Dilemma- werken voor je geld versus werken voor je energie (www.LodiPlanting.com)

Werken voor je geld VS werken voor je energie: een dilemma! Hoe vaak doe jij als freelancer iets tegen je zin? En hoe vaak omdat het geld opbrengt? In dit artikel krijg je de uitleg hoe ik met dilemma omga.

De perfecte dag of ideale week

Als je kijkt naar je ideale week of perfecte dag, dan staan hier dingen als je appartement poetsen, de boekhouding of telefonische prospectie niet op. Dit betekent overigens niet dat deze taken niet gedaan moeten worden. Je zult altijd dingen tegen je zin moeten doen. Dat is het leven. Veel mensen blijven deze dingen echter doen en vaak maken deze taken meer dan 50% uit van alle taken.

Het dilemma: werken voor je geld VS werken voor je energie

De afgelopen weken heb ik urenlang lopen nadenken over dit dilemma. Begrijp me niet verkeerd: ik doe mijn werk graag. Maar tegelijkertijd bots ik op het relatieve begrip van tijd. Er zitten slechts 24 uren in een dag. Hoe besteed ik deze op een zo’n nuttig mogelijke manier? Voor mij betekent dit voldoende tijd over houden voor ontspannende en niet werk-gerelateerde taken. In andere woorden hoe verdien ik zoveel geld in zo min mogelijk tijd?

Het dilemma in de praktijk

Het aannemen van een interimopdracht kan hierbij helpen. In dit geval is de opdracht het probleem en oplossing tegelijkertijd. Ik heb een superleuke interimopdracht afgerond. Deze opdracht had ik aangenomen omdat ze in lijn lag met mijn expertise en ik hier op relatief korte tijd veel geld kon verdienen. Het enige nadeel (los van het feit dat ik kantooruren had) was dat ik minder tijd over hield om aan andere eigen- en klantenprojecten te werken. Net op het moment dat ik een geweldig nieuw idee heb. Tromgeroffel!

Dingen doen omdat ze moeten

Het dilemma van werken voor je geld versus voor je energie is wellicht een overdreven titel in mijn geval, maar voor velen is dit de harde realiteit. Dat is zonde. Eens te meer omdat je zo botst op het moeten van taken en projecten omdat het geld opbrengt of omdat de taken staan ingepland. Maar waarom? Er bestaan nog genoeg manieren om die dingen niet (zelf) te moeten doen?

Tijd is kostbaar

Vervelende taken slurpen je tijd op. Tijd die je aan andere zaken kunt besteden en dat is zonder. Zeker als je ‘iets’ voelt kriebelen. Iets wat meer persoonsgebonden is, dan dat je hier zakelijk mee kunt uitpakken. Een eigen project. Maar als je een interimopdracht hebt aangenomen dan kun je natuurlijk niet werken aan je eigen project. Het leven gaat immers gewoon verder.

Privé versus zakelijk

Als freelancer of ondernemer is het onmogelijk om jezelf los te zien van de persoon wie je bent. Je privéleven en je professionele leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je iets doet wat je graag doet, waar je plezier in hebt omdat je het goed en waar je geld mee verdient, dan voelt het helemaal niet als werken aan. Je zult dus beiden levens met elkaar moeten combineren en een oplossing moeten vinden voor de niet leuke taken.

Uitbesteden van werk?

Je zult dus keuzes moeten maken of oplossingen moeten zoeken. Als je die oplossing niet vindt, dan heb je vaak de idee dat je botst op je eigen gecreëerde vrijheden. Een mogelijke oplossingen is het uitbesteden van werk. Als je jezelf als consultant verkoopt, dan is het natuurlijk lastig om daar iemand anders neer te zetten. Maar wellicht dat anderen je wel kunnen helpen bij de energievolle taken?

Organiseer je leven

Realiteit is dat je deze taken niet wilt uitbesteden. Meer tijd kun je niet kopen en er staat een houdsbaarheidsdatum op je energieniveau. Het organiseren van je tijd en taken is dus essentieel wil je alle ballen tegelijkertijd hooghouden. Mijn takenmanager (Todoist) staat vol met taken die ik moet doen voor klanten en taken voor mijn eigen projecten. Maar als ik eerlijk ben, dan nemen deze taken dagelijks meer dan 4 uur per dag in (mijn ultieme doel!).
Hierdoor word ik geconfronteerd met een innerlijke discussie, strijd en dilemma. Hoe kan ik in hemelsnaam voldoende geld verdienen versus voldoende tijd besteden aan projecten waar ik meer energie van krijg?

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.