Ulaan-Bataar en het nationaal natuurpark Terelj

Lodi Planting Reizen (Backpacker/Digital Nomad) Leave a Comment

Tuut, tuut, tuut, tuuuuuuut, het getoeter van de auto’s in Ulaan-Baatar (UB). UB is de hoofdstad van Mongolie wat bekend staat om hun nomadenfamilies. Deze stad doet deze traditie alle eer aan gezien het feit dat ze meer dan 200 keer is verschoven. Tot hier de feitjes. Ulaan-Baatar of UB zoals de locals zelf zeggen is een stad van contradicties.

Voorbeeld: arm en rijk

De Hummers, en zo rijden er zeker een 20-tal rond, staan geparkeerd zelf in elkaar gezette wagens. Qua wagens is het onderscheid tussen arm en rijk sowieso gezien er slechts een aantal een Europees merk rijden. Niettemin rijdt toch bijna iedereen een auto en dat met een inwonersaantal van 1,2 miljoen op ongeveer 100 vierkante kilometer.

Voorbeeld: de woningen

Een andere bijzondere contradictie of vergelijking zijn de geasfalteerde wegen versus de zandweggetjes en de gertenten met hun hekjes versus de nieuwbouw businesscenters.

Een laatste voorbeeld: de kledij

De mensen in heel Mongolie (alsook UB) lopen in zeer nette (Westerse) kledij rond. Dit geldt zelfs voor de mensen in de woestijn.

UB een stad met getoeter en rust tegelijkertijd

Persoonlijk zijn wij geen superfan van de Mongoolse hoofdstad en spenderen we de dagen gevarieerd. De ene dag spelen we Monopolie op onze gedeelde slaapkamer en de andere dag maken we een wandeling van meer dan 25 kilometer naar het Buddhapark. Dit is overigens de enige highlight van UB, bewijst ook alle nieuwbouw en werven rondom dit park. De wandeling was echter echt wel stoer. We hebben zowat de halve stad doorkruist op de terugweg. Op de heenweg liepen we om de stad heen en waren we zowaar in een oase van rust. Dit had in eerste instantie te maken met het terrein waar we over liepen wat op een verlaten kernplantage leek. In tweede instantie ook met de berg Bogd Kahn waar we overheen wandelden. Dit betekende dus geen toeterende auto’s omdat 1 seconden zouden moeten stilstaan.

WIJ zijn de zwakste, maar het eten is lekker!

Het toeterende van de auto’s heeft trouwens ook met de overstekende voetgangers te maken. Hier zijn we echt de zwakste weggebruikers terwijl de wet van de sterktste geldt. Maar ons hoor je zeker niet klagen (zelfs niet met de aanhoudende krampen van Lodi). We hebben zeker van UB genoten en hebben zelfs ons plekje voor het eten gevonden: de Noodle House. Hier hebben we al meermaals genoten van verschillende gerechten en dranken. Met superstip op 1: Tsuvian en voor Vie: Noodlesoup.

Het Nationaal Natuurpark Terelj

Daarnaast is UB ook het vertrekpunt van verschillende toeren die we hebben geboekt. Zo kon je al lezen dat we naar de Gobi woestijn zijn geweest en daarnaast zijn we ook nog naar het Nationaal Natuurpark van Terelj gereden. Hier hebben we een nacht en twee dagen verbleven. De dagen hebben we voornamelijk met wandelen besteed. Hoewel we ook al een soort van logische route door China hebben bepaald. Hier volgt natuurlijk meer over in een later stadium. Over China gesproken: veel websites zijn er geblokkeerd en we weten dus niet of we jullie, net zo makkelijk als in UB, op de hoogte kunnen houden.

Terelj deed ons veel denken aan de Belgische Ardennen met de heuvels en de bossen, al konden we de prachtige rotsen hier niet bijkaderen. Een week voordat wij naar Terelj gingen werd ons verteld dat het prachtig weer was en dat we zelfs onze korte broeken konden aandoen. Het tegenovergestelde bleek echter waarheid. De maand mei staat bekend in Mongolie om haar wisselachtige temperaturen. Toen wij in Terelj aankwamen mochten we ons thermisch ondergoed bovenhalen vanwege de koude en sneeuw. Dit maakte onze wandelingen wel een stuk spannender en meer bijzonder. Terelj was een goede afsluiter van ons Mongools avontuur, maar bovenal kijken we nu enorm uit naar hetgeen China ons gaat brengen.

Check onze foto’s van UB en het Nationaal Natuurpark van Terelj.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *