Waarom jij een ochtendritueel moet hebben (www.LodiPlanting.com)

Waarom jij een ochtendritueel moet hebben

Lodi Planting Inspiratie 8 Comments

Ben jij een ochtend- of avondmens? De tweede, meer belangrijke, vraag is of je al een ochtendritueel hebt? Mensen met een ritueel zijn veel meer productief en staan beter in het leven. In dit artikel lees je waarom jij een ochtendritueel moet hebben.

Wat is een ochtendritueel?

Sinds een aantal weken luister ik naar Podcasts. Ideaal voor als ik lange trajecten met de trein of vliegtuig moet afleggen. Tijdens een Podcast van Pat Flynn werd er aandacht besteed aan ochtendrituelen. Een ochtendritueel is de volgorde van een aantal activiteiten die je elke ochtend doet. In de Podcast werd uitgelegd welke positieve consequenties een ritueel kan hebben op iemands leven. Hier wilde ik meer over weten.

De voordelen van een ochtendritueel

Er zijn tal van voordelen bij het hebben van een ochtendritueel. Dit zijn diegene die ik ben tegengekomen in mijn ontdekkingstocht.

1. Een ochtendritueel geeft je een reden om op te staan.

De kans is groot dat je bromt wanneer je wekker gaat. Het kan ook zijn dat jij tot de grote groep van ‘snoozers’ behoort. Dit is nefast voor de productiviteit van de dag. Je hebt dus een reden nodig om je bed uit te komen.

2. Een ochtendritueel leert je een nieuwe gewoonte.

Net zoals een ochtendritueel je een reden geeft om op te staan leert het je ook een nieuwe gewoonte aan. Je hoeft niet langer na te denken over je eerst volgende handeling. Je weet immers perfect wat je moet doen (ook om de productiever en beter in leven te staan).

3. Een ochtendritueel bezorgt je de juiste mindset.

Om de dag met de juiste mindset te beginnen en zelden nog met je verkeerde been uit bed stappen heb je een ochtendritueel nodig. Het ontbreken hiervan is schadelijk voor je productiviteit.

4. Een ochtendritueel laat jou je tijd goed besteden.

De tijd die je in de ochtend hebt wordt bepaald door de tijd waarop je alarm afgaat. De vraag of je een ochtend- of avondmens bent is dus in feite irrelevant. Het hebben van een ritueel zorgt ervoor dat je jouw tijd vruchtbaar gebruikt.

5. Een ochtendritueel draait volledig om jou.

Het maakt niet uit of je samenwoont en/of kinderen hebt. Het ochtendritueel is iets van jou persoonlijk. Jij kiest hoe je jouw ochtend wil doorbrengen.

Hoe start je jouw ochtendritueel?

Om te starten met jouw ochtendritueel zijn er een aantal tips en best practices. In eerste plaats zal je een lijst moeten maken met zaken die je elke ochtend doet en/of wilt doen. Dan zal je moeten inschatten hoeveel tijd elk item in beslag neemt. Als je vervolgens weet hoe lang jouw ritueel gaat duren, dan weet je ook om hoe laat jij jouw wekker moet zetten. Heb je moeite met vroeg(er) opstaan? Zet dan voor een week lang je wekker 5 minuten eerder. Zo kan zelfs elk avondmens een ochtendmens worden.

Hoe ziet mijn ochtendritueel er uit?

Los van de standaarddingen als douchen en tandenpoetsen heb ik het volgende ritueel opgesteld om de komen maanden te gaan testen.

 1. Mediteren (met de Calm applicatie)
 2. Bepalen, bekijken en visualiseren van belangrijkste doelstellingen (via Todoist)
 3. Sporten (elke vorm van sport)
 4. Lezen
 5. Ontbijten

UPDATE: Ik ben geïnterviewd om mijn ritueel toe te lichten. Dit is mijn huidige ritueel in detail: http://www.mijnochtendritueel.nl/lodi-planting/.  

Afhankelijk van mijn gevoel en mijn meetbare productiviteit zal ik al dan niet de nodige aanpassingen maken. Heb jij een ochtendritueel dat focust op productiviteit? Hoe ziet jouw ritueel eruit?

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

Een betere freelancer worden?

Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.

 

Over Lodi Planting

Lodi Planting

Twitter Google+

Hallo, ik ben Lodi Planting. Ik help freelancers met hun online personal branding. Ook ben ik eindbaas bij Younicorn Branding. Ik wil uiteindelijk 10.000 freelancers succesvol maken. Word ook een betere freelancer!

Comments 8

 1. Ik gebruik sinds kort de Daily Pages als ochtendritueel, opgepikt via Tim Ferris. Het houdt in dat je elke ochtend 3 pagina’s schrijft over wat je bezighoudt. Het lijkt een hele investering, maar je wint die tijd al snel terug doordat je focus krijgt doorheen je schrijfsels: je ziet wat je wilt, wat je obstakels zijn en komt meteen tot het inzicht wat je volgende stap moet zijn. Wat mij betreft een aanrader.

  1. Post
   Author

   Dank je Sara om te delen. Timothy Ferris is, zeker in het begin, een inspiratiebron geweest. Daily Pages ken ik niet, maar ik heb er al heel wat over gehoord. Onder andere door Pat Flynn. De vraag die ik heb: is het ook interessant om dagelijks te schrijven voor zij die geen boek schrijven? Waarvoor zou het nog gebruikt kunnen worden? Blogs van 3 pagina’s zijn er over! 😉

   1. Lodi, het dagelijks schrijven is niet bedoeld om te delen met anderen of om beter te leren schrijven, al kan dat een gevolg zijn, maar wel om je gedachten te ordenen en focus te bepalen. Een soort dagboek dus. Ik zal er eens een blog over schrijven :-).

    1. Post
     Author
 2. Mijn ochtendritueel is binnenkort ook te leven op de site waar jouw ritueel uitgebreid beschreven staat! 🙂 Dus… als je dat wilt weten, hou de site in de gaten! Hahaha
  Ps, complimenten voor je site! Ik ben hier nog lang niet uitgelezen/gekeken.
  ps-2, vandaag gaan we onderweg naar Brussel. Ik heb net snel nog even gekeken of er daar een koffietip was, maar helaas….
  ps-3, Ook bij ons in Breda zijn er overigens leuke koffietentjes! 🙂

  1. Post
   Author

   Hi Joolzz (Gwennie),

   Leuk. Ik ben nu al benieuwd. Vorige week werd ik ad random gecontacteerd. Nu kijk ik continu en probeer ik bij te leren van andermans rituelen.

   Dank je wel voor de complimenten. Fijn dat de inhoud je aanspreekt en goed dat je gebruik heb willen maken van de lijst met koffiebars. In Brussel heb ik er nog geen getest. Daar, en in Breda, zijn natuurlijk ook koffiebars, maar ze komen pas op de lijst als ik er ben geweest EN ik ze de moeite waard vind. Werk je zelf ook graag vanuit een koffiebar?

   Veel plezier in Brussel!

 3. Pingback: 6 redenen waarom het moeilijk is om nieuwe gewoontes aan te leren. En wat je hier aan kunt doen. - Lodi Planting - Doe elke dag wat je het liefste doet!

 4. Stephane,

  Ik sta altijd een uur vroeger op.
  Eerst de koffie en dan de pers doornemen om vervolgens met hond te gaan wandelen. Gedurende de wandeling denk ik na hoe ik mijn dag zal organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *