Een pleidooi voor loopbaanbegeleiding (www.LodiPlanting.com)

Loopbaanbegeleiding is hotter dan hot. Loopbaancoaches of jobcoaches groeien als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer mensen voelen zich geroepen als coach. Deze ontwikkeling juich ik niet per definitie toe, maar wel de idee dat loopbaanbegeleiding verplicht zou moeten worden.

Wat wil je later worden?

Een standaardvraag aan een twaalfjarige is: wat wil je later worden? Het antwoord hierop is vaak brandweerman of prinses afhankelijk aan wie je het vraagt. Een twaalfjarige denkt vaak nog in beroepen.

Echte werkzekerheid anno 2015 is weten dat wat er ook gebeurt je altijd opnieuw kan beginnen, de wereld zit vol mogelijkheden en jij ook. – Els Deboutte

Zelden is het antwoord: gelukkig en gezond. Dat terwijl juist kinderen weten wat gelukkig zijn betekent. De rol van de samenleving, de ouders, maar ook de onderwijsinstelling is niet te onderschatten.

Doe niet wat je het liefste doet!

Feitelijk gezien is het niet eerlijk om de vraag aan een twaalfjarige te stellen. Zeker als je bedenkt dat veel volwassen ook niet weten wat zij het liefste doen. Of nog erger: dat zij het wel weten, maar hier niet naar durven handelen. In beide gevallen ligt een burn-out al snel om de hoek. Daarom hoor je steeds meer geluiden in de trant van: doe niet wat je het liefste doet.

Werken tot aan je pensioen: jakkie!

De discussie rond werken tot aan je pensioen past ook volledig in dit kader. Mensen willen dat niet omdat zij stom werk doen, vroeg op pensioen willen gaan of dat zij niet geloven in de Westerse welvaartstaat.

Je moet zelf achter het stuur zitten, want anders rijd je het parcours van de bus – Caroline Acou

Feit blijft dat we langer moeten doorwerken. Mensen die hun werk dus niet leuk vinden kunnen maar beter van werk veranderen, een flexibele loopbaan nemen of gewoonweg stoppen met zeuren.

Doe jij wat je het liefste doet?

Om te doen wat je graag doet moet je weten wat je graag doet. Hetzelfde geldt voor datgene waar je goed in bent. Als je deze twee dingen weet te combineren en er geld mee te verdienen, dan zie je werk niet langer als werk. Dan wordt werk een betaalde hobby en dat is waar het stappenplan over gaat.

Stappenplan voor een gelukkig leven

Pleidooi voor loopbaanbegeleiding

Maar weten wat je het liefste doet, waar je goed in bent en hoe je daar geld mee kunt verdienen is niet eenvoudig. Daarom dit pleidooi voor loopbaanbegeleiding.

Loopbaanbegeleiding wordt minder eng als het verlangen naar iets anders groter wordt dan de angst, daar helpen we bij – Katrin van de Water

Het leven is te kort om je tijd, geld en energie te stoppen in dingen die je niet leuk vindt. Dit geldt ook voor je werk. Iedereen ontleent een groot deel van zijn identiteit aan het werk. Dit impliceert dat wanneer je jouw werk niet leuk vindt, het ook een weerslag heeft op al jouw persoonlijke relaties, overtuigingen en levensvreugde.

Het mooiste geschenk dat je kan geven aan de wereld is wie jij werkelijk bent. – Annemie Peeters

Soms is het dus goed om externe hulp in te schakelen. Loopbaanbegeleiders, jobcoaches, loopbaancoaches, enzovoort zijn mensen die jou uiteindelijk kunnen helpen bij het vinden van jouw ideale baan, levensmissie en jezelf beter leren kennen.

Hoe vind je een goede jobcoach?

Hopelijk besef je dat loopbaanbegeleiding ingezet kan worden voor elke leeftijdsgroep en dat het soms noodzakelijk is om alles op een rijtje te krijgen. De vraag is dan: hoe vind je een goede jobcoach of loopbaanbegeleider? Hier heeft het VDAB iets op bedacht. Zij hebben de loopbaancheque als ‘keurmerk’ ontwikkeld waarmee jij aan een zeer voordelig tarief kennis kunt maken met verschillende erkende coaches. Uiteraard moet jouw gevoel de uiteindelijke doorslag geven om met iemand te gaan samenwerken.

Mening van Lodi Planting

Tot slot wil ik nog benadrukken dat ik vind dat iedereen verplicht loopbaanbegeleiding zou moeten krijgen. Ik geloof oprecht dat de wereld een betere plek wordt als iedereen datgene gaat doen wat hij of zij leuk vindt. Ik begrijp dat hiervoor een aantal grondige hervormingen nodig zijn op niveau van de overheid, bedrijven, maar ook op individueel niveau. Uiteindelijk leef je jouw leven dus neem het heft in eigen handen!

Neem jij het heft in eigen handen? Heb jij beroep gedaan op loopbaanbegeleiding? Waarom wel? Waarom niet? Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.