Waarom jij een ochtendritueel moet hebben (www.LodiPlanting.com)

Ben jij een ochtend- of avondmens? De tweede, meer belangrijke, vraag is of je al een ochtendritueel hebt? Mensen met een ritueel zijn veel meer productief en staan beter in het leven. In dit artikel lees je waarom jij een ochtendritueel moet hebben.

Wat is een ochtendritueel?

Sinds een aantal weken luister ik naar Podcasts. Ideaal voor als ik lange trajecten met de trein of vliegtuig moet afleggen. Tijdens een Podcast van Pat Flynn werd er aandacht besteed aan ochtendrituelen. Een ochtendritueel is de volgorde van een aantal activiteiten die je elke ochtend doet. In de Podcast werd uitgelegd welke positieve consequenties een ritueel kan hebben op iemands leven. Hier wilde ik meer over weten.

De voordelen van een ochtendritueel

Er zijn tal van voordelen bij het hebben van een ochtendritueel. Dit zijn diegene die ik ben tegengekomen in mijn ontdekkingstocht.

1. Een ochtendritueel geeft je een reden om op te staan.

De kans is groot dat je bromt wanneer je wekker gaat. Het kan ook zijn dat jij tot de grote groep van ‘snoozers’ behoort. Dit is nefast voor de productiviteit van de dag. Je hebt dus een reden nodig om je bed uit te komen.

2. Een ochtendritueel leert je een nieuwe gewoonte.

Net zoals een ochtendritueel je een reden geeft om op te staan leert het je ook een nieuwe gewoonte aan. Je hoeft niet langer na te denken over je eerst volgende handeling. Je weet immers perfect wat je moet doen (ook om de productiever en beter in leven te staan).

3. Een ochtendritueel bezorgt je de juiste mindset.

Om de dag met de juiste mindset te beginnen en zelden nog met je verkeerde been uit bed stappen heb je een ochtendritueel nodig. Het ontbreken hiervan is schadelijk voor je productiviteit.

4. Een ochtendritueel laat jou je tijd goed besteden.

De tijd die je in de ochtend hebt wordt bepaald door de tijd waarop je alarm afgaat. De vraag of je een ochtend- of avondmens bent is dus in feite irrelevant. Het hebben van een ritueel zorgt ervoor dat je jouw tijd vruchtbaar gebruikt.

5. Een ochtendritueel draait volledig om jou.

Het maakt niet uit of je samenwoont en/of kinderen hebt. Het ochtendritueel is iets van jou persoonlijk. Jij kiest hoe je jouw ochtend wil doorbrengen.

Hoe start je jouw ochtendritueel?

Om te starten met jouw ochtendritueel zijn er een aantal tips en best practices. In eerste plaats zal je een lijst moeten maken met zaken die je elke ochtend doet en/of wilt doen. Dan zal je moeten inschatten hoeveel tijd elk item in beslag neemt. Als je vervolgens weet hoe lang jouw ritueel gaat duren, dan weet je ook om hoe laat jij jouw wekker moet zetten. Heb je moeite met vroeg(er) opstaan? Zet dan voor een week lang je wekker 5 minuten eerder. Zo kan zelfs elk avondmens een ochtendmens worden.

Hoe ziet mijn ochtendritueel er uit?

Los van de standaarddingen als douchen en tandenpoetsen heb ik het volgende ritueel opgesteld om de komen maanden te gaan testen.

  1. Mediteren (met de Calm applicatie)
  2. Bepalen, bekijken en visualiseren van belangrijkste doelstellingen (via Todoist)
  3. Sporten (elke vorm van sport)
  4. Lezen
  5. Ontbijten

UPDATE: Ik ben geïnterviewd om mijn ritueel toe te lichten. Dit is mijn huidige ritueel in detail: http://www.mijnochtendritueel.nl/lodi-planting/.  

Afhankelijk van mijn gevoel en mijn meetbare productiviteit zal ik al dan niet de nodige aanpassingen maken. Heb jij een ochtendritueel dat focust op productiviteit? Hoe ziet jouw ritueel eruit?

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.