De scrum methode. Ook iets voor zelfstandigen die niet in de software business zitten-(www.LodiPlanting.com)

De scrum methode is een flexibele manier om iets aan te pakken. Er zijn een aantal principes, doelstellingen en uitgangspunt bij scrum. Veel verwijzen naar de software business. Daarom vraag ik me af of de scrum methode ook iets is voor zelfstandig ondernemers uit een andere business.

Wat is de scrum methode?

De scrum methode is een flexibele manier om (software) producten te maken. Software staat tussen haakjes omdat de methode eerst uitsluitend in de software industrie werd gebruikt. Tegenwoordig vind je de scrum methodiek ook buiten de wondere wereld van software terug. Daarom ook dat ik deze methode onderzoek.

Hoe werkt de scrum methode?

Bij de scrum methode wordt er gewerkt in een multidisciplinair team. Elk teamlid brengt andere vaardigheden mee in het team. Dat maakt het team compleet en klaar om aan de sprint te beginnen. Een sprint is de term die er wordt gegeven aan elk nieuw project. Elke sprint duurt ongeveer 1 tot 4 weken. Aan het einde van deze periode (sprints) moet er een nieuw werkend product worden opgeleverd.

De scrum methode

bron: Wikipedia

Samenwerken staat centraal

Samenwerken krijgt binnen de scrum methode een centrale plek. Dit lijkt me logisch gezien de werking van de methodiek. In de eerste plaats heb je de korte tijdperiode waarin er een werkend product moet worden afgeleverd. Ten tweede heb je de inzichten en vaardigheden van elk teamlid nodig om een werkend product te krijgen. Een laatste reden ligt buiten het team of het product en heeft te maken met de continu veranderen omstandigheden.

De scrum methode gebruiken als zelfstandige

Om de scrum methode te kunnen gebruiken heb je dus een team nodig. Iets wat niet altijd het geval is als zelfstandig ondernemer. Toch kun je als zelfstandig ondernemer (niet actief in de software business) gebruik maken van de scrum methode. Een aantal oplossingen:

1. Doe beroep op je “collega’s”

Als zelfstandig ondernemer werk je misschien samen met collega-ondernemers. Misschien heb je zelfs een vaste partner of zijn er mensen die je vaak inhuurt. Al deze mensen kennen jou en jouw business vaak goed. Bijgevolg kunnen zij de ideale teamleden zijn voor je team.

2. Doe beroep op je lezers/fans

Als zelfstandig ondernemer doe je ongetwijfeld aan personal branding. Wanneer je dat nog niet toepast, dan moet je hier onmiddellijk mee beginnen. Maar voor zij die wel al werken aan hun merk kunnen beroep doen op hun lezers, fans en enthousiastelingen.

3. Doe beroep op je klanten

Als zelfstandig ondernemer heb je klanten. Anders heb je als ondernemer geen kans op slagen en bijgevolg bestaansrecht. Deze klanten zijn ook ideale teamleden aangezien zij jouw producten zeer goed kennen. Daarnaast hebben zij er alle baat bij om bepaalde producten te verbeteren of nieuwe soortgelijke producten te bedenken.

De doelstellingen, uitgangspunten en rollen

De belangrijkste doelstelling van de scrum methode is dus in een korte sprint snel werkende producten opleveren dankzij goed teamwerk. Om hierin te slagen kent de scrum methode een aantal uitgangspunten. Deze uitgangspunten zijn toewijding, focus, openheid, respect en lef van de teamleden. Daarnaast helpt een duidelijke rolverdeling bij het behalen van de voorop gestelde doelen. De scrum methode kent drie rollen: de producteigenaar, het ontwikkelteam en de scrummaster.

De dagelijkse scrum

Een andere zeer belangrijke eigenschap van de scrum methode zijn de dagelijks scrums. Een dagelijkse scrum is een meeting dat niet langer duurt dat 15 minuten. De meeting duurt zo kort duren omdat er een aantal regels in acht worden genomen. Een voorbeeld van zo’n regel is dat de meeting elke dag op hetzelfde tijdstip begint. Een ander voorbeeld is dat ieder teamlid drie vragen moet voorbereiden: 1) Wat heb je gedaan? 2) Wat ga je doen? 3) Zie je ook problemen/uitdagingen, heb je hulp nodig, zijn er dingen die voor andere teamleden van belang zijn?

De scrum methode en mijn 12 ideeën

Dat brengt ons bij het waarom. Het waarom schrijf je over de scrum methode op deze blog. Zoals eerder aangegeven wil ik 12 nieuwe ideeën ontwikkelen en lanceren in evenveel maanden. Maar om hierin te slagen moet ik op zoek naar een methode of methodiek die me helpt bij het bedenken, ontwikkelen en uitwerken. Kortom een methode die de kans van slagen groter maakt en dan bedoel ik niet het boek: 12 week year goals.

Moeilijkheden bij de scrum methode

Na het lezen over de scrum methode zie ik veel potentieel zowel in de flexibiliteit, de uitgangspunten alsook de dagelijkse meetins. Daar staat tegenover dat ik ook wat moeilijkheden zie. In eerste plaats heb ik niet meteen een team van mensen paraat. Ten tweede is de voorkeurswerkwijze, waarbij het hele team vanuit 1 ruimte werkt, fysiek niet haalbaar. Een derde moeilijkheid zijn de dagelijkse scrums. Maar voor elke moeilijkheid bestaan er oplossingen. Daarom mijn volgende oproep!

Heb jij ooit gewerkt met de scrum methode? Of wil je meewerken en –denken aan één van de 12 ideeën? Laat je reactie dan na! Samen met jou wil ik een manier vinden waarop we samen kunnen werken aan nieuwe producten.

Al je vragen, opmerkingen en feedback zijn hieronder welkom. Je kan me ook mailen (hallo at lodiplanting.com). Ik reageer zoals altijd persoonlijk op elke e-mail.

[x_prompt type=”left” title=”Een betere freelancer worden?” message=” Ontvang elke week praktische tips over hoe jij een betere freelancer wordt. Deze tips krijg je automatisch en als eerste in je inbox.” button_text=”Word een betere freelancer!” button_icon=”toggle-on” href=” http://eepurl.com/_mpGz” target=”blank”]

 

[x_author title=”Over Lodi Planting”]
[x_recent_posts type=”post” count=”3″ orientation=”horizontal”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.