Hoe kies je het ideale Content Management Systeem (CMS) voor jouw website- (www.LodiPlanting.com)

Een Content Management Systeem is een cruciaal element voor elke blog en website. In dit artikel leer je wat een Content Management Systeem is en hoe je het ideale platform voor jouw website kiest.

Wat is een Content Management Systeem (CMS)?

Iedereen die zelf een blog wil starten of die zelf een website wil bouwen en weinig technische kennis heeft, maakt gebruikt van een Content Management Systeem. Dit is de eerste stap bij het maken van je eigen website.

In feite kun je een CMS voorstellen als een platform, maar een Content Management Systeem wordt door Wikipedia gedefinieerd als een software toepassing.

Het een toepassing waarmee je zelf, zonder technische kennis en op eenvoudige wijze, vaak zelfs gratis, content kunnen toevoegen aan jouw website of blog.

De verschillende soorten systemen

Er bestaan heel veel bekende en minder bekende Content Management Systemen.

De drie bekendste zijn Joomla, Drupal en WordPress. Alternatieven voor deze drie zijn Blogger (van Google) en Tumblr.

Elke Content Management Systeem heeft zijn voor- en nadelen. Daarnaast heeft elke programmeur, (web)specialist en designer zijn of haar eigen favoriete CMS.

Laat ons eens kijken naar de drie bekendste Content Management Systemen. Voor een compleet overzicht van deze drie CMS-en raad ik je dit artikel aan.

1. Joomla

Joomla is een goed Content Management Systeem voor mensen die een blog, een forum of een webwinkel willen maken.

Joomla (LodiPlanting.com)

Het grootste nadeel is echter dat er weinig extra’s voorhanden zijn. Zo ben je dus redelijk beperkt in functionaliteiten en design opties.

2. Drupal

De populariteit van het Belgische Drupal is door de jaren heen gestegen en wordt vooral gebruikt door grotere bedrijven en dito websites.

Drupal (LodiPlanting.com)

De reden hiervoor is simpel: Drupal is niet eenvoudig om te gebruiken zonder technische kennis. Dat is de belangrijkste reden waarom wij Drupal afraden.

3. WordPress

WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem. Vanuit onze expertise bevelen wij alleen daarom al WordPress aan.

WordPress (LodiPlanting.com)

Maar er zijn ook nog andere redenen:

  • WordPress is gratis te gebruiken.
  • WordPress is eenvoudig te gebruiken.
  • WordPress is een veilig en robuust systeem.
  • WordPress wordt continu verbetert.
  • WordPress wordt door heel veel mensen gebruikt (al is “meelopen” nooit een reden natuurlijk!).
  • WordPress is extreem flexibel qua mogelijkheden.
  • WordPress is zoekmachinevriendelijk.

Als je voor WordPress kiest, dan kun je uit twee opties kiezen:

1. WordPress.com – in dit geval host WordPress jouw website.

Dit betekent dat WordPress ervoor zorgt dat jouw website zichtbaar is voor het grote publiek (cfr. bezoekers). Ook zorgen zij voor het onderhoud.

Je kunt je eigen domeinnaam (bijvoorbeeld: jouwnaam.com) linken aan een wordpress.com blog. Anders ziet jouw URL er zo uit: jouwnaam.wordpress.com.

WordPress.com is in essentie volledig gratis. Maar als je specialere dingen wilt, dan moet je hier (flink) voor betalen.

Deze optie is ideaal voor mensen:

  • die hun website niet zelf willen onderhouden of updaten (en daar geen geld voor willen uitgeven).
  • die niet van plan zijn om geld te verdienen met hun website (dus uitgesloten voor freelancers, ondernemers en zelfstandigen).
  • die hun website van een simpele lay-out (design) willen voorzien (er bestaan weinig (gratis) alternatieven.

2. WordPress.org – in dit geval host je zelf jouw eigen website.

Dit betekent dat je zelf 100% controle hebt over je eigen website. Je kan jouw website precies zo maken zoals je zelf wilt en je hebt je eigen domeinnaam.

Daarnaast heb je veel gratis plug-ins en thema’s die je kunt gebruiken. Extra features of premium versies zijn net zoals bij een wordpress.com betalend.

Maar kiezen voor deze optie betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor de hosting. Dit kan overweldigend zijn voor freelancers zonder technische kennis.

Het enige wat je betaalt is hosting (ook als je zelf doet), het onderhoud van je website (managed hosting is een absolute aanrader) en je domeinnaam.

Al zijn deze kosten een kleinigheidje in vergelijking met de vrijheid die je hebt met een WordPress.org website.

Ook WordPress.org is in essentie dus volledig gratis. Wij raden onze klanten daarom altijd een WordPress.org website aan.

Een CMS versus op maat gemaakt

Dankzij de komst van Content Management Systemen kun je tegenwoordig vrijwel gratis een website maken.

Dit in tegenstelling tot vroeger waar je al snel heel veel geld kwijt was voor het maken van een website. Dit komt doordat de programmeur veel minder code moet schrijven.

In 9 van de 10 gevallen raden wij onze klanten aan om te kiezen voor een CMS al dan niet aangevuld met eigen code of een script.

In een enkele geval bevelen wij een volledig op maat gemaakte website aan. Maar dit doen we alleen als de wensen van de klant uitzonderlijk zijn.

Het grootste voordeel van een op maat gemaakte website is dat je een 100% unieke website krijgt. Het grootste nadeel is dat je “vasthangt” aan 1 persoon of bedrijf.

Het volledig op maat laten maken van een website brengt ook een kostenplaatje met zich mee. Freelancers of starters zijn meestal goed af met een WordPress website.

Dit was een hoofdstuk uit de handleiding: hoe maak je een website in 1 uur zonder technische kennis

Heb je geen zin of tijd om je eigen website te maken? Laat ons je helpen. Wij bouwen professionele en winstgevende websites in WordPress vanaf 999 EUR.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.