6 vragen aan Sabine Van Meenen (Lodi Planting.com)

Vragen stellen, luisteren naar anderen en de dialoog aangaan is voor mij een manier om iets te leren. Daarom stel ik telkens 6 vragen aan een succesvolle freelancer. Dit keer is het Sabine Van Meenen.

1. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Sabine Van Meenen en ik begeleid als ondernemerscoach en FreedomStrategist gepassioneerde ondernemers vol vertrouwen naar het volgend niveau met hun bedrijf.

De shift van freelancer naar ondernemer waarin ze goed verdienen en voldoende vrijheid ervaren in hun ondernemerschap. Zo bouwen ze het leven uit dat zij het allerliefste willen leiden.

Voor elk is dit verschillend. De ene ondernemer wilt 4 dagen per week werken alleen, een ander volledig locatie-onafhankelijk met klein team. Belangrijk is dat jij volledig vanuit jouw eigenheid kunt ondernemen op een manier die helemaal bij je past.

2. Welke twijfels had je voordat je begon?

De financiële onzekerheid baarde me in 2004 toch kopzorgen (voordat ik startte). Dat moment was ik nog werkloos en ontving maandelijks 900 € vergoeding.

Dit bedrag moest ik opzeggen om de sprong te wagen van 900 € naar nul.

Bovendien hing er in die periode een zware lening boven ons hoofd, mijn man zijn werk stond op de helling en met 2 kleine kinderen denk je toch 2 keer na voor je zo’n beslissing neemt.

Het is en blijft belangrijk om rekening te houden met de context waarin je op dat moment vertoeft. Want ’s nachts liggen piekeren over je financiën geeft ontzettend veel stress en onrust.

En nadien besef ik dat angst zo’n slechte raadgever is. Want na een eerste week samenwerken met mijn eerste klant had ik die 900 € ruim binnen. Wekenlang gepieker door mijn innerlijke gremlins .

3. Wat is dé uitdaging op dit moment?

De allergrootste uitdaging was durven kiezen hoe ik het allerliefste wou ondernemen. En dat is megaspannend.

Uren heb ik in mijn auto doorgebracht in de file van Antwerpen tot Leuven en terug naar zee. Hierdoor zag ik mijn kinderen veel té weinig. En ik wou van thuisuit meer ondernemen.

In het begin ben je blij met elke klant en opdracht. En na ene tijdje voel je dat je van sommige klanten niet echt blij meer wordt. Loslaten van mensen en dingen die niet meer bij je passen is best eng. Dit geldt niet alleen voor klanten, ook samenwerkingen met freelancers stoppen, oudere diensten , oude spullen weggooien,….

In 2008 stopte ik een samenwerking met een klant die ontzettend veel energie zoog, ik was van dag op dag mijn grootste omzet kwijt. En toch zijn de meest spannendste beslissingen nadien de allerbeste ooit.

Prijssetting is ook best een hekel punt. In het begin werkte ik uurtjefactuurtje-model.

Op zich niets mis met dat model want zeker in het begin wil je ergens starten.

Na verloop van tijd was ik de bottleneck geworden van mijn eigen bedrijf.

Er zijn slechts 24 uren in één dag en je kunt niet meer uren werken. In drukke tijden was ik soms 6à7 dagen bezig voor klanten, zelfs ’s avonds. En ik was ooit begonnen omwille van de vrijheid. Pas toen ik een businescoach onder de arm nam en mijn businessmodel omgooide kwam mijn bedrijf meer in flow.

4. Hoe kijk jij naar personal branding?

Personal Branding of je OndernemersMerk vind ik ontzettend belangrijk.

Toen ik startte was ik daar niet zo mee bezig. Dit heeft me toch een paar jaar gekost om mijn OndernemersMerk te verhelderen. Het maakt ondernemen makkelijker. Jij kiest een specialiteit of doelgroep en je focust daarop. Ook de opleidingen die je verder wilt verfijnen kun je meer kiezen in functie van je merk.

Je Merk hoeft niet glashelder te zijn als je start. Je wilt vooral meer ervaring opdoen en voelen wat meer of minder bij je past en daarop focussen.

Doch om je duidelijker te onderscheiden is branding cruciaal.

Zelf werk ik op een erg praktische manier met klanten dit in combinatie online & live. Tevens volg ik mijn klanten persoonlijk op.

Alhoewel expertise niet meer de belangrijkste factor is kan ik 28 jaar ondernemerservaring voorleggen. Ik werk zeer intuîtief en sterk strategisch. Dit is voor mij de allerbeste combinatie om mooie resultaten te boeken. Je kunt alles bedacht hebben met je hoofd maar als je hart er niet inligt zit de energie er niet op, omgekeerd ook je hebt structuur en strategie nodig.

Vooral mijn persoonlijke aanpak maakt het grootste verschil in vergelijking met massacoaching daarom werk ik enkel met kleine groepjes.

Ik geloof dat in de toekomst personal branding nog belangrijker wordt want meer en meer mensen zullen hun eigen bedrijf opstarten. Dit is voelbaar in de voorlopers: Nederland en Amerika.

5. Wat doe jij om jezelf te promoten / te vermarkten?

Een website is -als je geen winkel of vast kantoor hebt- je etalage van diensten en producten. Zie: www.sabinevanmeenen.be

Sabine Van Meenen (LodiPlanting.com)

Je hoeft daarom je website niet af hebben om een eerste klant binnen te halen. Veel ondernemers denken dat eerst het perfecte logo, huisstijl, website er moet zijn om te starten. Ik had enkel een visitekaartje, lef en goesting. En ja ik stond met okselvijvers en zonder diploma voor mijn eerste klant die nota bene een burgerlijk ingenieur was die gedoctoreerd had.

Daarnaast is de kracht van social media niet weg te denken.

Zelf ben ik vooral actief op Linkedin en Facebook omdat mijn doelgroep daar zit. 1 keer iets posten per week werkt niet meer. Zorg dat je een strategisch contentplan hebt en de juiste vibe van je Merk uitstuurt met video’s, foto’s, tekst, quotes,…

Doch is social media erg vluchtig vandaar dat de opbouw van je mailinglijst cruciaal is voor het succes van je bedrijf.

6. Welke tip wil jij (startende) freelancers meegeven?

Durf je idee in de wereld te zetten, laat je niet tegenhouden door angsten of twijfels of anderen. Het zijn slechte raadgevers. En laat je omringen door mensen die verder staan dan jezelf een mentor, coach, businesspartner, buddy, ….ze geven inspiratie, een kritische blik en de schop-onder-je-kont zodat je vooruit komt.

Je eigen omgeving houd je vaak onbewust klein omdat ze niet willen dat je op je bek gaat.

Al kom ik uit een ondernemersfamilie, ze verklaarden me zot toen ik startte en ik dacht wat heb ik te verliezen….

Neem geïnspireerd actie want met blijven dromen over je idee gebeurt er bitter weinig.

Een vraag die ik me soms stel als ik voor een grote beslissing sta: Als ik op mijn sterfbed lig: Waar zou ik spijt van hebben?

Langs deze weg wens ik elke starter, freelancer, ondernemer alle moois toe op hun ondernemersweg !

Dit waren de antwoorden van Sabine Van Meenen
Dank je wel Sabine voor jouw geweldige inzichten.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke 2 weken praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]