Work Hard Play Hard (www.lodiplanting.com)

Op menig arm staat Work Hard Play Hard getatoeëerd. Het hebben van een tatoeage is stoer en past net als de boodschap in deze tijd. Maar hoe langer ik er over nadenk, hoe fouter ik de boodschap vind. Laat het me uitleggen.

Work Hard Play Hard(er)

Een veelvoorkomend gezegde luidt: Work Hard Play Hard(er). Dit is vaak de leuze van nieuwe generaties die alles hebben wat ze nodig hebben. Tegelijkertijd willen zij meestal meer, sneller en beter.

Drugsgebruik

In 2008 heb ik in Australië gewoond en gewerkt. Ik werkte daar als headhunter. Hier werd ik voor de eerste keer met Work Hard Play Hard geconfronteerd. Het beeld dat je misschien hebt over headhunters, en andere stressvolle beroepen waar veel geld in om gaat, die uren kloppen en drugs gebruiken kloppen. Hoewel ik altijd van de drugs ben gebleven omarmde ik wel de filosofie.

Het was ook mijn filosofie

In zekere zin is de filosofie de basis geweest voor hoe ik nu in het leven sta. Zo doe ik elke dag datgene wat ik het liefste doe én daar verdien ik geld mee. Toch sta ik niet meer achter de directe boodschap Work Hard Play Hard. Er hangen te veel negatieve zaken rond. Zaken die niet stroken met plezier, geluk en liefde.

[x_prompt type=”left” title=”Nog geen freelancer?” message=”Schrijf je in voor een reeks van gratis e-mails en oefeningen. Ik leg je uit hoe je in 3 stappen geld kunt verdienen met datgene wat je het liefste doet. Wil jij dit ook?” button_text=”Word freelancer en verdien geld in 3 stappen!” button_icon=”envelope-o” href=”http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

Blijf weg van de rush

Om plezier, geluk en liefde te ervaren mag je niet continu in een rush zitten. De rush die wordt gecreëerd door het harde werken. De rush die extra wordt versterkt op de momenten dat je niet moet worden. Om liefde, geluk en plezier te ervaren moet je in het nu zitten. Dat is ook één van de redenen waarom ik wil leren mediteren.

De gevolgen van de rush

Mensen die leven volgens de leuze Work Hard Play Hard werken het hele jaar de voeten onder hun lijf. Hierdoor zijn zij meer vatbaar voor andere hedendaagse symptomen zoals stress en burn-out. De mogelijke gevolgen zijn gekend.

De rush in ontspannende momenten

Maar ook op de momenten dat men niet moet werken is er geen ontspanning. Men heeft dan het gevoel dat men het meeste uit de vakantie moet halen. Play Hard(er) uit zich daarom vaak in extreme feestjes, verre reizen en tal van andere extravagante, meestal technologische, hebbedingetjes of de meest prachtige tatoeages. Hier loeren ook weer een aantal gevaren om de hoek.

De rush in ontspannende momenten (LodiPlanting.com)

Leven om gezien te worden

Door het gebrek aan rust en focus op het nu verliezen mensen zich in hun werk en ontspanning. De huidige samenleving met hun sociale media versterken dit. Je ziet de meest gekke vakantiefoto’s voorbij komen, je leest de leukste statusupdates en je hoort de bedragen die soms worden verdiend in een maand tijd. Het is daarom niet gek dat mensen hetzelfde willen nastreven.

Wie ben ik om dit te zeggen?

Hier zit ik dan, typend in een Portugese koffiebar, kijkend naar de foto’s van mijn weekend in München (Oktoberfest) en aan het bedenken welke landen ik wil aandoen om te overwinteren in Zuid-Amerika. Wie ben ik dan om te zeggen dat de boodschap Work Hard Play fout is?

Succes komt niet aanwaaien

Misschien ben ik net daarom de juiste persoon. Ik werk al ruim 9 jaar aan het plan om reizen en werken te combineren. Deze levensstijl, en in sommige mensen hun ogen succes, is niet komen aanwaaien. Het is iets waar ik lang genoeg en hard voor heb gewerkt. Iets wat veel mensen niet zien of weten. Ik schreef hier een blog over.

De ijsberg Illusie

Mag het niet slecht gaan?

Dat is de andere kant van de medaille. Het is veel leuker om leuke, positieve en soms opschepperige berichten te delen. Dat laat zien hoe geweldig je het wel niet hebt. In realiteit is dat natuurlijk niet altijd zo. Het kan niet altijd goed met iemand gaan. Alleen wordt daar zelden over gesproken. Alsof dat niet mag. Ook daar schreef ik een blog over.

Work Smart Live Smarter

Dit gezegd zijnde: wat is het alternatief voor Work Hard Play Hard? Zelf voel ik wel iets voor Work Smart, Live Smarter. Hard werken is namelijk iets voor domme mensen. Mensen die niet weten hoe zij slim moeten werken. Maar wat is slim werken? Of hoe je dat?

De Pomodoro techniek

Chris Winfield heeft een manier gevonden om slimmer te werken. Hij gebruikt hiervoor de Pomodoro techniek. Een techniek die we met de Mastermind groep ook aan het testen zijn.

Concreet betekent dit dat je 25 minuten aan één taak werkt en dan 5 minuten pauzeert. Deze techniek is gebaseerd op vier principes:

  • Werk met tijd, niet tegen de tijd: ervaar tijd niet als je vijand.
  • Elimineer overwerken: neem regelmatig korte pauzes.
  • Voorkom afleidingen: zet je gsm uit en blokkeer bepaalde websites.
  • Creëer een betere work/life balans: geniet van je vrije tijd.

Wat ik mooi vind om te lezen is dat Chris veel onderzoek heeft gedaan om zijn favoriete, ideale en meest productieve manier van werken te vinden. De Pomodoro techniek is een onderdeel van zijn methode. Chris werkt zo’n 40 Pomodoros per week af. Oftewel hij werkt 1.000 minuten per week werkt. Zo’n 16,7 uur.

Hoe ik probeer “smarter” te werken

Zelf heb ik ook allerlei boeken gelezen, workshops gevolgd en artikelen gelezen om mijn ideale manier van werken te vinden.

Elke zondag maak ik mijn weekplanning op. Hiervoor bereken ik mijn beschikbare tijd, bekijk ik mijn afspraken in mijn agenda en plan ik voor de resterende tijd taken in. Dit heb ik allemaal in de workshop van Johan D’Haeseleer geleerd (aanrader!).

Al mijn taken zijn berekend op ongeveer ’15 werken en staan in een digitale (online en offline beschikbare) todo-lijst (Todoist). Zo kan ik in een vrij moment snel nog een taak afronden. Om mijn tijd te managen en mijn Pomodoros te timen, gebruik ik (al een tijdje) een digitale eierwekker. Alleen gebruik ik de techniek nog niet consequent genoeg. Daarom dat ik ook blij ben met het experiment.

Het is ook slim om op een gestructureerde manier je kantoor in te richten. Alleen ik heb geen vast kantoor. Mijn kantoor, meestal een koffiebar, bestaat uit mijn MacBook Air (binnenkort met een Roost laptop stand), een noise-cancelling headphone en een draadloze muis.

Maar het belangrijkste wat ik het afgelopen jaar heb geleerd als Digital Nomad is dat langzaam reizen (slow travel) veel waardevoller is als de toerist uithangen. Natuurlijk doe ik ook toeristische activiteiten, maar ik neem hier nu veel meer de tijd voor. Zo leer ik een plek echt kennen, maak ik vrienden en (ook niet onbelangrijk) kan ik mijn werk beter managen.

Ik ben benieuwd naar jouw manier om slimmer te werken. Ook wil ik graag weten hoe jij naar Work Hard Play Hard kijkt. Deel je mening.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

[x_author title=”Over Lodi Planting”]

[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.