6 redenen waarom het moeilijk is om nieuwe gewoontes aan te leren. En wat je hier aan kunt doen. (www.LodiPlanting.com)

Neem het ochtendritueel. Ik weet dat het hebben van een ochtendritueel tal van voordelen biedt. Zo vergroot het onder andere mijn productiviteit. Toch slaag ik er niet in om het ‘ideale ritueel’ me meester te maken. Hoe komt dat?

Wat is het ideale ochtendritueel?

Laat ons eerst kijken naar het ‘ideale ritueel’. Ik schrijf ideaal, omdat onofficieel onderzoek heeft uitgewezen dat de groten der aarden een soortgelijk ochtendritueel hebben. Zo’n ritueel bestaat uit de volgende elementen:

 • Opstaan
 • Water drinken en fruit eten
 • Sporten
 • Mediteren en/of dankbaarheid uiten
 • Douchen
 • Ontbijten
 • Doelen bepalen en visualiseren
 • Werken aan belangrijkste taak van de dag.

De volgorde van deze elementen kan verschillen van persoon tot persoon. Ook bij mannen zoals Pat Flynn en Tony Robbins.

6 redenen waarom nieuwe gewoontes aanleren moeilijk is

Je weet dus wat de voordelen zijn. Je weet ook hoe het ideale ritueel er uit ziet. Toch slaag je er niet in om deze elementen in jouw dagelijkse gewoonten te krijgen. Waarom is dat of hoe komt dat? Hieronder krijg je 6 mogelijke redenen, zodat je er iets aan kunt doen.

1. Ik maak het niet persoonlijk

Zie je wat ik hier deed? De reden maak ik persoonlijk, maar de elementen van het ritueel heb ik nooit persoonlijk gemaakt. Misschien dat jij dit ook niet doet. Als je dit niet doet, dan daalt de kans op het succesvol aanleren van een nieuwe gewoonte. Dus maak je rituelen persoonlijk. Laat de rituelen voor je spreken. 

2. Je maakt het niet concreet genoeg

Een manier om het ritueel persoonlijk te maken, is door de voordelen voor jou te benoemen en dit zo concreet mogelijk op jezelf toe te passen. Hier schuilt meteen een tweede reden. Als je jouw rituelen niet concreet genoeg maakt, dan blijven de rituelen iets zweverigs. Maak je rituelen dus tastbaar.

3. Je vindt het niet belangrijk genoeg

Het kan ook zijn dat je de elementen van het ochtendritueel niet echt graag wilt of dat je ze niet belangrijk genoeg vindt. Dat weet je snel genoeg wanneer je de elementen persoonlijk en concreet probeert te maken. Schrap die elementen die voor jou weinig waarde hebben en focus je op degene die je wel belangrijk vindt.

4. Je neemt er niet genoeg tijd voor

Een nieuwe gewoonte aanleren duurt minimaal 30 dagen. Tijdens deze dagen moet je intensief werken aan de nieuwe gewoonten. Doe je dit niet, dan daalt de kans op slagen aanzienlijk. Het kan dus zijn dat je niet genoeg tijd neemt voor het aanleren van de nieuwe gewoonte. Voorzie een leercurve en trek niet te snel conclusies.

5. Je wil teveel gewoontes in 1 keer aanleren

Wanneer je teveel nieuwe dingen in één keer wilt aanleren, dan kun je de idee hebben dat je verdrinkt. Figuurlijk gesproken. Het risico hierbij is dat je te weinig focus legt op het leren van een nieuwe gewoonte. Een ander risico is dat je te grote gewoontes in één keer wilt aanleren. Om het risico te verkleinen helpt het om de rituelen in kleine(re) stappen onder te verdelen. Zo kun je trouwens werken aan de belangrijkheid van bepaalde rituelen.

6. Je laat je niet helpen of stimuleren

Een laatste reden waarom het aanleren van nieuwe gewoonten niet altijd lukt, is omdat je alles alleen wilt doen. Je laat je niet helpen of stimuleren. Er zijn best veel opties om je te (laten) helpen bij je ochtendritueel.

 • Je kunt specifieke podcasts beluisteren. Bijvoorbeeld The 5AM Miracle Podcast.
 • Je kunt jouw ochtendritueel opschrijven (en boven je bed hangen).
 • Je kunt je omringen met mensen die een ochtendritueel hebben.
 • Je kunt andermans ochtendrituelen lezen. Bijvoorbeeld hier en hier.
 • Je kunt meedoen aan allerlei uitdagingen. Bijvoorbeeld deze.
 • Je kunt je laten coachen.

Wat ga ik nu specifiek doen? En jij?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Gun jezelf de tijd om nieuwe gewoonten aan te leren en focus je op 1 nieuwe gewoonte per keer. Als ik de tips zelf ten harte neem, dan ga ik me de komende 30 focussen op het mediteren en dit hang ik boven mijn bed. ‘Als ik elke ochtend mediteer, dan start ik de dag met meer gemoedsrust en helpt mij dit om project-x voor klant-y op te leveren.’ 

Ik lees graag over jouw ochtendritueel. Ook jouw tips om iets nieuws aan te leren lees ik graag in de comments. Ben jij klaar om geld te verdienen met datgene wat je het liefste doet? Wacht niet langer. Start vandaag. Join the Movement.

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.