Van Bejing tot Shanghai

Lodi Planting Reizen (Backpacker/Digital Nomad) Leave a Comment

Met een hoger reistempo (om alle hoogtepunten van China te kunnen zien), minder internetcafe’s en meer dingen die we zien of doen wordt dit een verzamelblog van Beijing tot Shanghai.

Datong: een stinkende stad met prachtige grotten

We waren de laatste blog geeindigd dat we met de trein van Beijing naar Datong reisden om daar een aantal dingen te gaan bezichtigen. Datong bleek daarnaast ook uitermate geschikt als tussenstop voor onze reis richting Hong Kong. Daar moeten we immers binnen 30 dagen geraken zodat we tijdig onze tweede visum kunnen aanvragen. Datong bleek in realiteit een vieze stinkende stad te zijn (veel viezer dan Ulaan Baatar in Mongolie). Toegegeven de Yungan Caves waren prachtig. Dit zijn niet de grotten zoals wij die gewend zijn, maar daarom niet minder mooi. Het zijn open grotten met telkens meters hoge Buddha beelden afgewisseld met kleine uit rots gehakte beelden en verhalen. De Hanging Monestry zou het andere hoogtepunt van Datong moeten zijn. Een klooster dat aan een berg “hangt”. Dit zag er leuk uit, maar was veel kleiner dan verwacht en zoals het wordt verkocht aan de toerist.

Wutai Shan: onze eerste echte nare ervaringen!

Achteraf bleek dat er wel meer was verkocht dat niet de moeite bleek of zijn prijs in elk geval niet waard. Via CITS (een onafhankelijk reisbureau aanbevolen in de Lonely Planet) hadden we ons vervoer naar de grotten, de Hanging Monestry en Wutai Shan geboekt. Deze laatste is een van de 5 heilige bergen in China en het leek ons mooi om daar doorheen te wandelen voor een aantal dagen. Niets bleek minder waar. Ok, de bergketens waren mooi, maar een aantal nare ervaringen op rij bleek deze tussenstop/hoogtepunt te hebben verpest. Denk hierbij niet meteen aan het ergste, maar we voelden ons in het zak gezet (financieel gezien) en tegelijkertijd hebben we geleerd dat niets gratis is. Dit lijkt twee keer hetzelfde maar is het niet. Wutai Shan bleek echter wel een heilige berg te zijn met alle tempels gevuld met actieve monnikken. Een goede afsluiter van deze ketens en snel op weg naar Pingyao.

Pingyao: stadje met de mooiste stadsmuren

Pingyao is het enige dorpje/stadje met stadsmuren dat nog volledig intact is en laat ons zien hoe het er vroeger uitzag. Denk hierbij aan kleine smalle straatjes, een verdedigingsmuur met torens rondom en veel kleine winkeltjes, huisjes, enzovoorts. Hier voelden we ons echt op ons gemak. Wellicht heeft dit te maken met de toeristen die we weer zagen. De grootste reden zal echter het hostel zijn want dit was tiptop in orde. Ondanks het groeiend toerisme (ook hier) zijn ze hier minder opdringerig en betekent nee ook echt nee.

Xi’an: het Terracotta leger

Na Pingyao bracht de trein ons naar Xi’an. Xi’an is een provinciehoofdstad en de derde grootste stad in China. Xi’an zullen jullie misschien kennen van het Terracottaleger? Het Terracotta leger zijn meer dan 10.000 levensgrote beelden met allemaal andere gezichtsuitdrukkingen, kledij, haarsnit, enzovoorts. Geen enkel beeld is dus hetzelfde en dat maakt het bijzonder indrukwekkend. De idee dat deze beelden meer dan 3000 jaar oud zijn en pas in 1974 per toeval zijn ontdekt, maakt het nog meer waanzin. Daarnaast worden de hostels steeds leuker en gezelliger. In totaal zijn we hier 2 nachten gebleven.

Luoyang: waar Kungfu is geboren

Van Xi’an zijn we naar Louyang gegaan met de trein. Het treinreizen bevalt ons, los van de vieze Chinese gewoontes, goed. In Luoyang stopten we om naar de Shaolin tempel te gaan: de tempel waar Kungfu is geboren, maar zowel de Lonely Planet als mede backpackers (die er waren geweest) raden het ons af. Het is te duur voor hetgeen het eigenlijk is. In Luoyang, een stadje wat behalve het oude centrum verder niet echt veel te bieden had, hebben we het verder ook rustig aan gedaan.

Kaifeng: heerlijk rustig

Kaifeng zou moeten lijken op Pingyao, en volgens sommigen niet de moeite waard, en wat een leuk stadje was het! Kaifeng was zeer gemoedelijk, vriendelijk en nog minder opdringerig. Erg leuk en mooi om in rond te wandelen mede dankzij de vele meren. In Kaifeng zijn we 2 nachten gebleven om ‘s avonds met de nachttrein/slaaptrein naar Nanjing te reizen. Oja, Lodi heeft/had weer een kort koppie!

Nanjing: tussenstop naar Shanghai

Nanjing is een andere provinciehoofdstad niet van Shanghai (ons eerste eindstation in China). Het snelle reizen en slecht slapen begint zijn tol te eisen. De wallen worden groter, het humeur wordt geteisterd en de benen willen niet nog een dag gaan rondwandelen. Eerlijkheidshalve hebben we Nanjing ook gekozen om de lange treinreis te breken dus het mag ook even wat minder zijn. Hoewel minder, de 2de dag zijn we gewoon weer gaan wandelen door prachtige heuvels, bergen en bezochten we de Xaoling Tomb. Hier hebben we ook voor het eerst echte hele leuke contacten gehad met de andere backpackers. Met enkele van hen waren we ook gaan eten in de studentenbuurt. Een aanrader (afhankelijk van je keuze!).

Suzhou: klein Venetie

Suzhou wordt niet omschreven met klein Venetie, maar zo hebben we het wel ervaren met alle grachten, rivieren en andere wateren. Langs de waterkade heb je typische huisjes die een zeer mooie uitstraling hadden en het fototechnisch 1 maakten. Niet voor niets dat het vaak wordt gebruikt voor fotoshoots. Deze shoots hebben we meermaals met onze eigen ogen gezien. Hier hebben we ook echt China ervaren met de lokale markt. Kippen worden levend gefrituurd, ander gevolgte levend gepluimd en je hoeft jouw beestje maar aan te wijzen en het wordt geslacht (lees: op brutale wijze vermoord). Een unieke ervaring maar je zou er vegetarier van worden! Tot slot hebben we hier ook de Lingering Garden bezocht wat zich het best laat vergelijken met een Japanse tuin. Erg mooi en zeer rustgevend (zeker als je de andere blanke toerist wegdenkt).

Suzhou was de laatste tussenstop voor Shanghai en we zijn zeer blij dat we daar zijn gestopt. Een van de meest pitoreske stadjes dat we hebben aangedaan. Pingyao natuurlijk niet meegerekend!

Update voor de foto’s: in Hong Kong wordt er een tablet computer gekocht en dan kunnen we alle foto’s tot noch toe uploaden. Dat wordt een hoop kijkplezier! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *