Een pleidooi voor loopbaanbegeleiding (www.LodiPlanting.com)

Een pleidooi voor loopbaanbegeleiding

Lodi Planting Persoonlijke ontwikkeling 13 Comments

Loopbaanbegeleiding is hotter dan hot. Loopbaancoaches of jobcoaches groeien als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer mensen voelen zich geroepen als coach. Deze ontwikkeling juich ik niet per definitie toe, maar wel de idee dat loopbaanbegeleiding verplicht zou moeten worden.

Wat wil je later worden?

Een standaardvraag aan een twaalfjarige is: wat wil je later worden? Het antwoord hierop is vaak brandweerman of prinses afhankelijk aan wie je het vraagt. Een twaalfjarige denkt vaak nog in beroepen.

Echte werkzekerheid anno 2015 is weten dat wat er ook gebeurt je altijd opnieuw kan beginnen, de wereld zit vol mogelijkheden en jij ook. – Els Deboutte

Zelden is het antwoord: gelukkig en gezond. Dat terwijl juist kinderen weten wat gelukkig zijn betekent. De rol van de samenleving, de ouders, maar ook de onderwijsinstelling is niet te onderschatten.

Doe niet wat je het liefste doet!

Feitelijk gezien is het niet eerlijk om de vraag aan een twaalfjarige te stellen. Zeker als je bedenkt dat veel volwassen ook niet weten wat zij het liefste doen. Of nog erger: dat zij het wel weten, maar hier niet naar durven handelen. In beide gevallen ligt een burn-out al snel om de hoek. Daarom hoor je steeds meer geluiden in de trant van: doe niet wat je het liefste doet.

Werken tot aan je pensioen: jakkie!

De discussie rond werken tot aan je pensioen past ook volledig in dit kader. Mensen willen dat niet omdat zij stom werk doen, vroeg op pensioen willen gaan of dat zij niet geloven in de Westerse welvaartstaat.

Je moet zelf achter het stuur zitten, want anders rijd je het parcours van de bus – Caroline Acou

Feit blijft dat we langer moeten doorwerken. Mensen die hun werk dus niet leuk vinden kunnen maar beter van werk veranderen, een flexibele loopbaan nemen of gewoonweg stoppen met zeuren.

Doe jij wat je het liefste doet?

Om te doen wat je graag doet moet je weten wat je graag doet. Hetzelfde geldt voor datgene waar je goed in bent. Als je deze twee dingen weet te combineren en er geld mee te verdienen, dan zie je werk niet langer als werk. Dan wordt werk een betaalde hobby en dat is waar het stappenplan over gaat.

Stappenplan voor een gelukkig leven

Pleidooi voor loopbaanbegeleiding

Maar weten wat je het liefste doet, waar je goed in bent en hoe je daar geld mee kunt verdienen is niet eenvoudig. Daarom dit pleidooi voor loopbaanbegeleiding.

Loopbaanbegeleiding wordt minder eng als het verlangen naar iets anders groter wordt dan de angst, daar helpen we bij – Katrin van de Water

Het leven is te kort om je tijd, geld en energie te stoppen in dingen die je niet leuk vindt. Dit geldt ook voor je werk. Iedereen ontleent een groot deel van zijn identiteit aan het werk. Dit impliceert dat wanneer je jouw werk niet leuk vindt, het ook een weerslag heeft op al jouw persoonlijke relaties, overtuigingen en levensvreugde.

Het mooiste geschenk dat je kan geven aan de wereld is wie jij werkelijk bent. – Annemie Peeters

Soms is het dus goed om externe hulp in te schakelen. Loopbaanbegeleiders, jobcoaches, loopbaancoaches, enzovoort zijn mensen die jou uiteindelijk kunnen helpen bij het vinden van jouw ideale baan, levensmissie en jezelf beter leren kennen.

Hoe vind je een goede jobcoach?

Hopelijk besef je dat loopbaanbegeleiding ingezet kan worden voor elke leeftijdsgroep en dat het soms noodzakelijk is om alles op een rijtje te krijgen. De vraag is dan: hoe vind je een goede jobcoach of loopbaanbegeleider? Hier heeft het VDAB iets op bedacht. Zij hebben de loopbaancheque als ‘keurmerk’ ontwikkeld waarmee jij aan een zeer voordelig tarief kennis kunt maken met verschillende erkende coaches. Uiteraard moet jouw gevoel de uiteindelijke doorslag geven om met iemand te gaan samenwerken.

Mening van Lodi Planting

Tot slot wil ik nog benadrukken dat ik vind dat iedereen verplicht loopbaanbegeleiding zou moeten krijgen. Ik geloof oprecht dat de wereld een betere plek wordt als iedereen datgene gaat doen wat hij of zij leuk vindt. Ik begrijp dat hiervoor een aantal grondige hervormingen nodig zijn op niveau van de overheid, bedrijven, maar ook op individueel niveau. Uiteindelijk leef je jouw leven dus neem het heft in eigen handen!

Neem jij het heft in eigen handen? Heb jij beroep gedaan op loopbaanbegeleiding? Waarom wel? Waarom niet? Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

Een betere freelancer worden?

Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.

 

Over Lodi Planting

Lodi Planting

Twitter Google+

Hallo, ik ben Lodi Planting. Ik help freelancers met hun online personal branding. Ook ben ik eindbaas bij Younicorn Branding. Ik wil uiteindelijk 10.000 freelancers succesvol maken. Word ook een betere freelancer!

Comments 13

 1. Dag Lodi,

  Dank voor je ‘pleidooi voor loopbaanbegeleiding’! Ik deel je mening dat loopbaanbegeleiding steeds belangrijker wordt, omdat ‘een baan voor het leven plaats maakt voor een leven vol banen’…

  Ik wil in je artikel even nuanceren dat de loopbaancheque geen kwaliteitskeurmerk is. Je mag als bedrijf werken met loopbaancheques als je aan de administratieve formaliteiten voldoet. Er wordt niet gekeken naar de inhoud… Hierdoor hebben heel wat mensen slechte ervaringen met loopbaancheques. Er is inderdaad kaf onder het koren. Jammer, want er zijn ook bureaus die wel kwaliteit leveren. Ik kaartte dit onlangs aan bij VDAB en zij suggereren aan de mensen die minder goede ervaringen hebben om klacht in te dienen bij VDAB, zodat ze dit kunnen opvolgen.

  Ik kan me voorstellen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien in het grote aanbod aan loopbaancentra. Mijn advies is; zoek een bureau en een coach die bij je past. Je hebt recht op een gratis kennismakingsgesprek als je met loopbaancheques werkt. Vraag ook in je omgeving naar referenties, en check referenties van het kantoor waarmee je in zee wil gaan.

  Hierbij 10 redenen waarom loopbaanbegeleiding bij Passion for Work zou kunnen passen bij mensen: http://www.passionforwork.be/loopbaanbegeleiding-graag-maar-hoe-door-de-bomen-het-bos-zien-het-grote-aanbod/.

  Groeten,
  Katrin

  1. Post
   Author

   Ook hier bedankt voor je reactie en nuancering Katrin. Ik dacht dat het wel om een keurmerk ging, maar was tegelijkertijd verbaast dat er zoveel slechte verhalen de ronde doen. Daarom ook dat ik een tweetal keer verwijs naar het gevoel met de persoon. Zeer belangrijk. Mensen laat het jullie vooral niet tegenhouden om het eens uit te proberen!

   1. Hi Lodi, ik sluit me aan bij Katrin. Daarnaast ben ik helemaal voor het feit dat mensen gaan nadenken over hun werk maar pleit ik absoluut niet voor een verplichting. Zo’n traject werkt het best als de tijd er rijp voor is. Door het te verplichten vegen we dat element weg, maar zeggen we andermaal: doe niet wat juist is voor jou op dit moment in functie van je levensgeluk. Ikzelf haal het beste succes samen met mijn klanten omdat ze zélf op het juiste moment beslissen: ‘ik wil verandering’. In mijn blog van vandaag vind je meer tips over hoe je weet dat de tijd rijp is http://makemefly.be/nl/hoe-weet-je-wanneer-het-tijd-voor-verandering/. Met vermelding van jou 🙂

    1. Post
     Author

     Ik begrijp waarom jij, Katrin en vele anderen over het verplichte vallen. Het werkt inderdaad best als iemand hier rijp voor is. Daar staat tegenover dat iemand die voor zijn studiekeuze staat of net is afgestudeerd niet weet dat hij/zij er rijp voor is. Dat terwijl je volgens mij juist dan nood hebt aan iemand die je helpt een aantal belangrijke dingen vast te stellen. Is ‘de tijd rijp’ niet iets voor mensen die werkend zijn?

     Nice! Bedankt voor de vermelding. Ik ga het meteen lezen!

 2. Ik heb nooit loopbaanbegeleiding gehad maar heb mijn loopbaan zeker wel in eigen hand. Middels zzelfonderzoek en experimenten kom ik steeds dichter bij mijn ‘kern’. Mijn huidige baan maakt me heel gelukkig.

  1. Post
   Author

   Dank je wel Katja voor je reactie. Knap dat je steeds dichter bij jouw kern komt. Uiteindelijk is dat hetgeen waarover het gaat. Nu ben ik heel benieuwd wat jouw zelfonderzoek inhoudt en welke experimenten je hebt gedaan?

 3. Pingback: De illusie van werkzekerheid. Zekerheid is een mindset. - Lodi Planting - Doe elke dag wat je het liefste doet!

 4. Pingback: Ontdek je passie: wat deed je graag als kind? - Lodi Planting - Doe elke dag wat je het liefste doet!

 5. Boeiende discussie 

  Er zijn inderdaad al ontelbare partners waar je met je loopbaancheque terechtkan, dus hoe kiezen welke coach het best bij je past?
  Belangrijk is dat je je goed voelt bij je coach, dat je het achterste van je tong durft laten zien, zo kan je als coach het beste helpen.
  Dus, waarom niet gaan ‘shoppen’, daarvoor dient het kennismakingsgesprek, om zo een keuze te kunnen maken tussen verschillende coaches.

  Ik ga alleszins voor een persoonlijke aanpak. Ik punt tijdens het kennismakingsgesprek af wat concreet de verwachtingen zijn, en pas mijn programma daar op aan.
  Ik laat bijvoorbeeld ook de keuze hoe je de 4 uren wil inplannen; alles op jouw eigen ritme.
  Voor mij wil loopbaanbegeleiding niet zeggen dat je van werk moét veranderen; het kan je ook de gelegenheid geven om jezelf beter te leren kennen.
  Vandaar ook mijn standpunt: loopbaanbegeleiding is er voor iedereen, dus die 2 cheques op 6 jaar tijd, gebruiken zou ik zeggen!
  Of je dan van werk verandert of niet, je bent toch weer een stukje dichter bij jezelf.
  ‘Exploring your choices’ noemen ze dat!

  1. Post
   Author

   Dank je Sandra voor je input. Het is geen evidentie om de ‘juiste’ coach te kiezen. Zelfs niet na een verkennend gesprek. Ook niet als er een coach wordt aanbevolen. Wat de één een goede coach vindt, kan de ander heel anders over denken. Het gaat om de klik met de persoon. Als die klik er is, dan word je het beste geholpen met de hulpvragen denk ik. Iemand die hier anders over denkt?

 6. Pingback: Loopbaancoaching: werkt het voor u? - Retentiemanagement

 7. Ik ga akkoord met jouw pleidooi voor loopbaanbegeleiding, maar niet met het verplichten. Nudgen is een betere optie.
  Wanneer je iets verplicht, wanneer iets van ‘moeten’ is, dan heb je niet met kwaliteitsvolle motivatie te maken. Vergelijking: een job uitvoeren die je niet ligt enkel omdat het ‘moet’ om geld op de plank te krijgen, leidt bij chronische werkdruk tot een burn-out.
  Ik stel voor om iedereen tot loopbaanbegeleiding te stimuleren. Niet alleen ter beschikking stellen via loopbaancheques, maar iedereen ook persoonlijk uitnodigen.

  http://www.securexblog.be/inzetbaarheid/3-concrete-oplossingen-om-het-langdurige-absenteisme-terug-te-doen-dalen

  1. Post
   Author

   Ik snap wat je bedoelt Heidi. Laat me het moeten ontkrachten en niet op jouw voorbeeld verder gaan.
   Waarom zouden we jongeren voordat ze een ‘richting’ moeten kiezen niet, via school, laten kennismaken met ‘loopbaanbegeleiding’? Dit past in het verlengde van loopbaancheques en een persoonlijke uitnodiging. Voorkomen is beter dan genezen, niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *