Van HongKong naar Chengdu

Lodi Planting Reizen (Backpacker/Digital Nomad) Leave a Comment

Het Westerse Hong Kong ligt achter ons en we zijn begonnen aan ons tweede deel China. We hebben ons ingelezen en van andere backpackers vernomen dat het Zuiden van China nog veel mooier is dan het Noorden. Dat beloofd!

Nieuwe strategie!

Eerst en vooral moesten we Hong Kong verlaten en dat deden we via de metro tot en met Shenzen. Shenzen is een vieze stad en staat bekend om zijn hoge criminaliteit. Niet echt een plek dus waar we lang willen blijven. In totaal zijn we daar een halve dag geweest die we voornamelijk op het station hebben doorgebracht. Enerzijds omdat we moesten wachten op onze bus die ‘s avonds vertrok en anderzijds omdat de hele dag heel heftig regende. We hebben geleerd van het eerste deel om het rustiger aan te doen in termen van reizen. Om die reden hebben we drie grote plekken aangeduid die we als basis zullen gaan gebruiken.

Yangshou als basis

Yangshou was de eerste basis. Yangshou is een dorpje gelegen aan twee rivieren en is omringd met het Karstgebergte. Het Karstgebergte zijn allemaal afzonderlijke steile heuvels met veel bomen en bossen verdeeld over een zeer groot gebied in China. Dit betekent dat overal waar je kijkt je deze bergen ziet. Dit behoort samen met de Chinese Muur echt wel tot de beste uitzichten.

Yangshou is prachtig!

Yangshou heeft naast het Karstgebergte nog veel meer te bieden. De troef die wij hebben uitgespeeld, samen met een drietal andere backpackers, waren de rijstvelden waar we doorheen zijn gefietst. Heerlijk een dag in de buitenlucht fietsen in goed gezelschap en prachtige “scenery”! Dit is een van de beste activiteiten die we tot noch toe hebben gedaan.

Lijang, een goede optie of niet?

Na Yangshou wilden we in 1 keer doorreizen naar Lijang zo’n 1000 kilometer naar het Westen, maar dat bleek niet te kunnen. Noch met een ticket noch binnen een dag. Daar kwam nog bovenop dat er een Chinese vakantie tussenkwam wat voor volgeboekte treinen en bussen zorgde. De gastheer en gastvrouw van ons hostel in Yangshou, wat overigens het beste hostel o.a. qua vriendelijkheid is, raden ons daarom aan eerst in Dali te stoppen.

De reis naar Lijang

Om daar te geraken moesten we eerst 18 uur met de trein van Guilin (vlakbij Yangshou) naar Kunming reizen. In Kunming zouden we dan 12 uur rond kunnen lopen om dan wederom een nachttrein te nemen voor een rit van 10 uur naar Dali. Zo is ook gebleken met als gevolg dat we helemaal gaar en gebakken in Dali aankwamen. Wat absoluut nog het vermelden waard is, en tevens een mooi voorbeeld is van de vriendelijkheid, is dat de gastheer met zijn eigen kredietkaart onze treinticketten heeft voorgeschoten. Waar kom je dat nog tegen?

Dali, een mooie oude stad!

Dali vonden wij een zeer leuk, aangenaam en mooi stadje. Het deed ons erg aan Pingyao denken, maar dan met veel meer toeristische (lees: westerse tentjes) boetieken. Qua highlights had Dali ook veel te bieden: elektrische scooter rijden, een berg beklimmen, een theeplantage, een groot meer, typische markten en vooral een oude binnenstad. Helaas hebben we niet al onze plannen hier kunnen uitvoeren vanwege de aanhoudende regen. Helaas pindakaas.

De Tiger Leaping Gorge

Met de leuke tussenstop zijn we dan toch in Lijang aangekomen. Lijang is een backpackers dorp en dat is met een reden! Nabij Lijang ligt het alom gekende Tiger Leaping Gorge. Dit zijn prachtige bergketens met hoogtes tot en met 3000 meter die het woelige water volgen. De Tiger Leaping Gorge is bij backpackers gekend vanwege de twee tot vierdaagse hiking die je er kunt doen. Wat een slopende tocht was ons dat zeg: over twee dagen meer dan 10 uur gewandeld, een afstand van ongeveer 14 kilometer en met een hoogteverschil van 2767 meter. Los van het slopende was het vooral een zeer belonende tocht geweest. Het uitzicht was fenomenaal! Bekijk de vele foto’s er maar op na.

En weer verder….

Lijang is verder een authentiek dorp met toeristische winkeltjes. Dit klinkt tegenstrijdig, maar het authentieke vind je vooral terug in de huisjes. Een mooi dorpje, maar twee dagen waren meer dan genoeg. Via een vlucht van een uur (we moesten wel omdat het openbaar vervoer er 5 dagen over deed) zijn we in Chengdu aangekomen. Dit is onze laatste echte Chinese stad/plek die we normaal gezien in China gaan aandoen. We zijn benieuwd.

Chengdu here we come!

Met terugwerkende kracht kijken we met gemengde gevoelens naar Chengdu, maar dit heeft weinig met Chengdu zelf te maken, want in Chengdu leven er pandaberen! Dit guitige beestjes zijn echt fantastisch en veel actiever dan verwacht. Kennen jullie de sneezing panda op Youtube? Die komt uit het park wat wij hebben bezocht!

De gemengde gevoelens komen echter voort van hetgeen we een eerste echte rotweek mogen noemen. Dit komt voornamelijk omdat dingen niet liepen zoals ze zouden moeten of omdat onze lichamen het niet meer aankonden. Allereerst waren er de problemen met het boeken van de vlucht naar Zuid-Korea die na twee en een halve dag, veel hoofdpijn en zorgen eindelijk van de baan waren.

Vervolgens gingen we naar twee nationale parken ongeveer 10 uur rijden van Chengdu. Deze parken waren prachtig, maar Lodi had zeer veel last van zijn onderbuik. Precies alsof alle stress van de dagen ervoor er uitkwam en via een onnatuurlijke weg. Daarbovenop bleek de tour, die we hadden geboekt voor de 4 dagen, erg Chinees te zijn. Dit betekent dat je elke dag een paar uur kwijt bent aan winkelen. Een Chinees koopt daadwerkelijk alles als er maar een goed Chinees verhaal aan vasthangt!

Eenmaal terug in Chengdu bleken onze zorgen nog niet over: de buikpijn bleef aanhouden en onderweg naar het vliegveld werd Valerie ook onwel. Op aanraden van de dokter op de luchthaven vlogen we beter niet en werden we per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Gelukkig bleek het te gaan om oververmoeidheid, maar met schrikwekkende symptomen. Het hele boeken van vliegtuigticketten kon daarna ook weer opnieuw beginnen. Het is bijzonder makkelijk om binnen China te vliegen, maar om uit Chengdu te geraken is het heel wat moeilijker (zoniet onmogelijk!).

Met deze wrange nasmaak komt er een einde aan bijna twee maanden China. We hebben hier een zeer mooie tijd gehad, bewijzen ook de foto’s, maar we zijn blij dat we door mogen vliegen naar onze nieuwe bestemming: Zuid-Korea. Here we come!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *