
Een portfolio is belangrijk omdat:
- Het laat zien wie jij bent en wat je passie en stijl is.
- Het laat zien wat jij kan betekenen voor een ander.
- Het beschrijft wat voor soort werk je graag doet en voor welke opdrachtgevers.
- Het is handige manier om met je in contact te komen.
āYour portfolio isnāt just a catalogue of past work; itās a clear definition of the work youāll get hired to do in the future.ā ā Paul Jarvis
Een portfolio laat dus niet alleen werk uit het verleden zien.
Een portfolio is misschien wel dƩ manier om jouw werk te pitchen bij potentiƫle klanten.
Potentiƫle klanten bekijken jouw werk, referenties of ervaringen en proberen zich in te beelden hoe jouw werk hun kan helpen.
In die zin is een portfolio dus ook een salesinstrument. Net zoals je website trouwens.
Vertel verhalen om klanten te overtuigen
Maar hoe kun je potentiƫle klanten overtuigen om met jouw samen te werken?
Je website moet potentiƫle klanten meenemen in een verhaal. Een verhaal waaruit blijkt dat jij de beste of perfecte persoon bent om hen te helpen.
Dit verhaal wordt niet alleen op een portfoliopagina vertelt, maar in feite moet je potentiƫle klanten en opdrachtgevers ƩƩn groot verhaal vertellen op je website.
Dat is de exact reden waarom een typische freelance website uit 6 paginaās bestaat.
Men komt op je homepagina terecht. Bijvoorbeeld via een kritisch artikel dat je hebt geschreven. Hiermee wordt de interesse gewekt om meer over jou te weten te komen.
Daardoor klikt men op de over jou pagina. Zo lezen geĆÆnteresseerden over de persoon achter de website en krijgt men een indruk waarom je de dingen doet die je doet.
Vervolgens klikt men door op de pagina met het aanbod. Je hebt immers hun interesse gewerkt om meer over jouw diensten of aanbod te weten te komen.
Als jouw product of dienst een mogelijk antwoord biedt op het probleem dat zij hebben, dan is de kans groot dat zij meer in detail willen lezen.
En zo komen we bij de portfolio- en referentiepagina uit.
Een portfolio maken. Hoe doe je dat?
Een portfoliopagina is iets anders dan een opsomming maken van al je werkervaring.
āYou need to draw a straight line from your services to the results people will achieve by hiring you.ā ā Paul Jarvis
Een portfolio moet die dingen laten zien waar je echt trots op bent, waar je warm van wordt en waar je graag meer van zou willen doen.
Potentiƫle opdrachtgevers en klanten willen weten of anderen soortgelijke problemen hebben gehad, hoe jij hen daar mee hebt geholpen en wat de resultaten waren.
Jouw portfolio moet daar een antwoord op bieden. Anders zullen potentiƫle klanten en opdrachtgevers jou nooit contacteren.
De vraag is dan: hoe bouw je een goed portfolio op?
Een goed portfolio maken bestaat uit een aantal stappen.
- Bepaal jouw ideale doelgroep/klant.
- Bied een structurele oplossing aan.
- Laat bewijs zien.
- Creƫer schaarste.
- Voorzie contactmogelijkheden.
Hieronder worden de stappen in detail uitgelegd.
-
Bepaal jouw ideale doelgroep/klant
Weet jij wie jouw ideale doelgroep/klant is?
Je portfolio pagina moet een specifieke doelgroep aanspreken. Als freelancer moet je jouw ideale klant kennen. Je kunt namelijk niet voor iedereen werken.
Hoe je jouw ideale klant vindt, hem bereikt en mee communiceert leer ik freelancers via de workshop āF*ck, ik ben een freelancerā.
-
Bied een structurele oplossing aan
Net zoals je een specifieke doelgroep aanspreekt, bied je idealiter ook een structurele oplossing aan voor een specifiek probleem waar jouw doelgroep mee kampt.
Je wil expert zijn binnen een specifieke niche en dat aan jouw denkt als (vul jouw eigen dienst of product in).
Voor mij betekent dit iets in de trant van:
āIk wilĀ 100.000Ā freelancersĀ leren hoe zij hunĀ personal brandingĀ kunnen versterken, zodat zijĀ 10kĀ euro per maand kunnen verdienen via hunĀ website.ā ā Lodi Planting
-
Laat bewijs zien
Aan de hand van referenties of een portfolio kun je credibiliteit opbouwen en anderen (via bewijs) overtuigen om met jou moeten samen werken.
Je hebt hier verschillende opties:
- Voeg testimonials toe van gelukkige klanten: quote, video-testimonials etc.).
- Voeg logos toe van bedrijven voor wie je hebt gewerkt en die je mag laten zien.
- Voeg complete project-cases toe.
- Wat was de briefing en het startpunt?
- Wat heb je precies gedaan voor je klant?
- Wat waren de resultaten?
- Optioneel: hoe lang heeft het project geduurd en wat heeft het gekost?
Als je geen enkele van bovenstaande opties kunt toepassen, dan moet je op een andere manier bewijs verzamelen waarmee je vertrouwen uitstraalt.
Er zijn in dat geval twee opties (maar worden het best gecombineerd):
- Bied je potentiƫle klanten een garantie
Een voorbeeld: als iemand niet blij is het met het resultaat, dan kun je op basis van specifieke condities afspreken dat de klant niets hoeft te betalen.
Een ander voorbeeld: als jij niet binnen de afgesproken tijd oplevert, dan krijgt de klant X of Y ter compensatie.
Beide voorbeelden tonen aan dat je werkelijk begaan bent met jouw klanten en dat jeĀ achter de kwaliteit staatĀ van je dienst of product.
- Doe aanĀ contentmarketing
Schrijf op regelmatige tijdstippen een artikel (zie volgende pagina) en schrijf over onderwerpen die aanleunen bij jouw product, dienst en dus expertise.
Probeer in deze artikelen zoveel mogelijk waarde weg te geven. Bijvoorbeeld via videotutorials of een e-boek. Zo laat je zien dat jij de expert ter zake bent.
-
Creƫer schaarste
Door schaarste creëren help je de geïnteresseerde met het maken van een beslissing.
Hoe vaak gebeurt het niet dat je laat verleiden door een goed getimede bericht in de trant van ā2 halen 1 betalenā of āenkel vandaagā.
Marketeers en salesexperts gebruiken deze technieken dagelijks. Waarom? Omdat ze werken. Dus waarom zou jij ook geen schaarste creƫren?
Vertel geĆÆnteresseerden dat je reeds veel werk hebt, maar dat je nog een aantal plekken in je agenda vrij hebt voor nieuwe klanten.
-
Voorzie contactmogelijkheden
Alles heeft als doel om de geĆÆnteresseerde te overtuigen om met jou samen te werken.
Geef snelle beslissers de mogelijkheid om direct een product of dienst te bestellen en voorzie voor de anderen meerdere contactmogelijkheden.
Denk bijvoorbeeld aan een contactformulier, het vermelden van een telefoonnummer en e-mailadres of jouw sociale media kanalen als je daar actief op bent.
Ik ben benieuwd naar jouw portfolio. Deel deze in de comments!
De komende dagen, weken of misschien wel maanden, ga ik werk maken van een goed portfolio. Houdt de pagina websites/shops in de gaten! ;-)
PS. Ken je iemand die een (nieuwe) website nodig heeft? Stuur deze e-mail (met mij in cc) naar hem/haar op en verdien 105 (?!) EUR als we gaan samenwerken.
[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]
[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!