Zuid-Korea

Lodi Planting Reizen (Backpacker/Digital Nomad) Leave a Comment

Met een kleine vertraging (kort ziekenhuisbezoek van Valerie; ik hoop (net als jullie) dat Valerie er geen gewoonte van maakt om in elk land het ziekenhuis te willen bezoeken. ) kwamen we eindelijk in Seoul, Zuid-Korea aan. Toegegeven China is een prachtig land maar met vieze gewoontes. Dus het propere, Engelsprekende, vriendelijke en bovenal toegankelijke Seoul was meteen bullseye!

Seoul is een wereldstad!

Seoul is een zeer aangename ( heel westers getinte) stad om in te vertoeven en heeft haast meer koffiebars dan Antwerpen. Jong en oud zijn dol op allerlei soorten koffie. Wij verbleven in de studentenbuurt met veel eetgelegenheden (waaronder Spaanse tapas) en ambiance. Daarnaast is het openbaar vervoer tiptop geregeld en brengt je consequent van a naar b. Het is alleen moeilijk zeggen wat a en wat b is. Seoul kent duidelijk minder bezienswaardigheden dan Beijing, maar dat heeft onze pret zeker niet gedrukt. Zo zijn we naar een aantal paleizen gegaan, hebben we de berg (Namsan) beklommen waarop de N Seoul toren is gelegen (de N is geen typefout) en zagen we typische Koreaanse huisjes (hanok) uit de jaren ‘stillekes’.

De absolute trekpleister was echter DMZ waar de koude oorlog tussen Noord en Zuid nog echt actief is. Via een verrekijker kon je de vrije militaire zone bezichtigen wat onwerkelijk aanvoelde. Ook de looptunnels (voor kleine Koreaantjes gemaakt) waren indrukwekkend!

Een ander hoogtepunt in Seoul is het eten. Dit is werkelijk fantastisch en smaakt bijzonder goed na al het Cinese eten. Typische gerechten zijn bimibap en kimchi. Het eerste is gebakken rijst met groenten in een hele hete pan klaargemaakt. Het tweede zijn bijgerechtjes die je altijd en overal bijkrijgt plus zeer pittig zijn gekruid. Niet echt ons ding die Kimchi! Daarnaast vind je in Seoul ook veel Westers eten, of alleszins herkenbaar eten, zoals tapas. Toen we dit Spaanse restaurant zagen en vooral roken moesten we eraan geloven. helaas veel te duur betaalde tapas voor de hoeveelheid die we kregen, maar qua smaken zat het OK denken we Ana en Bertrand 😉

Seoraksan Nationaal Park in Sokcho

Na Seoul, wat dus echt een wereldstad was, werd het tijd om weer echt iets actiefs te gaan doen: hiken in het nationaal natuurpark Seoraksan. Dit prachtige natuurpark ligt aan de oostkust van Zuid-Korea vlakbij het plaatsje Sokcho (wat ons heel hard aan choco deed denken: dat zou nog eens lekker zijn!). We hadden daar geluk met het weer zodat de beproeving van de zeer steile bergtop goed (Ulsan Bawi) verliep. Iets wat trouwens jong en oud doet. De foto’s hebben iets zeer mysterieus met de wolken aan de top! Check ook de foto’s van de eekhoorntjes die uit onze handen eten: echt leuk!

Het penispark van Samcheok

Samcheok was onze volgende plezante tussenstop. Samcheok zelf hebben we niet gezien, maar het vrouwelijk gezelschap van deze reis wilde dolgraag naar het penispark Haesingang. Een park, gelegen aan de kust, vol met stijve penis sculpturen. Het meest vreemde waren drie Koreaanse mannen afgebeeld als standbeeld die een enorm dikke en blote lul uit hun broek hadden hangen. Echt onkoreaans als je het ons vraagt! Het aangename in Samcheok was dat we voor het eerst hebben gecouchsurfed. Een enorme besparing op ons dagbudget (wat er in Korea echt doorheen vliegt!).

Couchsurfing succes!

Na de lullen in Samcheok gingen we met een veel te dure bus naar Andong. Deze busrit met overstap van 4 uur bracht ons bij ons tweede Couchsurfing adres. Niet dat we de sightseeing plekken in Zuid-Korea nu laten afhangen van de couchsurfing hosts, maar het is echt wel fijn om de kost van accomodatie te kunnen drukken. Hier slapen we zelfs graag twee nachten op de keiharde, maar wel verwamde vloer van een eenpersoons appartement. Gelukkig was de echte reden waarom we naar Andong waren gekomen de moeite waard. Hahoe Folk Village is een Koreaans dorp dat nog leeft volgens oude tradities in typische woningen. Het toppunt van dit dorp was de 600 jaar oude boom waar je een wens in kon hangen!

Gyeongju een mooie oude stad

Na de harde grond verlangden we naar meer luxe. In Gyeongju, de volgende bestemming, boekten we daarom een hotelkamer. Deze hotelkamer bleek echter een echte Bed and Breakfast te zijn in Hanok stijl. Dat is typisch op zijn Koreaans (je raad het al!) waar je op de grond slaapt. Eigenlijk op een zeer dun matrasje/deken. Tegen de ervaring kan echter geen slaaptekort tegenop. Het is namelijk echt een superplek wat ons heeft doen besluiten om de eerste dag lekker helemaal niets te doen behalve spelletjes op de Ipad, een blogje schrijven en wat uitpluiswerk. Na de rustdag hadden we weer vernieuwde energie om te gaan sightseeingen.

Boseong is goed voor groene thee!

Gyeongju ligt in het zuidoosten van Zuid-Korea, maar onze volgende bestemming -Boseong- lag in het Zuid-Westen. Gelukkig is Korea niet zo groot als China want anders waren we er twee dagen mee verloren in plaats van de halve dag nu. We wilden echter absoluut naar Boseong vanwege de groene theeplantages. De rijstvelden in China hadden we immers ook bezocht. Thee wordt op een soortgelijke manier geoogst, maar wisten jullie dat groene thee aan kleine boompjes hing? En dat groene thee ijs bijzonder lekker en verfrissend is? De foto’s van deze uitstap vinden wij echt zeer mooi!

Wando als tussenstop

Na Boseong stond de tussenstop Wando op het programma. Wando is een klein stadje aan de zee waarvan de ferry naar Jeju Island, het Koreaanse Hawai, vertrekt. Veel meer dan aankomen, eten van een pizza (nog eens aankomen LOL!) en slapen hebben we daar ook niet gedaan.

Het Koreaanse Hawaï

De volgende dag mochten we namelijk vroeg opstaan en met de ferry naar het zogenaamde Hawaï. Nu zijn wij nooit op Hawaï geweest, maar we hebben er in elk geval andere ideeën bij. Niet dat Jeju Island slecht was. Integendeel we hebben er juist heel erg van genoten! Vooral Seogwipo vonden we echt een leuk havenstadje met tal van bezienswaardigheden. Wij kozen echter voor een meer rustige aanpak met een uitstap naar de zee. Zo hebben we na 3 maanden reizen eindelijk in de zee gezwommen. Niet gek als je bedenkt dat het +35 graden is elke dag! Bakken in ons eigen zweet noemen we dat! De rest van onze drie dagen hadden we ook heel rustig aan gedaan. Voornamelijk om budgettaire redenen. Korea is geen goedkoop land om doorheen te reizen en op deze manier konden we onze uitgaven hier drukken.

Wij hebben Korea echt als een zeer gastvrij land ervaren met zeer vriendelijke mensen. Of ze ons nu de weg wezen of ons brachten waar we moesten zijn, iedereen deed dit met een glimlach! Korea heeft een beetje ons hart gestolen, maar aan alle goede dingen komt een einde…

Japan here we come!

Met een vlucht van een uur (zowat enige mogelijkheid) vlogen we van Jeju-si, de grootste stad op het eiland, naar Busan. Busan is een grote havenstad en tevens de tweede stad in Korea na Seoul. Met inkomende internationale vluchten, maar vooral vertrekkende en inkomende boten naar Japan is Busan een makkelijke toegangspoort. Drie maal raden waar wij van Busan heen gaan?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *