De illusie van werkzekerheid. Zekerheid is een mindset.(www.LodiPlanting.com)

Het artikel waarin Sara zichzelf afvraagt of vrijheid de nieuwe zekerheid is, heeft me doen nadenken. Ik geloof ook dat vrijheid de nieuwe zekerheid is, maar volgens mij start die vrijheid met een bepaalde overtuiging vanuit jezelf. Je kunt zoveel stappen volgen als je wilt, maar als de overtuiging ontbreekt dan zal je op lange termijn weinig succes behalen. Sta me toe dit idee toe te lichten.

De illusie van werkzekerheid

Laten we beginnen met de illusie van werkzekerheid. Anno 2015 biedt het hebben van een baan in loondienst geen zekerheid meer. De kans dat je bij de eerstvolgende neerwaartse koers van de Euro wordt ontslagen, is groter dan de kans, dat je binnen nu en 6 maanden een vergoeding krijgt om een opleiding te gaan volgen. Dit is de huidige realiteit. Het is ook een illusie om te denken dat dit bij een ander bedrijf niet zo is. Veranderen van werk is dus geen oplossing voor jouw financiële zekerheid.

Zekerheid is toch vooral financiële zekerheid?

Want hoe je het ook draait of keert, voor veel mensen staat zekerheid gelijk aan financiële zekerheid. Mijn reactie op het artikel ‘is vrijheid de nieuwe zekerheid?’ ging ook verder op deze gedachtegang en bovenstaande alinea. Ik schreef toen dat niets nog is wat het lijkt, dat morgen alles anders kan zijn en dat mensen daarom het heft in eigen handen moesten nemen. De stappen uit het artikel of mijn eigen stappenplan helpen bij het bereiken van financiële onafhankelijk. Maar volgens mij is deze zekerheid veel meer een mindset dat is gebaseerd op overtuigingen.

Wat zijn jouw overtuigingen?

Volgens mij is dat ook de reden waarom zoveel mensen worstelen met hun zekerheid. Van jongs af aan ontwikkelen wij onze normen en waarden op basis van andermans principes.

Wat zegt jouw opvoeding over jou?

In eerste instantie middels de kennis en kunde van onze ouders zijnde de opvoeding. Vervolgens gaan we naar school en worden deze fijntjes bijgewerkt en afgelijnd. Dan komt er moment dat we ons volledig afzetten tegen elk principe. Tijdens de pubertijd ontwikkelen we een eigen mening en komen we op voor de dingen waar wij voor staan.

Wat zegt de samenleving over jou?

De pubertijd gaat uiteindelijk over en dan worden we letterlijk ondergedompeld in een samenleving. Om niet uit de toom te vallen doen we precies datgene wat iedereen doet en voordat je het weet ben je dertig heb je een huis gekocht/gebouwd, voed je kinderen op en ben je semi-tevreden met de richting waarop je carrière gaat. Herkenbaar voor iedereen die op tram drie zit of niet?

Zekerheid is een mindset

Het kan ook anders. Dat hoeft niet, maar het kan wel. Je kunt een ander, een nieuw pad, bewandelen of er zelf één maken. Volgens mij zijn dat de stappen waarover werd gesproken om je eigen toekomstig succes te creëren. Maar hiervoor moet je afstappen van andermans overtuigingen en opkomen voor jouw eigen overtuigingen. Doe niet langer wat verantwoord is of wat de samenleving zegt dat je moet doe. Kom op voor datgene waarvoor je staat. Ga ergens voor. Het maakt hierbij niet uit of het nu voor de liefde van je leven is, je droombaan of iets anders. Maar handel vanuit jouw overtuigingen en weeg elke beslissing hier tegen af. Bouw aan je fundament.

Hoe krijg jij een nieuwe mindset?

De manier waarop jij naar zekerheid kijkt heeft dus te maken met jouw overtuigingen. Om een vernieuwde kijk op dit gegeven te krijgen én hiernaar te handelen moet je onder andere weten waarvoor je staat. Meer nog als je zal diep in jezelf moeten gaan graven, je zal over je oude overtuigingen heen moeten stappen, je zal barrières door moeten prikken en om hierin te slagen moet je weten wat je graag doet. Daarom ook mijn pleidooi voor loopbaanbegeleiding. Anders bouw je aan een nieuwe valse zekerheid.

Abraham Maslow heeft gelijk!

Er is toch niets mooiers dan geld verdienen met datgene wat je graag doet en waar je goed in bent. Als je daarbij, net als ik, graag vanuit verschillende locaties werkt, dan krijgt vrijheid ook ineens een hele andere betekenis. De enige voorwaarde is toegang tot het internet. In die zin is wifi een basisvoorziening geworden en had Abraham Maslow ver voor zijn tijd al gelijk.

Abraham Maslow & Wifi
Ik hoop dat je aan de hand van dit artikel beseft dat werkzekerheid slechts een illusie is en dat echte zekerheid wordt nagestreefd via jouw overtuigingen. Durf daarom kritisch te kijken naar jouw overtuigingen en maak, indien nodig, een sprong in het diepe. Het leven is immers te kort om dit niet te doen!

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.