De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Het boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap is het startpunt geweest van al mijn avonturen. Ik vertel jullie daarom graag wat ik heb geleerd uit het boek en waarom ik meteen weer zou lezen.

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Het boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey) is zeer belangrijk voor me geweest. Belangrijk in die zin dat het centraal staat voor mijn eigen ontwikkeling. In feite was het boek het startschot voor de weg die ik tot op heden heb afgelegd. Het boek heeft het me gemaakt tot de persoon wie ik nu ben. Het boek heeft me richting gegeven om te doen wat ik het liefste doe.

Een sleutel tot gelukkig zijn

Hoewel Covey zijn boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap nooit met de intentie heeft geschreven om mensen gelukkig te maken durf ik hier, vandaag en met jullie te stellen dat zijn boek voor mij een zeer belangrijke sleutel tot gelukkig zijn was. Uiteraard besefte ik dat niet op het moment dat ik boek las. Neen, jaren later, dus met terugwerkende kracht kun je zoiets pas (h)erkennen.

Begin met het einde voor ogen

De belangrijkste les uit zijn boek staat in het tweede hoofdstuk beschreven. Daar staat namelijk dat je met het einde voor ogen moet beginnen. Als je weet wat mensen op jouw herdenkingsdienst moet zeggen, dan weet je pas wat echt belangrijk is voor jou. Waar wordt er dan over gesproken? Hebben de mensen het over jouw carrière? Over jouw toegewijde acties aan minder bedeelden? Of over jouw familie en gezinsleven?

Bewandel omgekeerd het pad

Aan de hand van deze inzichten ben ik letterlijk met het einde voor ogen begonnen om vervolgens de omgekeerde weg terug te bewandelen. Wat wil ik dat de mensen over mij zeggen als ik dood ben? Wat zijn mijn overtuigingen oftewel waar sta ik voor? En op welke manier wilde ik mijn leven inrichten? Het resultaat is dat ik elke dag datgene wil doen wat ik het liefste doe.

Het boek is geen handleiding

Natuurlijk is het boek geen handleiding om te doen wat je het liefste doet. Het boek heeft me veel eerder methodieken geleerd om succesvoller te worden in datgene wat ik doe. Een voorbeeld hiervan is de kennismaking met het ‘getting things done principe’. Het boek me ergens ook geleerd dat iedereen keuzes maakt die voor hem of haar belangrijk zijn. Tot slot heeft het boek me geleerd om een persoonlijk statuut te maken met bijbehorende doelstellingen.

Wil je het boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat je De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey ook wilt lezen. Dit boek kun je bestellen op Amazon door op de volgende link (affiliate link) te klikken: The 7 Habits of Highly Effective People: Powerful Lessons in Personal Change.

Ik deel mijn inspiratiebronnen omdat deze jou wellicht helpen in jouw zoektocht. Je zoektocht naar de levensstijl waarbij je elke dag datgene kunt doen wat je het liefste doet. Wat of wie heeft jou het meest geïnspireerd en waarom?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.