The Future of Community

Lodi Planting Persoonlijke ontwikkeling Leave a Comment

The Future of Community is de titel van een blog van visionair Chris Brogan. Hij legt via een 6-tal punten uit wat de toekomst van communities zijn. Natuurlijk heb ik deze blog als community van voor naar achter en vice versa gelezen.

1. Community will be distributed

Chris zegt dat een community zich niet meer op één specifiek platform afspeelt en dat een community manager software voorhanden moet hebben om zijn mensen uit de community goed te kunnen managen over meerdere platformen (Twitter, Facebook, Linkedin, etc.) heen. Dit is alleen nuttig wanneer de community voldoende groot is. Bij IKKI werken we momenteel met een aantal full-time community managers die de verschillende platformen monitoren en voorzien van interessante content. Wanneer echter IKKI in België serieus gaat groeien zijn ook wij aangewezen op speciale software.

2. Community will be mobile

Alles wordt mobiel dus ook communities. De vraag is alleen hoe community managers hier mee om moeten gaan? Welke rol gaan zij spelen bij het ontwikkelen van software of applicaties? Hoe dit binnen IKKI ingevuld gaat worden is nog een raadsel en blijft nog geheim, maar het is duidelijk dat ook IKKI deze weg op moet gaan.

3. Community will require real loyalty

Een community gaat verder dan het verzamelen van e-mailadressen en hun dan dood spammen, zoals Chris ook aangeeft. Hier letten we bij IKKI ook heel erg op. We sturen eens per maand een nieuwsbrief uit naar diegene die hem wensen te ontvangen. Soms zal er een extra nieuwsbrief verschijnen met speciale mededelingen als ons eerste IKKI-event.

4. Community will be action-minded

Er is meer dan online fan zijn van iets. Het gaat erom dat er ook iets concreets uitrolt. Bij IKKI hebben we dat begrepen een voorbeeld hiervan is onder andere ons event waar freelancers zich kunnen ontmoeten. Een ander voorbeeld zijn onze administratieve diensten. Deze sturen namelijk ook aan op actie.

5. Community will be require identity-crossover

Er was een tijd dat mensen op elk platform opnieuw hun informatie moesten uploaden. Tegenwoordig log je in met je Google, Twitter of Facebook account en je hebt toegang tot veel platformen. Dit heeft er volgens Chris ook voor gezorgd dat niet alle informatie even relevant is op elk platform waar je op aanwezig bent. De instellingen zijn daarom idealiter per platform te regelen, zodat enkel de juiste en relevante informatie verschijnt. Bij IKKI maken we bijvoorbeeld gebruik van de Linkedin-importer. Dit is relevant omdat we een carrière community zijn voor freelancers met netwerkmogelijkheden.

6. Community will (must!) be even more two-way

Weten wat de gebruikers van de community echt bezig houdt kan alleen maar door tweerichtingsverkeer. Logisch toch? Wij bij IKKI hebben een hele grote groei gekend op zeer korte termijn waardoor het niet makkelijk was voor mij als community manager om naar iedereen te luisteren en te weten wat hun behoeften waren. Om dit proces te versnellen hebben we een enquête bedacht die ons meer inzicht moet geven in de richting die we met IKKI op moeten gaan. Daarnaast ontstaat er mijn inziens ook steeds meer dialoog op IKKI en tussen IKKI-leden. Which is the way to go!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *